Saturday, October 24, 2020

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ

Η Τουρκία διεκδικεί μια «ελεγχόμενη» ζώνη από την Ίμβρο και την Τένεδο μέχρι την Κρήτη ίσως και τη Λιβύη.

Τμηματικά το πετυχαίνει. Υπενθυμίζεται ότι ανατολικά της Λήμνου η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει γεωτρήσεις, ανατολικά των Ιμίων δεν αφήνουν ούτε τα ψαροκάικα. Η Λήμνος είναι εκτός σχεδιασμού των νατοϊκών ασκήσεων.

Σήμερα το πρόβλημα τη Τουρκίας είναι η ΑΟΖ του Καστελόριζου που ανατολικά συνδέεται με τη ΑΟΖ της Κύπρου και περιορίζει την Τουρκία στο κόλπο της Αττάλειας και δυτικά ενώνεται με την ΑΟΖ της Ηπειρωτικής Ελλάδος που κόβει τη ζώνη που σχεδιάζει η Τουρκία.

Η Τουρκία θέλει συγκυριαρχία δεν θέλει συνεκμετάλλευση. 

Η προετοιμασία των διερευνητικών σταμάτησε  με την ανακήρυξη της ΑΟΖ  με την Αίγυπτο. 

Ούτε το Διεθνές Δικαστήριο είναι λύση γιατί με τους όρους που θέτει η Ελλάδα και χωρίς διάλογο δεν μπορεί να γίνει προσφυγή. Άλλωστε η Τουρκία δεν πειθαρχεί και δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, χρησιμοποιεί το δίκαιο του ισχυροτέρου. Που σημαίνει ότι ούτε το συνυποσχετικό θα τηρήσει ούτε την απόφαση του Δικαστηρίου αν δεν είναι συμφέρουσα γι΄αυτήν .


- Απαιτεί την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Ο Υπ. Εξ. ΗΠΑ Πομπέο ομιλεί περί «…περιορισμού του στρατιωτικού αποτυπώματος στο Αιγαίο».  

- Επιδιώκει τη διάσπαση του ενιαίου μετώπου Ελλάδος – Κύπρου. Παραβιάζει τη δυνητική ΑΟΖ του Καστελόριζου.

- Δεν αναγνωρίζει και δεν αναγνώρισε ποτέ την Κυπριακή Δημοκρατία. Ζητάει τη συμμετοχή του ψευδοκράτους σε ενδεχόμενη σύσκεψη εκπροσώπων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου ενώ γνωρίζει ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει γιατί δεν είναι αναγνωρισμένο κράτος.

- Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις αρχές του Οκτώβρη 2020 η Τουρκία, κέρδισε χρόνο, πέτυχε «διάλογο» αντί των κυρώσεων, παραβίασε τις αποφάσεις του ΟΗΕ για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου - Βαρώσια για να ενισχύσει τον Τατάρ αλλά και για να δημιουργήσει τετελεσμένα.   

- Παρενέβη απροκάλυπτα στις προεδρικές εκλογές του ψευδοκράτους υπέρ του Ερσίρ Τατάρ που φαίνεται να υποστηρίζει την άποψη των δύο κρατών και κατά του μετριοπαθούς Ακιντζί που υποστήριζε τη ΔΔΟ.

Φαίνεται ότι η Χώρα και η Κύπρος έχουν μπει σε μια μακροχρόνια φθορά  που θα αργήσει να τελειώσει.



Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home