Monday, July 02, 2007

ΓΙΑΤΙ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΑΣΗ?

- Για να απελευθερωθούν εκτάσεις και να καταπατηθούν. Αφού δεν υπάρχει κτηματολόγιο και το Κράτος δεν γνωρίζει τις εκτάσεις του και επιτρέπεται η εκτός σχεδίου δόμηση.

- Για να αναβλαστήσουν οι καμένες εκτάσεις και να βοσκηθούν.

- Για να απελευθερωθεί γεωργική γή και να καλλιεργηθεί.

- Από εμπρησμούς για διάφορους λόγους.

- Τυχαία ( αναζωπυρώσεις, ΔΕΗ, αστραπές, τσιγάρα και σπίρτα, kαθάρισμα χωραφιών, κάψιμο σκουπιδιών, σπινθήρες μηχανημάτων …)

- Γιατί οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι περιορισμένες και σκοπός τους κύρια είναι να προστατεύσουν ανθρώπους, ζώα, καλλιέργειες και οικισμούς.

- Γιατί χάθηκαν απο τα δάση οι φυσικοί του φύλακες τών δασών (υλοτόμοι, ρητινοσυλλέκτες, κτηνοτρόφοι).

- Γιατί η φωτιά πρέπει να σβήσει η να ελεγχθεί στο ξεκίνημα της, διαφορετικά δεν σβήνει αν δεν κάψει ότι καίγεται.

- Γιατί δεν υπάρχει στοιχειώδης διαχείριση λόγω και ευθυνών των δασικών υπηρεσιών.

Oλα τα παραπάνω τα ευνοούν οι υψηλές θερμοκρασίες και οι άνεμοι αλλά και η ολιγωρία αυτών που αποφασίζουν, η έλλειψη προετοιμασίας, πρόληψης και περιφρούρησης ιδιαίτερα των αστικών και περιαστικών δασών.

Labels:

3 Comments:

At 03 July, 2007 , Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Βέβαια δεν μπορούμε να αποσιωπήσουμε ούτε τον εμπρησμό ούτε την καταπάτηση. Το θέμα το έθεσες τόσο γενικά -πιστεύω- που χάνεται η βάση του εμπρησμού και της καταπάτησης ακι των παλαιότερων προσπαθειών για αναθεώρηση του Συντάγματος για τις καμένες δασικές εκτάσεις.

 
At 03 July, 2007 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

Δειμο δεν καταστρέφουν μονο οι πυρκαιές τα δάση αλλά και οι "αποχαρακτηρισμοί", καταπατήσεις ίσως η βόσκηση, η κακή διαχείριση...

Ασ σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια στήν Ελλάδα έχομε αύξηση των δασικών εκτάσεων ( λόγω εγκατάλειψης γεωργικών γαιών , περιορισμού της Κτηνοτροφίας έχομε όμως δραματική μείωση των αστικών και περιαστικών δασών.

Η συνταγματικη προστασία είναι ανεπαρκής λόγω
ΑΝΑΘΕΏΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ όπως είχαμε διαμαρτυρηθεί παλιότερα:

"- για τη διάκριση μεταξύ δασών και δασικών εκτάσεων (εν δυνάμει δάση)
- για τη διαχείριση των δασικών εκτάσεων στα πλαίσια του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και την αλλαγή του προορισμού τους.
- για τον αποχαρακτηρισμό 55.000.000 στρ. δασικών εκτάσεων που θα εξασφαλίσουν φτηνή γη για οικοδομική και τουριστική δραστηριότητα.
- για την αλλαγή των πηγών αποδεικτικών στοιχείων για το χαρακτηρισμό των δασών. Αποδεικτικά στοιχεία για τον χαρακτηρισμό των δασών με βάση αεροφωτογραφίες του 1975 (που είναι ελλιπείς και αποτυπώνουν καταπατήσεις, εκχερσώσεις κ. άλ) και όχι του 1945 και 1960 ( που καλύπτουν ολόκληρη τη χώρα και αποτυπώνουν εικόνες περισσότερο κοντά στην πραγματικότητα).
- για τον αποχαρακτηρισμό και νομιμοποίηση δασικών εκτάσεων, που είχαν παράνομα αλλάξει χρήση στα μεσοδιαστήματα 1945 – 1960 – 1975 και μάλιστα με συνταγματικό τρόπο".

 
At 03 July, 2007 , Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Δε διαφωνώ καθόλου με το σχόλιό σου. Απλά στο ίδιο το κείμενο είδα μία πιθανή παρερμηνεία και μέσα στο σύνολο των αιτίων κάποιος θα μπορούσε να το εκλάβει αλλιώς. Εγώ συμφωνώ μαζί σου.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home