ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΕΝΗ ΠΟΛΗ
Ύστερα από 4-ήμερη παραμονή, με ένα ασυνήθιστο καύσωνα που τον επέτειναν η έλλειψη ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου δημιουργήθηκαν συναισθήματα:
απογοήτευσης για την Πόλη του εργατικού κινήματος, των καπνομάγαζων, του Τάσου Τούση, Του Γρηγόρη Λαμπράκη, του Αριστοτέλειου και του Μακεδονικού Πανεπιστημίου, της πρώτης οικολογικής κίνησης της χώρας και
οργής για την εγκατάλειψη της και την περιφρόνηση των συμφερόντων του πολίτη.
Οι τοπικοί άρχοντες ,αδέξιοι, γραφικοί, οπαδοί του life style και διαπλεκόμενοι με παραθρησκευτικές η άλλες οργανώσεις κάνουν ότι μπορούν ! για να χειροτερέψουν τα πράγματα.
Έχουν ευθύνη για την πολύχρονη εγκατάλειψη της Πόλης.
Λησμονούν φαίνεται ότι είναι η περισσότερο μολυσμένη Πόλη της Ευρώπης και με τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης των ρύπων.
Αδιαφορούν για τους συμπολίτες τους , αγνοούν τις διαμαρτυρίες τους ενώ γνωρίζουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα του αστικού περιβάλλοντος είναι αναγκαία και ουσιαστική για τον πολίτη.
Αντί να επιδιώκουν να μετατρέψουν την Πόλη σε βαλκανικό μητροπολιτικό κέντρο ( με ελεύθερη η με απλές διατυπώσεις μετακίνηση των βαλκανικών πληθυσμών και προϊόντων) έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα να αντιγράφουν το αθηναϊκό πρότυπο (Μέγαρο Μουσικής, Ποδοσφαιρικά πρότυπα - ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός- ψευτοαντιθέσεις Βορρά – Νότου)
Αντί να ζητήσουν την άμεση έναρξη των εργασιών του «μετρό», τη μεταφορά των εγκαταστάσεων της Έκθεσης και του Πανεπιστημίου το γκρέμισμα των (αυθαίρετων και επικίνδυνων) κτιρίων τους και τη μετατροπή τους σε πάρκα κτίζουν δημόσια κτίρια ( δημαρχείο) ακόμη και στα στρατόπεδα που τους παραχωρούνται και εξαντλούνται σε αναποτελεσματικά μέτρα για την κυκλοφορία και τις συγκοινωνίες.
Η παραλιακή ζώνη κτίζεται ( Μέγαρο Μουσικής, Μακεδονία Παλλάς) και καταλαμβάνεται από κακόγουστες και αυθαίρετες κατασκευές (αναψυκτήρια, ταβέρνες κα) αντί να μετατραπεί σε χώρο περιπάτου, αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, ποδηλατοδρόμων κα.
Σχεδιάζουν την «αναβάθμιση – τσιμεντοποίηση» της Αριστοτέλους ενώ γνωρίζουν ότι η μόνη λύση είναι η φύτευσή της (χαμηλή βλάστηση).
Αξιόλογες παραστάσεις από τις τοπικές σκηνές χάνονται από την αδιαφορία η τη δυσκολία των πολιτών να τις παρακολουθήσουν.
Περισσότερο τραγική είναι η κατάσταση στις δυτικές συνοικίες. Δεν υπάρχουν σχολικές αίθουσες και πλατείες. Πάνω από 15% των μαθητών εγκαταλείπουν το σχολείο.Η κακή συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση, οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες, παράνομες η «νόμιμες» που μετατρέπουν τον συντελεστή δόμησης από 0,8 στο 1,6 (κοινωνικός συντελεστής??) είναι ορισμένα από τα προβλήματα. Αρνήθηκαν την κατασκευή εκεί του Μεγάρου Μουσικής ενώ παρεχωρείτο οικόπεδο στην περιοχή.
Υπάρχουν επίσης δύο δρόμοι που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι και με πολλά ατυχήματα καθημερινά:
η περιμετρική, με ανηφόρες κατηφόρες (αντί για σήραγγες) με μεγάλο αριθμό φορτηγών που τρέχουν υπερβολικά και
ο δρόμος που οδηγεί από τη Θεσσαλονίκη στο πρώτο πόδι Χαλκιδικής που στο μεγαλύτερο τμήμα του μπορούν να διέρχονται μόνο δύο αυτοκίνητα, χωρίς ενδιάμεση νησίδα η μπάρες αλλά και όπου υπάρχουν μπάρες δεν υπάρχει βοηθητική οδός
Οι πολυγραφότατοι κατά τα άλλα bloggers γράφουν για οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτό που εξυπηρετεί το γενικό συμφέρον. Ισως νομιζουν ότι έτσι θα γίνουν εκδότες η συγγραφείς.
Επιβάλλεται κάθε προσπάθεια για να εξασφαλιστούν αλλά και να διασωθεί ότι είναι δυνατό από τους ελεύθερους χώρους και τους χώρους πρασίνου της Πόλης. Eίναι αναγκαία η έκφραση της αντίθεσης και της αντίστασης στους θιασώτες του «πολιτισμού του τσιμέντου», της «οικοπεδοποίησης» και της κοινωνικης αναλγησίας.
Labels: ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
4 Comments:
"Οι πολυγραφότατοι κατά τα άλλα bloggers γράφουν για οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτό που εξυπηρετεί το γενικό συμφέρον. Ισως νομιζουν ότι έτσι θα γίνουν εκδότες η συγγραφείς."
Αλόρα...Ξέρεις κάτι που δεν ξέρω?
Αλόρα...??
εκδότες, συγγραφείς η δημοσιογράφοι
Γενικη εκτίμηση για τους σκοπούς ορισμένων bloggers
Δεν ξέρω αν έχει συγκεκριμένους bloggers στο νου του, αλλά μιλώντας γενικά, δεν έχει άδικο ο Τάσος, Dark. Και τα θέματα, φυσικά, δεν αφορούν μόνο τη Θεσσαλονίκη...
Για την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ θα συμφωνήσω, αν γίνει και ένα υπόγειο πάρκινγκ (μη βιαστεί κανείς να αντιδράσει, υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα). Όσο για τα Πανεπιστήμια, με βρίσκεις αντίθετο. Είναι ένας πνεύμονας ζωής μέσα στην πόλη. Μπορεί και επηρεάζει τη ζωή της κοινωνίας μας. Αν εξορίσουμε το τελευταίο μαζικό ζωντανό κομμάτι της πόλης κάπου έξω, τότε περισσότερο κακό παρά καλό θα κάνουμε. Επίσης, είναι άσχημο να τα περιμένουμε όλα από τους έχοντες αξιώματα (δε λέω ότι δεν ευθύνονται κυρίως αυτοί). Αλλά γιατί να μην έχουμε στα μπαλκόνια μας όλοι λουλούδια; Γιατί οι ταράτσες μας να μένουνε χωρίς πράσινο; Από τη στιγμή που δεν μπορούμε να γκρεμίσουμε οικοδομικά τετράγωνα και να τα κάνουμε πάρκα, γιατι δεν κοιτάμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση ως έχει; Γιατί δεν πρασινίζουμε τους ακάλυπτους χώρους (πρασιές), όταν ήδη εδώ και χρόνια υπάρχουνε κίνητρα από το ίδιο το κράτος για κάτι τέτοιο (με συγχρηματοδότηση); Καταλήγω μάλλον στο συμπέρασμα πως έχουμε μάθει δυστυχώς να τα περιμένουμε όλα στο χέρι!
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home