Saturday, October 31, 2020

Βολιβία Έβο Μοράλες

Εξελέγη το 2005 με τη στήριξη μιας συμμαχίας κοινωνικών κινημάτων, αυτοχθόνων, αγροτών, πανεπιστημιακών και διανοουμένων. Επανεξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία στις εκλογές του 2009 και του 2014. Το Φλεβάρη του 2016 διοργάνωσε δημοψήφισμα ζητώντας την τροποποίηση του συντάγματος για να διεκδικήσει τέταρτη θητεία. Το έχασε και αποφάσισε να αναζητήσει άλλες νομικές μεθόδους. Τελικά το συνταγματικό δικαστήριο τον δικαίωσε επικαλούμενο το «ανθρώπινο δικαίωμα» του εκλέγεσθαι. Στις εκλογές τις 20/10/2019 ανακηρύχτηκε νικητής. Υπήρξαν κατηγορίες για νοθεία, ξέσπασαν διαδηλώσεις και ταραχές ο Μοράλες παραιτήθηκε και ζήτησε πολιτικό άσυλο στο Μεξικό.
Στα 13 χρόνια διακυβέρνησης διπλασίασε τον κατώτερο μισθό, μείωσε την ακραία φτώχεια, οδήγησε την Βολιβία σε τροχιά ανάπτυξης, ενσωμάτωσε τους περιθωριοποιημένους ιθαγενείς στην πολιτική και οικονομική ζωή της Χώρας, ενίσχυσε τη θέση των γυναικών, κατασκεύασε μεγάλα δημόσια έργα (δρόμους, αεροδρόμια). Όμως η μείωση των εσόδων από τις εξαγωγές φυσικού αερίου και η πυρπόληση των δασών του Αμαζονίου για εξασφάλιση σόγιας και βοδινού κρέατος της Κίνας προκάλεσαν δυσαρέσκεια. Έχασε τα λαϊκά του ερείσματα. Εγκατέλειψε τη θέση του στους αντιπάλους του και δεν άφησε να εξελιχτεί εμφύλια σύγκρουση το Νοέμβριο του 2019.

Στις εκλογές του Οκτώβρη του 2020 το σοσιαλιστικό κόμμα, που ίδρυσε και ήταν πρόεδρός του ο Μοράλες υπερίσχυσε στις εκλογές και ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή του. 

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home