Sunday, March 22, 2020

Σήμερα 22/3 Παγκόσμια Ημέρα Νερού και το Φράγμα Πείρου – Παραπείρου με σχεδιασμούς επί χάρτου οδηγείται σε ιδιωτικοποίηση.

Οι σχεδιάζοντας αγνοούν:

- τις παραμέτρους Τράπεζα Πειραιώς – Βιομηχανική Περιοχή,

- την πολιτική συγκυρία που έχει «ιεροποιήσει» τις ιδιωτικοποιήσεις,

- τον τοπικό πολιτικό συσχετισμό,

- τις δαπάνες που απαιτούνται για τη διαχείριση των νερών του (δίκτυο διανομής, τιμολόγηση), τα συμπληρωματικά έργα (κατάντη, συντήρηση, περιβάλλων χώρος), για ελέγχους δικτύου διανομής επάρκειας, ποιότητας, υπόγειων διαρροών, ασφάλειας).

Δεν υπάρχει δυνατότητα διαχείρισης του φράγματος από τους ΟΤΑ γιατί στερούνται, υποδομών (διυλιστήρια) πόρων και της σχετικής τεχνολογίας που διαθέτει μόνον ο Δήμος Πατρέων – ΔΕΥΑΠ.

Φαίνεται λίγο παράδοξο να αγοράζει νερό η Τράπεζα Πειραιώς – Βιομηχανική Περιοχή πέραν ενός συμβολικού τιμήματος.

Τέλος το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Πρέπει στα νοικοκυριά να χορηγείται δωρεάν η ποσότητα νερού. Όχι τα τέλη, φόροι ή οι ανταποδοτικές δαπάνες. Επί του μη πληρωθέντος τιμήματος της καταναλωθείσας ποσότητας νερού, θα υπολογίζονται οι ανταποδοτικές δαπάνες, τα τέλη και η φορολογία.

Συμπερασματικά

Υπάρχουν δύο επιλογές για τη διαχείριση του φράγματος και των νερών του:
1) κρατική διαχείριση αναλαμβάνοντας το κράτος και τις απαιτούμενες δαπάνες με τη στήριξη Δήμου Πάτρας – ΔΕΥΑΠ που διαθέτει υποδομή, εμπειρία, τεχνικές γνώσεις, εξοπλισμό και τεχνολογία και ανάθεση σε ιδιώτη για τη διαχείρισή  του.

2) Τράπεζα Πειραιώς – Βιομηχανική Περιοχή με «εξαγορά πλειοψηφίας», κρατική επιδότηση, στήριξη από το Δήμο Πάτρας, ανταποδοτική τιμή διάθεσης πλέον κέρδος, δηλ. πανάκριβο νερό για τα νοικοκυριά εκτός από τη Βιομηχανική Περιοχή που θα επιβαρύνεται, αν επιβαρύνεται, ελάχιστα.

Δηλ. και οι δύο επιλογές οδηγούν σε ιδιωτικοποίηση.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home