Saturday, July 16, 2022

Γιατί ψεύδεται ο Υπ. της Γεωργίας

Χώρα δεν είχε ποτέ επάρκεια τροφίμων πόσο μάλλον σήμερα.

Μερικά στοιχεία πριν την οικονομική και ενεργειακή κρίση:

βοδινό 20%, μαζί με τις «ελληνοποιήσεις», είναι πολύ μικρότερο το ποσοστό αν αφαιρεθεί το ισοδύναμο του εισαγόμενου αραβόσιτου,

αγελαδινό γάλα 40%

μαλακό στάρι 10% (ψωμί)

σκληρό στάρι 100% (επιδότηση, σιμιγδάλι, μακαρόνια)

αιγοπρόβειο κρέας 100% (πλην Πάσχα),

χοιρινό 25%

κοτόπουλο 30%

Μείωση παραγόμενου αραβόσιτου 2014 – 2019 και σκληρού σταριού περίπου 20%.
Συνολική επάρκεια κρέατος 50%.

Σήμερα η κατάσταση επιδεινώνεται γιατί:
- πολλές εκτάσεις μένουν ή θα μείνουν ακαλλιέργητες λόγω αύξησης του κόστους,
(ηλεκτρική ενέργεια 150%, αύξηση λιπασμάτων 50%, τρελές αυξήσεις πολλαπλασιαστικού υλικού,

- μειώνεται η παραγωγή κρέατος και γάλακτος, οι παραγωγοί σφάζουν ή πωλούν τα ζώα τους
(αύξηση φυράματος από 35 ευρώ ο τόνος σε 500, ιχθυοπαραγωγή αύξηση 25%,)

- μειώνονται οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις, άλλες κλείνουν και άλλες περιορίζουν τη δραστηριότητά τους

- περιορίζονται οι εξαγωγές κυρίως προς τη Ρωσία.

- οι μικρές αυξήσεις που φθάνουν στους παραγωγούς δεν εξισορροπούν  την αύξηση του κόστους.

Η Χώρα δεν είναι σε επισιτιστική κρίση, ίσως όμως είναι στην αρχή.

 
Υπάρχουν λύσεις, αλλά οι κυβερνώντες έχουν δυσανεξία με το γεωπονικό κλάδο. 

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home