Wednesday, August 24, 2022

Το σταφιδικό ζήτημα (πρώτο μέρος)

Η παραγωγή κορινθιακής σταφίδας έρχεται από την αρχαιότητα. Θεωρείται παλιότερη του ανθρώπου.

Αποτελεί για την Ελλάδα ιστορικό προϊόν, με συμβολή στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Είναι κύρια εξαγωγικό προϊόν, οι παραγωγοί απολάμβαναν υψηλές τιμές και η χώρα εξασφάλιζε πολύτιμο συνάλλαγμα.

Είναι μοναδικό, παγκόσμιο προϊόν, παράγεται και μεταποιείται μόνο στην Ελλάδα, αγίγαρτο, υψηλής θρεπτικής αξίας, ευεργετικό για την υγεία, (χωρίς να έχει αναγνωριστεί κάποιος ισχυρισμός υγείας).

Ενέπνευσε ισχυρά κοινωνικά κινήματα, αναρχικό, αγροτικό (δεύτερο μέρος).

Η παραγωγή απαιτεί μεγάλο όγκο εργασιών και μεγάλο κόστος εφοδίων. Η καλλιέργεια αξιοποιεί επικλινείς εκτάσεις και προσφέρει αντιπυρική προστασία λόγω της θαλερότητας του πρέμνου. Οι τιμές ποτέ δεν ήταν τέτοιες που να ανταποκρίνονται στον όγκο και την σκληρότητα των εργασιών και το κόστος παραγωγής. Μετά την πανδημική και την ενεργειακή κρίση οι τιμές κατέρρευσαν. Οι σταφιδοπαραγωγοί βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση (υπερχρεωμένοι , χωρίς εισόδημα και με αβέβαιο μέλλον), μη δυνάμενοι να διαθέσουν το προϊόν  τους σε κάποια λογική τιμή (τουλάχιστο 1 ευρώ ανά κιλό). Σήμερα οι σταφιδοπαραγωγοί βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, όσοι δεν κάνουν δημόσιες σχέσεις, για να εξασφαλιστεί και η αγορά αλλά και μια αξιοπρεπής τιμή. Χρειάζεται οι παραγωγοί να καταλάβουν ότι και η προετοιμασία του αγώνα (συντονιστικές επιτροπές) είναι και αυτός αγώνας. Χρειάζονται και την συμπαράσταση και την στήριξη όλων μας.

Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή έπεσε από 100 χιλ. τόνους την 10-ετία του 1990 σε κάτω από 20 χιλ. τόνους τη 10-ετία του 2010. Κύριες αιτίες η εγκατάλειψη των σταφιδοχωριών, η αδιαφορία νέων ανθρώπων για ην καλλιέργεια, το λάθος από την εξαίρεση της αναδιάρθρωσης με οικ. ενίσχυση. Φάνηκε μια αναλαμπή με τις άδειες αναδιάρθρωσης και την οικ. ενίσχυση αλλά χωρίς ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Η κορινθιακή σταφίδα σήμερα, μετά τη μεταποίηση με εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, παράγεται με προδιαγραφές καλύτερες από αυτές που προβλέπονται και απαιτούνται

συνεχίζεται

Πηγές
1) Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία Γιώργου Βανταράκη
2) Ιστορία του αγροτικού κινήματος στην Ελλάδα
Γιάνη Κορδάτου
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΠΟΥΚΟΥΜΑΝΗ
.
2)

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home