Sunday, June 12, 2022

Η Τουρκία σήμερα…

- Ελέγχει τα στενά των Δαρδανελίων, σκοπεύει στο έλεγχο του Αιγαίου και μέσω αυτού τον έλεγχο της Α. Μεσογείου και φυσικά της Κύπρου. Είναι ακραίο τουρκικό όνειρο που οδήγησε στην αντισυμβατική στρατιωτικοποίηση των νησιών, στον αντίποδα της τουρκικής στρατιάς του Αιγαίου στα μικρασιατικά παράλια και με την ανοχή ΗΠΑ και Ρωσίας (μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον) και παρά τη διαφωνία τους για τη στρατιωτικοποίηση.  

- Οι τουρκόφιλη διπλωματία ΗΠΑ και Γερμανίας, λόγω οικονομικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων οδήγησαν:
α) σε υπερεξοπλισμούς που λειτουργούν, αν λειτουργούν , προληπτικά αποτρεπτικά, σε βάρος του διαλόγου και της πολιτικής κατευνασμού (διπλωματία, ΜΟΕ, αμοιβαίες υποχωρήσεις),
β) στην εξίσωση θύματος και θύτη και εκείνου που δημιουργεί το πρόβλημα με εκείνον που εισπράττρι τις συνέπειές του που συμπυκνώνεται με τη  θέσης τους «βρέστε τα».

- Περισσότερο κωμικοτραγικκή είναι η θέση του ΝΑΤΟ που προστατεύει τη χώρα μέλος από επίθεση τρίτης χώρας (άρθρο 5) αλλά δεν την προστατεύει από την επίθεση άλλη χώρας μέλους και η ελληνική κυβέρνηση κάνει ότι δεν καταλαβαίνει και δεν ζητάει την τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου.

Συμπερασματικά

Ερντογάν και Μητσοτάκης προσπαθούν να μετατρέψουν την ένταση σε δημοσκοπικά οφέλη.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home