Monday, March 16, 2020

1821 - 2021: Λυκούργος Λογοθέτης – Γιώργης Παπλωματάς

Ήταν γραμματέας του ηγεμόνα της Βλαχίας Αλ. Σούτσου. Στις αρχές του 19ου αιώνα στο νησί της Σάμου αντιμάχονταν η παράταξη των κοτζαμπάσηδων, που τους αποκαλούσαν καλικάντζαρους δηλ. «τρωκτικά» που ροκάνιζαν τον κοινωνικό πλούτο και η παράταξη των επαναστατών που οι κοτζαμπάσηδες του αποκαλούσαν καρμανιόλους δηλ. οπαδούς της Γαλλικής Επανάστασης. Αρχηγός των καρμανιόλων ήταν ο Λογοθέτης, τον οποίο οι κοτζαμπάσηδες, που συνεργαζόντουσαν με Οθωμανικές αρχές, τον έδιωξαν από το Νησί. Βρέθηκε στη Σμύρνη. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία από τον Αριστείδη Παππά το 1819. 

Το πρώτο επαναστατικό χτύπημα στο Νησί δόθηκε από Κωνσταντή Λαχανά στις 18/4/21. Οι κοτζαμπάσηδες ζήτησαν βοήθεια από τον τοπάρχη της Ασίας Ελέζογλου και το Πασά τη Ρόδου. Συγκρότησαν σώμα μισθοφόρων για να φρουρεί τον μουσελίμη – αρμοστή Αχμέτ Σελαχόρ.
Ο λογοθέτης αποβιβάστηκε στο Νησί στις 24/4/21. Στις 8/5/21 κηρύσσει επίσημα τη Σαμιακή Επανάσταση στο Καρλόβαση και στις 12/5/21 στην πόλη της Σάμου.  Πριν κηρύξει την επανάσταση έθεσε υπό την έγκριση 10.000 πολιτών στρατιωτικό κανονισμό. Αργότερα ίδρυσε το Στρατιωτικό Διοργανισμό της Νήσου Σάμου δηλ. το αυτόνομο επαναστατικό πολίτευμα που αποτέλεσε το θεσμικό πλαίσιο της ιδεολογίας των καρμανιόλων. Ο Λογοθέτης εκλέγεται γενικός διοικητής. Με την καθοδήγησή του και με 5 κανόνια οι Σαμιώτες συνέτριψαν τους Οθωμανούς στο Κάβο Τζώρτζη – Κάβο Φονιάς, όπως μετονομάστηκε μετά. Την εποχή εκείνη στη Σάμο δεν υπήρχε μπαρούτι. Εκρηκτική ύλη εξασφάλισε ο δάσκαλος Ιγνάτιος από το νίτρο των περιττωμάτων των πουλιών.

Πραγματοποίησε απόβαση 3.000 Σαμιωτών στη Χίο. Οι Χιώτες δεν είχαν καμιά διάθεση επανάστασης. 50.000 σφαγιάστηκαν χωρίς καμιά αντίσταση. Λανθασμένα και άδικα αποδόθηκε ευθύνη στο Λογοθέτη.

Όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις ήθελαν να διώξουν το Λογοθέτη από τη Σάμο. Του υποσχέθηκαν τη θέση του Έπαρχου Λακωνίας – Μεσσηνίας.

Μετά το πρωτόκολλο του Λονδίνου της 3/2/1830 που άφησε εκτός συνόρων τη Σάμο, ο Λογοθέτης γύρισε στο Νησί και ύστερα από συνεννόηση με τον Καποδίστρια η Σάμος οδηγείται σε καθεστώς τοπικού Διευθυντηρίου για την περίοδο 1830 – 1834. Η Σάμος διοικείται από Λαϊκή Συνέλευση. Ο Λογοθέτης προκαλεί συγκρούσεις. Ύστερα από βίαιη επέμβαση των οθωμανικών στρατευμάτων στη Σάμο και την ανοχή των Μεγάλων δυνάμεων ο Λογοθέτης εγκαταλείπει το Διοικητήριο το Μάιο του 1834 και τον Ιούνιο οριστικά τη Σάμο. Τον Αύγουστο επιβάλλεται ηγεμονικό καθεστώς και η Σάμος καθίσταται αυτόνομη ηγεμονία φόρου υποταγής στο Σουλτάνο, με χριστιανό , πρίγκηπα ηγεμόνα.

Ο Λογοθέτης μαζί με άλλους καρμανιόλους κρίνεται απαράδεκτος για την πατρίδα.  Στις 15/11/1843 ορκίζεται μαζί με το Σταμάτη Γεωργιάδη πληρεξούσιος Σάμου στη Συνέλευση 1843- 1844. Στις 27/11/1843 είναι υποψήφιος στην αναθεωρητική ψηφοφορία ΙΔ  για την ανάδειξη επιτροπής σύνταξής συντάγματος.
Πέθανε από καρδιά στις 22/5/1850.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home