Γιατί ψεύδεται ο Υπ. της Γεωργίας
Χώρα δεν είχε ποτέ επάρκεια τροφίμων πόσο μάλλον σήμερα.
Μερικά στοιχεία πριν την οικονομική και ενεργειακή κρίση:
βοδινό 20%, μαζί με τις
«ελληνοποιήσεις», είναι πολύ μικρότερο το ποσοστό αν αφαιρεθεί το ισοδύναμο του
εισαγόμενου αραβόσιτου,
αγελαδινό γάλα 40%
μαλακό στάρι 10%
(ψωμί)
σκληρό στάρι 100%
(επιδότηση, σιμιγδάλι, μακαρόνια)
αιγοπρόβειο κρέας 100%
(πλην Πάσχα),
χοιρινό 25%
κοτόπουλο 30%
Μείωση παραγόμενου
αραβόσιτου 2014 – 2019 και σκληρού σταριού περίπου 20%.
Συνολική επάρκεια κρέατος 50%.
Σήμερα η κατάσταση επιδεινώνεται γιατί:
- πολλές εκτάσεις μένουν ή θα μείνουν ακαλλιέργητες λόγω αύξησης του κόστους,
(ηλεκτρική ενέργεια 150%, αύξηση λιπασμάτων 50%, τρελές αυξήσεις πολλαπλασιαστικού
υλικού,
- μειώνεται η παραγωγή κρέατος και γάλακτος, οι παραγωγοί σφάζουν ή πωλούν τα
ζώα τους
(αύξηση φυράματος από 35 ευρώ ο τόνος σε 500, ιχθυοπαραγωγή αύξηση 25%,)
- μειώνονται οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις, άλλες κλείνουν και άλλες περιορίζουν
τη δραστηριότητά τους
- περιορίζονται οι εξαγωγές κυρίως προς τη Ρωσία.
- οι μικρές αυξήσεις που φθάνουν στους παραγωγούς δεν εξισορροπούν την αύξηση του κόστους.
Η Χώρα δεν είναι σε επισιτιστική κρίση, ίσως όμως είναι στην αρχή.
Υπάρχουν λύσεις, αλλά οι κυβερνώντες έχουν δυσανεξία με το γεωπονικό κλάδο.
Labels: ΚΟΙΝΩΝΙΑ
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home