TO ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ: ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
SLIDESHOW
ΕΡΩΤΗΜΑ 1ον: ΗΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ, ΠΟΣΟΙ (ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ) «ΕΛΛΗΝΕΣ» ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ?
ΕΡΩΤΗΜΑ 2ον: ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΦΟΝΕΥΘΗΚΑΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Η ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ?
ΕΡΩΤΗΜΑ 3ον : ΤΙ ΕΠΕΔΙΩΚΑΝ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΕΝΟΠΛΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ?
ΕΡΩΤΗΜΑ 4ον: ΠΟΤΕ ΈΜΑΘΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΌΤΙ ΟΙ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΕΡΠΙΝΗΣ ΦΟΝΕΥΘΗΚΑΝ ΣΤΟΥ «ΜΑΓΕΡΟΥ»?
ΕΡΩΤΗΜΑ 5ον: ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΑΡΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ - ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ?
ΕΡΩΤΗΜΑ 6ον: ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ?
ΕΡΩΤΗΜΑ 7ον: ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ "ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ"(Unternehmen Kalawrita) ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΜΕΝΗ ΑΠΟΒΑΣΗ (ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ) ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΥΜΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ?
ΕΡΩΤΗΜΑ 8ον: Γιατί ο ΕΛΑΣ δεν επιχείρησε την ώρα της Εκτέλεσης?
ΕΡΩΤΗΜΑ 9ον: Ηταν επιχείρηση αντιποίνων η μια προσχεδιασμένη επιχείρηση?
ΕΡΩΤΗΜΑ 10ον: Γιατί η περιοχή ( και άλλες μαρτυρικές περιοχές) δεν βρήκαν την ιστορική αναγνώριση που τους έπρεπε και η ιστορική έρευνα αφήνει ακόμη αναπάντητα ερωτήματα?
(1ον) ΚΑΙ (3ον)
«Mαζί με το τάγμα του Eμπερσμπέργκερ βρίσκονταν και 300 γερμανοντυμένοι Έλληνες» λέει ο 93χρονος Γ. Λαμπρόπουλος.
«Τα γερμανικά στρατεύματα υποβοηθούμενα από τις ελληνικές ομάδες ασφαλείας πέτυχαν να καθαρίσουν τα Καλάβρυτα και κατέστρεψαν τα πάντα στην πορεία τους». Με αυτή τη φράση, που αποκαλύπτει για πρώτη φορά και την ελληνική συμμετοχή στη σφαγή των Καλαβρύτων, αρχίζει το τηλεγράφημα που έστειλε από το Κάιρο στις 22 Δεκεμβρίου 1943 ο Βρετανός διπλωμάτης κ. Λίπερ προκειμένου να ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση του Καΐρου για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων.
TA NEA 12/12/2007
(5ον)
Απόρριψη αιτήματος Ελλήνων για γερμανικές αποζημιώσεις
ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ Δικαστήριο αποφάνθηκε σήμερα ότι η αξίωση αποζημιώσεως από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας την οποία προβάλλουν από το 1995 κατιόντες θυμάτων της σφαγής των Καλαβρύτων δεν εμπίπτει στις «αστικές υποθέσεις», έτσι όπως αυτές ορίζονται από τη Σύμβαση της 27ης Σεπτεμβρίου 1968 για τη διεθνή δικαιοδοσία και την εκτέλεση αποφάσεων σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις εντός της κοινοτικής επικράτειας. Με βάση την ανωτέρω εκτίμηση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε σήμερα το αίτημα των κατιόντων περί καταβολής από το γερμανικό δημόσιο αποζημιώσεως για περιουσιακές ζημίες, καθώς και χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης και ψυχικής οδύνης που τους προξένησαν οι ενέργειες των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων κατοχής, στις 13 Δεκεμβρίου 1943.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 12/2/2007
(7ον)
Οι Γερμανοί διακατέχονταν από το φόβο ότι από στιγμή σε στιγμή επίκειται απόβαση. Η απόβαση μπορούσε να γίνει στην Ηλεία που προσφέρεται ως έδαφος. Κατά συνέπεια, έπρεπε να εκδιωχθούν με κάθε μέσο οι αντάρτες από την περιοχή των Καλαβρύτων που μπορούσαν να αποκλείσουν την οδική αρτηρία Β. Πελοποννήσου. Δεν μπορούσαν όμως να αναλάβουν την επιχείρηση, γιατί δεν είχαν δυνάμεις. Και όταν θα ετοιμαστούν θα το επιχειρήσουν.
Η ΕΠΟΧΗ 18/1/2004
(8ον)
"...Είχε υποδειχτεί από τη συνέλευση των κατοίκων και τους παράγοντες των Καλαβρύτων να φύγουν οι δυνάμεις των ανταρτών για να μη συγκρουστούν με τους γερμανούς και ενοχοποιηθεί η Πόλη"
ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 1986
"... ομολογείται από όλους ότι η ομίχλη στα Καλάβρυτα ήταν τέτοια που δεν μπορούσε να δεί ο ένας τον άλλο"
ΑΛΗΘΕΙΑ ΙΟΥΝΗΣ 1987
(9ον)
Hταν προσχεδιασμένη επιχείρηση για τους λόγους που αναφέρονται εδώ (ημερομηνία απόφασης, το ότι δεν είχαν γνώση ότι είχαν εκτελεστεί οι αιχμάλωτοί τους, το γεγονός ότι δεν ενδιαφέρονταν για τους αιχμαλώτους τους»
Επίσης οι γερμανοί είχαν ανακοινώσει τα σχέδια τους στο Μητροπολίτη Θεόκλητο. Ο αρχιμανδρίτης Κωνστάντιος Χρόνης (μετέπειτα Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως) μεταγενέστερα γράφει (κείμενο δημοσιευμένο στο περιοδικό «τότε» (τεύχος Νο 6) και «ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 1941 – 1944 ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΡΟΔΑΚΗΣ – ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ)
”Κατά την την εσπέραν της Παρασκευής της 5ηs Νοεμβρίου 1943
εκλήθην επειγόντως εις την Ιεράν Μητρόπολιν, ένθα ο σεβασμιότατος με παρεκάλεσε να ηγηθώ επιτροπής και να μεταβώ εις το εν Σκεπαστώ διαμένον Αρχηγείον των Ανταρτών, διά να παρακαλέσωμεν όπως απολυθώσιν οι γερμανοί αιχμάλωτοι, οι οποίοι συνελήφθησαν κατόπιν συμπλοκής εντός μιάς χαράδρας μεταξύ Κερπινής και ρογών
Είχε πληροφορηθεί ο σεβασμιότατος όπως μου εξήγησαν ότι είχε ληφθεί απόφασης παρά των Γερμανών να επιβληθούν αντίποινα δια τους γερμανούς στρατιώτες αιχμαλώτους. Συγκεκινημένος δε ετόνιζεν, ότι θα απετρέπετο η καταστροφή εάν απελύοντο οι αιχμάλωτοι…»
Πράγματι με διαταγή του Χίτλερ «περί μέτρων εξιλέωσης» απαιτούντο αντίποινα 1 προς 50 (1 νεκρός γερμανός προς 50 Έλληνες).
Αλλά για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων η απόφαση ήταν ειλημένη (έχει γραφεί ότι αποφασίστηκε από το επιτελείο του Χίτλερ)
- Η Αγγλική Αποστολή (συνταγματάρχης Στήβενς και ταγματάρχης Αντονυ Αντριους), «Ελληνες» συνεργάτες των γερμανών, Διοίκηση («Πρωθυπουργός» Ράλλης) και τάγματα ασφαλείας συνδέονται με το έγκλημα των Καλαβρύτων και την εκτέλεση των γερμανών αιχμαλώτων
Γράφει (ΤΑ ΝΕΑ 15-15 Δεκεμβρίου 2002) ο επί 35 –ετια ερευνητής της υπόθεσης Δ.Κ. (… οι αιχμάλωτοι .. εκτελέστηκαν από τον ΕΛΑΣ ύστερα από εντολή Άγγλων συνδέσμων»
Επίσης ΤΑ ΝΕΑ 13/12/1943 γράφουν μεταξύ άλλων:
"… Οι γερμανοί παρατείνουν τις διαπραγματεύσεις (εδώ παραμένει σκοτεινός ο ρόλος του Επικεφαλής της Αγγλικής Αποστολής στην περιοχή Αντονυ Αντριους ενώ ταυτόχρονα έχουν θέσει σε κίνηση την «Επιχείρηση Καλάβρυτα» με την κινητοποίηση δυνάμεων από τρεις κατευθύνσεις Πάτρα Τρίπολη Αίγιο"
Επίσης έχει γραφεί:
» Ο Βρετανός πρεσβευτής στη Ελληνική Κυβέρνηση του Καΐρου με την με αριθ. 311/43074 – 22/12/43 έκθεσή του ενημερώνει την Ελληνική Κυβέρνηση
- … Τα Γερμανικά Στρατεύματα πλαισιούμενα και βοηθούμενα από τις Ελληνικές ομάδες ασφαλείας πέτυχαν να καθαρίσουν τα Καλάβρυτα και κατέστρεψαν τα πάντα στην πορεία τους ..»
Foreign Office. Έκθεση πληροφοριών
LINKS
TO ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ: ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
Labels: ΙΣΤΟΡΙΑ
1 Comments:
Αγαπητέ Τάσο,
Διάβασα τις καυτές ερωτήσεις σου μέ μεγάλη εκληπξη καί περιέργια. Εκπληξη, γιατί τά σχολειά σου ειναι εντελώς καινούργια γιά μενα, καί αμέσως αναρωτήθηκα πώς τά ανεσκαψες. Αντιλάμβανωμαι οτι εδώ στήν Αμερική είμαι αποκωμένος από καινούργιες πηγές πληροφοριας πού αφορούν την Ελληνική ιστορία.
Αυτά πού αναφέρεις είναι πολύ ενδιαφέραντα, καί θά προσπαθήσω νά ανατρέξω στίς ιστορικές πηγες πού αναφέρεσαι.
Ευχαριστώ γιά τήν διαφώτιση καί θά τα πούμε.
νικος
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home