Friday, July 19, 2024

Μακρόν:

       - τραπεζικός υπάλληλος, Ρότσιλντ,  «άνθρωπος των Γερμανών και των τραπεζών».

- ήλθε από το πουθενά, με ένα κόμμα χωρίς πρόγραμμα που δεν υπήρχε λίγους μήνες πριν.

- διέλυσε την Βουλή, παρά την σχετική πλειοψηφία,  για να μπει στην κεντρική πολιτική σκηνή η Λεπέν, αλλά γαλλικός λαός και ο Ζαν Λυκ Μελανσόν του χάλασε τα σχέδια.

- ψηφίστηκε στον αντίποδα της Λεπέν δύο φορές, για να μειώσει τη δύναμη της ακροδεξιάς και για να αλλάξει την Ευρώπη. Οι προσδοκίες του εγκαταλείφτηκαν ενωρίς. Δεν είχε τη δυνατότητα και όχι μόνον αυτός, συγκρότησης και διάδοσης οράματος για τη Γαλλία και την Ε.Ε. Έβγαλε την ακροδεξιά από την απομόνωση.

- κέρδισε δύο προεδρικές εκλογές, για τον εαυτό του και τις κοινοβουλευτικές για το κόμμα που ίδρυσε. To κόμμα «Δημοκρατία σε Κίνηση»-«La Rebublique en MarcheLRM» εξέλεξε 308 βουλευτές στην από 577 έδρες γαλλική Βουλή στις εκλογές του 2017.

- Στις κοινοβουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2022 έχασε την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία μαζί και την πολιτική του κυριαρχία. Αδυνατεί να συγκροτήσει κυβερνητική πλειοψηφία.

- «πέτυχε εύκολα να αναλάβει την εξουσία, αλλά έχει δυσκολίες στην άσκησή της». Εφάρμοσε πολιτική δεξιού κόμματος με συντηρητικούς πρωθυπουργούς και δεξιό υπουργό οικονομικών.

- δεν ήθελε να αλλάξει την πολιτική του, των 18 μηνών που είχαν προηγηθεί των «Κίτρινων Γιλέκων», που ευνοούσε τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα.

- ακολούθησε νεοφιλελεύθερη πολιτική και μάλιστα την περίοδο που ο νεοφιλελευθερισμός βρισκόταν σε υποχώρηση λόγο της φτώχειας, της διαφθοράς και των ανισοτήτων που δημιούργησε,

- επιμένει στην άρνησή του και δεν επαναφέρει τον φόρο ανώτερων εισοδηματικών στρωμάτων (φόρο πλούτου) παρά το πολιτικό αδιέξοδο και τη δύσκολη θέση στην οποία είχε περιέλθει. Εξ΄ αυτού του έμεινε και ο χαρακτηρισμός «πρόεδρος των πλουσίων».

- υποστηρίζεται, υποστηριζόταν από μια μικρή μειοψηφία, των οποίων τα συμφέροντα εξυπηρετούσε και η οποία ήταν συνεχώς μειούμενη,

- προκάλεσε δυσαρέσκεια με τις δαπάνες στο Μέγαρο των Ηλυσίων, την πισίνα στο Μέγαρο των Ηλυσίων αλλά και τιμώντας τον δωσίλογο στρατάρχη Ανρί Φιλίπ Πετέν κατά την επέτειο των 100 χρόνων από τη λήξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.

- χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί όση βία χρειάζεται για να καταστείλει το κίνημα. Διακρίθηκε για την κοινωνική του βαναυσότητα.

- φαίνεται να κλονίζεται και να θορυβείται από την κοινωνική αγανάκτηση και την ένταση των κινητοποιήσεων.

- τον πανικόβαλε όχι μόνον η μαζικότητα των κινητοποιήσεων των «Κίτρινων Γιλέκων» αλλά και η επιρροή στη σκέψη και τα μυαλά μιας λαϊκής μειοψηφίας.

- έχει αποκοπεί από την γαλλική κοινωνία. Κάνει τα πάντα για να δείξει ότι είναι κοντά στους Γάλλους, χωρίς να τα καταφέρνει και χωρίς να μπορεί να ανατρέψει την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι είναι αλαζόνας και μακριά από τις ανησυχίες των απλών ανθρώπων. Δεν δημοσιοποιεί τα ονόματα του συμβούλων του για να προβάλλεται ο ίδιος.

- απαξιωμένος πλέον αδυνατεί να επηρεάσει την ευρωπαϊκή πολιτική, η επιρροή του έχει μειωθεί.

- είχε τη συμβολή του στην κακοδιαχείριση της τριπλής κρίσης, υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής και δύσκολα θα ξεπεράσει το βάρος των χιλ. νεκρών της πανδημίας και την αύξηση των ανισοτήτων. Εν μέσω πανδημίας οδήγησε τη Χώρα σε εκλογές, πρώτος γύρος δημοτικών εκλογών και βρέθηκε χωρίς προστατευτικά μέσα, ιδιαίτερα μάσκες.

- οδήγησε τη Γαλλία σε πολιτική παρακμή, το πολιτικό σύστημα μετακινήθηκε προς τα δεξιά. Η Γαλλία δεν μπόρεσε να κατασκευάσει εμβόλιο.

- ευθύνεται για μαζικό έγκλημα, 11 νεκροί, 6 με κομμένα χέρια, 20 έχασαν το μάτι τους, 189 βαριά τραυματισμένοι, 3000 τραυματισμένοι, 6 σε κώμα, 8500 συλληφθέντες, 1800 καταδικασμένοι, 1500 υπόδικοι, 320 φυλακισμένοι χωρίς αναστολή, 3.000 τραυματίες. Η δικαστική καταστολή είχε αποτέλεσμα: 8700 συλλήψεις, 2.000 δίκες, από τις οποίες 1500 με την αυτόφωρη διαδικασία, 40% των ποινών είναι καταδίκες χωρίς αναστολή ή δικαίωμα εξαγοράς και 400 φυλακισμένοι.

 

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home