Saturday, July 14, 2007

Εξαγωγές οπωροκηπευτικών στη Γερμανία και υπολείμματα φυτοφαρμάκων

Μεγάλες αλυσίδες γερμανικών super markets (LIDL, EDEKA, κ. άλ.) απαιτούν τα προϊόντα που προμηθεύονται:
α) να φέρουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων στο 80% η 50% (η λιγότερα) των Μέγιστων Επιτρεπόμενων Ορίων (MRLs- Maximum Residue Limits) που προβλέπονται από την γερμανική η κοινοτική νομοθεσία και
β) να μην ανιχνεύονται περισσότερες από πέντε (5) δραστικές ουσίες.

Οι απαιτήσεις αυτές δημιουργούν δυσχέρειες στις εξαγωγές και στις λειτουργίες των αγορών (αποκλεισμοί προμηθευτών, επιστροφές προϊόντων).
Ο παραγωγός θα αναγκαστεί να αλλάξει δοσολογίες, συνδυασμούς, χρόνους, κ. άλ. προκειμένου να επιτύχει (αν επιτύχει) λιγότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων ριψοκινδυνεύοντας την παραγωγή του και το εισόδημα του.
Εντείνεται η αμφισβήτηση των καταναλωτών για τη διαδικασία καθορισμού των MRLs- Maximum Residue Limits και αυξάνει η δυσπιστία τους για την υγιεινή και ασφάλεια των προϊόντων που καταναλώνει.

Οι βιομήχανοι παραγωγής γεωργικών φαρμάκων (δια του ΕΣΥΦ – Ελληνικός ΣΥνδεσμος Φυτοπροστασίας) χαρακτηρίζουν αυθαίρετες και χωρίς επιστημονική βάση τις απαιτήσεις των super markets.
Από την EE, διά του αρμόδιου επιτρόπου Κυπριανού, δηλώνεται ότι τα ισχύοντα MRLs- Maximum Residue Limits είναι ασφαλή για τους καταναλωτές. Παράλληλα όμως δηλώνει την αντικατάσταση τους (ΚΑΝ 396/2005) και την αλλαγή της διαδικασίας έγκρισης γεωργικών φαρμάκων (εγκρίσεις κατά ζώνες, βόρεια, κεντρική και νότια).

Η θέσπιση νέων MRLs- Maximum Residue Limits που θα λαμβάνουν υπ όψιν τις καταναλωτικές συνήθειες και τις ανάγκες φυτοπροστασίας κάθε περιοχής καθώς και η υποχρεωτική εφαρμογή συστημάτων «ολοκληρωμένης καταπολέμησης» (IPM – Integrated Pests Management) και «ολοκληρωμένης παραγωγής» (ICM – Integrated Crop Management) αποτελούν κάποιες προτάσεις.

Labels:

1 Comments:

At 16 July, 2007 , Blogger Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ said...

Διάβασα στον Ελεύθερο Τύπο ότι η Ισπανική κυβέρνηση εξετάζει να δώσει 2500 ευρώ για κάθε νεογέννητο …

Είναι προφανές ότι οι Ισπανοί σέβονται, αγωνιούν και προνοούν για το μέλλον του έθνους τους, σε αντίθεση με την αδιαφορία των δικών μας πολιτικών.

Πρόταση-αίτημα του περίεργου, είναι να δεσμευτούν τώρα πριν τις εκλογές όλα τα κόμματα, ότι ο πρώτος νόμος που θα ψηφιστεί στη νέα βουλή, θα δίνει σε κάθε ζευγάρι Ελλήνων 2500 ευρώ για κάθε παιδί που θα φέρνουν σε αυτό τον απαιτητικό κόσμο.
Που θα βρουν τα χρήματα ;
Αν το θέλουν θα τα βρουν, είναι θέμα επιβίωσης !!!

Μπορούμε να κάνουμε προσπάθεια και να τους πιέσουμε να δεσμευτούν
Κάνουμε το αίτημα με κάθε μέσο γνωστό!

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home