Sunday, December 13, 2020

ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ: Η εκτέλεση των Γερμανών αιχμαλώτων δεν αποτελεί αιτία της σφαγής των Καλαβρύτων. Δεν ήταν επιχείρηση αντιποίνων αλλά μια προσχεδιασμένη επιχείρηση.

Ήταν προσχεδιασμένη επιχείρηση για τους λόγους:

- ημερομηνία απόφασης,
Η διαταγή για την επιχείρηση δόθηκε στο Καιτέλ για υλοποίηση  στις 29/10/1943
Η διαταγή Ν2/1296 – 25/11/43 ή 3Α/1296/43 25/11/1943 gelή Div.st.qu.25-11-1943 IA/Αριθ. Επιχείρησης 1296/43) εκδόθηκε  από το διοικητή της 117 Μεραρχίας Ορεινών καταδρομών υποστράτηγο  Καρλ Φον Λε Σουιρ (Karl Von Le Suire) προς τις μονάδες που θα έπαιρναν μέρος στην "Επιχείρηση Καλάβρυτα".

- δεν είχαν γνώση ότι είχαν εκτελεστεί οι αιχμάλωτοί τους:
Οι Γερμανοί που αναζητούσαν τους αιχμάλωτους τους έμαθαν ότι σκοτώθηκαν βράδυ της 12/12/1943. Την ίδια μέρα σκότωσαν και δέκα (10)  Κλειτόριους που συνόδευαν τους Γερμανούς στη θέση «Μαγέρου» - "Γερμανογκρέμι" του Χελμού προς αναζήτηση των αιχμαλώτων.
Εκείνη την εποχή η πληροφορία ήταν αδύνατο να έχει φθάσει το πρωί της 13/12/1943 στα Καλάβρυτα επίσης δεν είναι κατανοητό ποιος θα τη μετέδιδε.
Στις 8/12/1943 ή (9/12/1943) οι αιχμάλωτοι είχαν εκτελεστεί.

- σε καμιά γερμανική διαταγή δεν αναφέρεται το θέμα των αιχμαλώτων και φυσικά  εφαρμογή "αντιποίνων". Τη δικαιολογία των "αντιποίνων" επικαλέστηκε ο δωσίλογος  - κατοχικός πρωθυπουργός Ι. Ράλλης σαν δικαιολογία ύστερα από την παγκόσμια κατακραυγή και σε σχετική αναφορά του στους Γερμανούς. 

- το γεγονός ότι δεν ενδιαφέρονταν για τους αιχμαλώτους τους, τους θεωρούσαν χαμένους και δεν διαπραγματεύονταν για αυτούς. Σε αυτή την περίπτωση διαπραγματεύονταν για να κερδίσουν χρόνο με σκοπό να εντοπίσουν το αρχηγείο των ανταρτών.

- επί 50 ημέρες περίπου οι αιχμάλωτοι κινούνταν στην περιοχή της Επαρχίας Καλαβρύτων προκειμένου οι φρουροί τους να τους βγάλουν έξω από τον κλοιό που είχαν αποφασίσει για την περιοχή οι Γερμανοί. Αυτό το χρονικό διάστημα δεν έχουν αναφερθεί αναζητήσεις από τις γερμανικές δυνάμεις της περιοχής. Έχει αναφερθεί ότι για μεγάλο διάστημα κινούνταν ελεύθερα στην περιοχή της Κλειτορίας.

- οι Γερμανοί είχαν ανακοινώσει τα σχέδια τους στο Μητροπολίτη Θεόκλητο. Ο αρχιμανδρίτης Κωνστάντιος Χρόνης (μετέπειτα Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως) μεταγενέστερα γράφει (κείμενο δημοσιευμένο στο περιοδικό «τότε» (τεύχος Νο 6) και «ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 1941 – 1944 ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΡΟΔΑΚΗΣ – ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ)
”Κατά την εσπέραν της Παρασκευής της 5ηs Νοεμβρίου 1943
εκλήθην επειγόντως εις την Ιεράν Μητρόπολιν, ένθα ο σεβασμιότατος με παρεκάλεσε να ηγηθώ επιτροπής και να μεταβώ εις το εν Σκεπαστώ διαμένον Αρχηγείον των Ανταρτών, διά να παρακαλέσωμεν όπως απολυθώσιν οι γερμανοί αιχμάλωτοι, οι οποίοι συνελήφθησαν κατόπιν συμπλοκής εντός μιάς χαράδρας μεταξύ Κερπινής και ρογών
Είχε πληροφορηθεί ο σεβασμιότατος όπως μου εξήγησαν ότι είχε ληφθεί απόφασης παρά των Γερμανών να επιβληθούν αντίποινα δια τους γερμανούς στρατιώτες αιχμαλώτους. Συγκεκινημένως δε ετόνιζεν, ότι θα απετρέπετο η καταστροφή εάν απελύοντο οι αιχμάλωτοι…»

-η σφαγή των Καλαβρύτων είχε ρητά χαρακτηρισθεί έγκλημα στο πινάκιο 7 των δικών της Νυρεμβέργης.

- στο βούλευμα 27/47 μεταξύ των άλλων αναφέρεται: «… κατά το από 8 έως 13 Δεκεμβρίου 1943 διάστημα κατ΄ εξακολούθησΗ και δια πολλών μερικωτέρων πράξεων εκ προμελέτης αποφάσισαν και εσκεμμένως εξετέλεσαν ανθρωποκτονία κατά 800 περίπου κατοίκων … πλήξαντες αυτούς δια πυροβόλων όπλων …»
Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011

Η διαταγή του Χίτλερ «περί μέτρων εξιλέωσης - τιμωρίας - αντιποίνων» απαιτούντο αντίποινα 1 προς 50 (1 νεκρός Γερμανός προς 50 Έλληνες) μέχρι την 29 Οκτώβρη του 1943..
Αλλά για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων η απόφαση ήταν ειλημμένη (έχει γραφεί ότι αποφασίστηκε από το επιτελείο του Χίτλερ) και πρόβλεπε αναθεωρημένα μέτρα "εξιλέωσης -τιμωρίας - αντιποίνων".

- Η Αγγλική Αποστολή (συνταγματάρχης Στήβενς και ταγματάρχης Αντονυ Αντριους), «Έλληνες» συνεργάτες των Γερμανών, Διοίκηση («Πρωθυπουργός» Ράλλης) και τάγματα ασφαλείας συνδέονται με το έγκλημα των Καλαβρύτων και την εκτέλεση των Γερμανών αιχμαλώτων

Γράφει (ΤΑ ΝΕΑ 15-15 Δεκεμβρίου 2002) ο επί 35 –ετια ερευνητής της υπόθεσης α. Δ.Κ. (… οι αιχμάλωτοι .. εκτελέστηκαν από τον ΕΛΑΣ ύστερα από εντολή Άγγλων συνδέσμων»

Επίσης ΤΑ ΝΕΑ 13/12/1943 γράφουν μεταξύ άλλων:
»… Οι Γερμανοί παρατείνουν τις διαπραγματεύσεις (εδώ παραμένει σκοτεινός ο ρόλος του Επικεφαλής της Αγγλικής Αποστολής στην περιοχή Αντονυ Αντριους ενώ ταυτόχρονα έχουν θέσει σε κίνηση την «Επιχείρηση Καλάβρυτα» με την κινητοποίηση δυνάμεων από τρεις κατευθύνσεις Πάτρα, Τρίπολη,  Αίγιο».

Επίσης έχει γραφεί:
" Ο Βρετανός πρεσβευτής στη Ελληνική Κυβέρνηση του Καΐρου με την με αριθ. 311/43074 – 22/12/43 έκθεσή του ενημερώνει την Ελληνική Κυβέρνηση … Τα Γερμανικά Στρατεύματα πλαισιούμενα και βοηθούμενα από τις Ελληνικές ομάδες ασφαλείας πέτυχαν να καθαρίσουν τα Καλάβρυτα και κατέστρεψαν τα πάντα στην πορεία τους ..»
Foreign Office. Έκθεση πληροφοριών


«Αι σφαγαί και δηώσεις των Καλαβρύτων δεν υπήρξαν ενέργεια μεμονωμένη των Γερμανών. Υπήρξε μία εκ των ενεργειών ενός γενικώτερου σχεδίου του γερμανικού επιτελείου , εις βάρος των αμάχων ελληνικών πληθυσμών». 
Κομνηνός Πυρομάγλου


Tον τόπο εκτέλεσης τον είχαν επιλέξει οι γερμανοί από την προηγούμενη ημέρα (ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: "Η αποφράδα ημέρα", ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΛΕΞ. ΜΠΙΡΜΠΑ, ΣΕΛ 46 - ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ ). 

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home