Friday, September 26, 2014

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ 1944: 70 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ξεκινάνε 3/12/1944 και κράτησαν 33 ημέρες. ΄Ηταν η αφετηρία για το μεγάλο εμφύλιο πόλεμο. Τα γεγονότα άρχισαν με το συλλαλητήριο. Πρώτη κτύπησε η αστυνομία στο Σύνταγμα. Την επόμενη διαδηλώνει το ΕΑΜ για την κηδεία των θυμάτων. Η διαδήλωση είναι ένοπλη και κτυπιέται ξανά από την αστυνομία. Αφορμή είναι το στρατιωτικό θέμα δηλ. πως θα συγκροτηθεί ο ελληνικός στρατός.

Το 1942 – 1943 υπάρχουν συγκρούσεις για το πώς θα ελεγχθεί ο στρατός και από ποιούς μετά την απελευθέρωση. Οι συγκρούσεις καταλήγουν τον Απρίλιο του 1944 στη διάλυση των ελληνικών μονάδων και συγκροτείται μία από έλληνες εθνικόφρονες που είναι η Τρίτη Ορεινή Ταξιαρχία (Τ.Ο.Τ.) με επικεφαλής το Θρασύβουλο Τσακαλώτο (λαμβάνει μέρος στην απελευθέρωση του Ρίμινι).

Μετά τη συμφωνία της Καζέρτας η κυβέρνηση έχει στη διάθεση της δύο (2) μονάδες της Τ.Ο.Τ.  (3000 άνδρες) και τον Ιερό Λόχο (κυρίως καταδρομείς - επίλεκτη μονάδα μοναρχικών αξιωμαιτκών).

4/11/1944: 720 δωσίλογοι "απέδρασαν" από τις φυλακές Συγγρού, με συνεργασία της διεύθυνσης της φυλακής, στελεχών του υπουργείου και τη βοήθεια της Χ.

2/12/1944: παραίτηση ΕΑΜικών υπουργών από την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Η Χώρα οδηγείται σε πολιτική αστάθεια.

3/12/44 Κυριακή: γίνεται μεγάλη διαδήλωση στο Σύνταγμα. Η αστυνομία πυροβολεί και σκοτώνει πάνω από 10 ανθρώπους.
Με τη συνθήκη της Καζέρτα ορίζεται ότι ο ΕΛΑΣ δεν μπορεί να μπει στις πόλεις. Δεν μπαίνει στην Αθήνα, μπαίνει στη Θεσσαλονίκη και την απελευθερώνει.  

Γιατί δεν μπήκε στην Αθήνα?
Εξαρτήθηκε από το κατά πόσον η αριστερά ήθελε την εξουσία.

Στην Αθήνα ο ΕΛΑΣ είχε τον εφεδρικό ΕΛΑΣ χωρίς πολεμική εμπειρία (10 – 12.000 μαχητές). 10.000 περίπου έχουν και οι κυβερνητικές δυνάμεις (χωροφυλακή, Χ, αστυνομία, …) φυσικά είχε και τη βοήθεια των βρετανών (10.000 περίπου). Δεν υπάρχει υπεροπλία αλλά οι κυβερνητικές δυνάμεις είναι καλύτερα εξοπλισμένες και περισσότερο εμπειροπόλεμες.



Συγκροτείται η ΚΕ του ΕΛΑΣ και ζητάει από ορισμένες μονάδες να έλθουν στην Αθήνα. Τα ένα σύνταγμα αφοπλίζεται από  τους βρετανούς στο κολέγιο της Φιλοθέης. Οι επικεφαλείς του ΚΚΕ ενεργούσαν στην ΚΕ του ΕΛΑΣ, έχει καταργηθεί του Γενικό Στρατηγείο, έχει βγει ο Σαράφης και έχει παραμείνει ένας περισσότερο κομματικός ΕΛΑΣ για να σχεδιάσει την επιχείρηση στην Αθήνα.
H
επιχείρηση στην Αθήνα καθοδηγείται από τον ίδιο το γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Γ. Σιάντο.

Αποφασίζει ο ΕΛΑΣ να καταλάβει τα αστυνομικά τμήματα. Καταλαμβάνει τα περισσότερα. Ορισμένα παραδίδονται από μόνα τους. Αφοπλίζεται και το δεύτερο σύνταγμα του Νικηφόρου. Αρχίζει μια περίοδος πολεμικών συγκρούσεων.

Αποτυχία του ΕΑΜ είναι να συγκροτήσει το αντιμοναρχικό στρατόπεδο. Ενώνονται φιλελεύθεροι , βασιλόφρονες και συνεργάτες των ναζί.

4/12/1944

- Ο ΕΛΑΣ ανακαλεί τη διαταγή που έθετε σε εφαρμογή το σχέδιο κατάληψης της Αθήνας πλην των Α.Τ.
Αυτή η διαταγή ανακλήθηκε για δύο (2) λογους:
1) μετά τη μελέτη συσχετισμού δυνάμεων για την αναμονή άφιξης τμημάτων του ΕΛΑΣ στην Αθήνα και μέχρι 10/12/1944 που έληγε η προθεσμία για τν αφοπλισμό τους,
2) για αποφυγή εμπλοκής των βρετανικών δυνάμεων με ευθύνη του ΕΑΜ.

- Σημειώνονται οι πρώτες στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΕΛΑΣ με σκοπούς:
1) την αποδυνάμωση των σωμάτων ασφαλείας,
2) την κατάληψη των φυλακών όπου κρατούντο άτομα με την κατηγορία της συνεργασίας με τον κατακτητή,
3) την αντιμετώπιση της οργάνωσης Χ. - Ξεκινάει η επίθεση κατά της οργάνωσης Χ στο Θησείο. Οι εναπομείναντες Χίτες καταφεύγουν στο Α.Τ. και στο σχολείο του θησείου. Το απόγευμα βρετανικά άρματα Σέρμαν και φορτηγά απελευθερώνουν τους πολιορκημένους και τους μεταφέρουν στα παλαιά ανάκτορα.

5/12/1944

Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΕΙΟ.

- Τηλεγράφημα Τσόρτσιλ προς Σκόμπη: "... μη διστάσετε να πυροβλήσετε εναντίον κάθε εξοπλισμενου άνδρα στην Αθήνα...μη διστάσεις να ενεργήσεις όπως αν ήσουν σε μια κατακτημένη πόλη όπου μια τοπική εξέγερση βρισκόταν σε εξέγερση".

- Ο ΕΛΑΣ σπουδαστών ξεκινάει επίθεση κατά του κτιρίου της Γενικής Ασφάλειας, με επικεφαλή το Γρηγόρη Φαράκο. Οι σπoυδαστές ήταν οχυρωμένοι στο κτίριο του Πολυτεχνείου. Αιφνιδιάζονται από την επίθεση του βρετανικού 6ου Τάγματος Αλεξιπτωτιστών. Τους εξηγούν
ότι δεν πολεμούν τους Βρεταννούς αλλά τους ντόπιους φασίστες και συνεργάτες των γερμανών.  Την ίδια μέρα ένα από τα βρετανικά  τανκς που είχαν περικυκλώσει υο Πολυτεχνείο σπάει και γκρεμίζει τη σιδερένια πύλη. Τραυματίζονται επίσης ο Ιάννης Ξενάκης, ο Νίκος Κούνδουρος ( ο φίλος του Ισίδωρος σκοτώθηκε), ο Αλέξης Δαμιανός ( ο οποίος και συνελήφθη). Ανάμεσα στους μαχητές του λόχου «Λόρδος Μπάιρον» βρισκόταν  και ο Κώστας Αξελός. Από την επίθεση σκοτώνονται τρεις. Ο τραυματισμένος ΦοίβοςΤσέκερης που είχε τραυματιστεί στα πόδια σύρθηκε από τους συναδελφους του σε ασφαλές μέρος.
- Επίθεση στου Μακρυγιάννη στην οποία ηγείται ο Μπαρτζιώτας. Η επίθεση κρατάει 5 ημέρες και αποτυγχάνει.
Αίτια της της αποτυχίας: η χαλάρωση της πολιορκίας απο τον αντιπερισπασμό της Τ.Ο.Τ και οι βολές των βρετανών από το βράχο της Ακρόπολης που οι ΕΛΑΣιτες δεν μπορούσαν να αποκρούσαν φοβούμενοι βλάβη του Μνημείου.

- Γίνονται οι πρώτοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί από τη βρετανική αεροπορία.


5 και 6/12/1944


- Ο ΕΛΑΣ έχει ανακαταλάβει τους λόφους του λεκανοπεδίου.

- Αποσπώνται βρετανικές δυνάμεις από το μέτωπο της Ιταλίας, αποβιβάζονται στο Φάληρο και στο Ελληνικό (αεράγημα).

7/12/1944
- Συνάντηση μελών του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ, ο Σιάντος υπερασπίστηκε τις αποφάσεις του, Ιωαννίδης εκφράζει τη διαφωνία του φοβούμενος διάσπαση του ΕΑΜ λόγο  και της διαφωνίας των Σβώλου και Τσιριμώκου.

- Επίθεση κατά των στρατώνων στο Γουδί, στη Σχολή Χωροφυλακής και των θέσεων που είχε καταλάβει η Τ.Ο.Τ την προηγόυμενη ημέρα στα ανατολικά προάστεια. Στο Γουδί ήταν η σημαντικότερη μάχη του ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια των ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΩΝ και το σημαντικότερο κέντρο αντίστασης των κυβερνητικων δυνάμεων. ΄Ολες οι επιθέσεις των ΕΛΑΣιτων ήταν αποτυχημένες. Οι αποτυχίες στου Μακρυγιάννη και στο Γουδί έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην έκβαση των συγκρούσεων.  

8/12/1944

Συμφωνία γιά τη διανομή τροφίμων, φαρμάκων και αλεύρων στις περιοχές που έλεγχε ο ΕΛΑΣ με φορτηγά του Ερυθρού Σταυρού.

9/12/1944

- Αναζωπύρωση συγκρούσεων στου Μακρυγιάννη.

- Επίθεση στη Σ.Σ. Ευελπίδων. Ήταν βάση τμήματος του 46ου Βασιλικού Συντάγματος Αρμάτων Μάχης το οποίο με καθημερινές εξόοδους διενεργούσε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην Κυψέλη και στου Γκύζη.

10/12/1944

Ημέρα γενικής επίθεσης του ΕΛΑΣ σε όλα τα μέτωπα.
Πυκνώνουν τα πυρά των ΕΛΑΣιτών από τους γύρω λόφους. Το πυροβολικό και η βρετανική αεροπορία βομβαρδίζει διαρκώς την περιοχή της Σ.Σ. Ευελπίδων προκαλώντας σοβαρές απώλειες στον ΕΛΑΣ. Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις αναγκάζουν τους βρετανούς να εκκενώσουν τηυ Σχολή. Η εκκένωση ολοκληρώνεται μέσα σε δύο μέρες και στις 11/12/1944 καταλήφθηκε από τον ΕΛΑΣ.
Καταλαμβάνεται το Δ Α.Τμήμα.
Αφήνεται ελεύθερη δύναμη του 11ου Μηχανοκίνητου Τάγματος των βρετανών, που κινείτο από Θήβα στην Αθήνα και είχε κυκλωθεί στην Ελλευσίνα με διαταγή του Σιάντου. Η διαταγή αυτή ήταν καθοριτικής σημασίας γιά την ανατροπή των ισορροπιών στη Μάχη της Αθήνας.

11/12/1944


- Επίθεση δυνάμεων (μηχανοκίνητη με 3 άρματα μάχης, 34 τεθωρακισμενα, ένας λόχος ΡΙΜΙΝΙΤΏΝ και μια διλοχία του 141 Τάγματος Εθνοφυλακής) από το Γουδί κατά δύο ταγμάτων του ΕΛΑΣ όπου βρισκόταν στο ΣΩΤΗΡΙΑ. Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ διαλύθηκαν και οι απώλειες ήταν μεγάλες. Η ήττα ολοκληρώθηκε με την κατάληψη του Γυμναστηρίου της Χωροφυλακής και την εξώθηση του ΕΛΑΣ από τη Σχολή.

- Στο κέντρο συνεχιζόταν η μάχη στη Γενική Ασφάλεια για 5η ημέρα, υπήρξε σύγκρουση με τους Χίτες που ήσαν οχυρωμένοι στο κτίριο του Χημείου και κατελήφθη το Εθνικό Θέατρο.
Οι μάχες στην Ομόνοια και στο λόφο Αρδητού διήρκησαν καθ΄όλη τη διάρκεια των ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΩΝ.

- Επίσκεψη του στρατηγού Αλεξάντερ και του Μακμίλαν υπουργού σε θέματα Μεσογείου στην Αθήνα.

- Ο Σκόμπη ζητεί απόσυρση των βρετανικών δυνάμεων απο το κέντρο. Αρνειται ο Τσακαλωτος. Κυριαρχεί η άποψή του.

12/12/1944

- Σφοδρές συγκρούσεις στην Υποδιεύθυνση Τροχαίας (Ομόνοια) , στη Γενική Ασφάλεια, στο Μηχανοκίνητο Τμήμα της Αστυνομίας Πόλεων, στο Α Α.Τ. στο Δημαρχείο και στη Βαρβάκειο. Από λόχο Ουαλών Αλεξιπτωτιστών καταλμβάνετυαι η Βαρβάκειος και εκκαθαρίζεται η Πειραιώς.

- Την ίδια μέρα πνίγεται στο αίμα συγκέντρωση σε σχολείο της Κυψέλης που είχε σκοπό τη στρατολογηση μελών στον ΕΛΑΣ σπουδαστών.

- Συνάντηση Πορφυρογένη - Σκόμπυ χωρίς αποτελέσματα.

13/12/1944- Επίθεση του ΕΛΑΣ στους στρατώνες των Παραπηγμάτων όπου ήταν η έδρα του ισχυρότερου βρετανικού τμήματος στην Αθήνα. Την ίδια μέρα οι βρετανοι μεταφέρουν από το Ρουφ πυρομαχικά και καύσιμα στους στρατώνες των Παραπηγμάτων για λόγους ασφαλείας, βομβαρδίζονται, τα φορτηγά τυλίγονται στις φλόγες, και οι δεξεμενές των καυσίμων εκρήγνυνται, ακολουθεί κόλαση, οι στρατώνες δεν καταλήφθηκαν και οι βρετανοί απομακρύνονται.
Με το φως της ημέρας βρετανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν την περιοχή. Η μάχη ήταν πολύνεκρη για τις βρετανικές δυνάμεις. Για τον ΕΛΑΣ ήταν μια μάχη με μικρά οφέλη.

Από 12  - 16/12/1944 έφθασαν στην Αθήνα από την Ιταλία με περισσότερα από 300 μεταγωγικά αεροσκάφη, 10 τάγματα της 4ης Μεραρχίας και πεζοπόρα τμήματα.

15/12/1944: 438 καλά οργανωμένοι αστυνομικοί είχαν ενσωματωθεί στις βρετανικές δυνάμεις και άλλοι 1645 βρίσκονταν διασκορπισμένοι στα κτίρια της Αθήνας.

16 και 17/12/1944 συγκροτούνται 5 Τάγματα Εθνοφυλακής με σκοπούς:
1) στις περιοχές που καταλαμβάνονται από του βρετανούς να παραχωρούντο σε αυτούς για να είναι ελεύθεροι οι βρετανοί να επιχειρούν σε επόμενες περοχές.
2) να χρησιμοποιηθούν στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις.

17/12/1944

Αρχίζουν οι πρώτες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Η πρωτοβουλια των κινήσεων, που μέχρι τότε ήταν στον ΕΛΑΣ, πέρασε στους βρετανούς. Ο ΕΛΑΣ από την ημέρα αυτή βρισκόταν σε άμυνα.

18/12/1944

- Καταλαμβάνεται ο Προφήτης Ηλίας και αρχίζει άνοδος των βρετανών από την οδό Συγγρού και την οδό Πειραιώς. Αριστερά της Πειραιώς και δεξιά της Συγγρού ελέγχεται από τους βρετανούς.

- Την ίδια μέρα τμήματα της ΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ και του ΕΛΑΣ Αθήνας καταλαμβάνουν ύστερα απο πολύωρη μάχη το αρχηγείο της RAF στην Κηφισιά.
Ο ΕΛΑΣ συλλαμβάνει πάνω από 500 βρετανούς αεροπόρους στα ξενοδοχεία της Κηφισιάς, πιθανόν αποχωρώντας. 

- Γίνεται επίθεση στις φυλακές Αβέρωφ που κρατούνται 500 δωσίλογοι μεταξύ αυτών και οι κατοχικοί πρωθυπουργοί Ράλλης, Τσολάκαγλου, ο κατοχικός υπουργός στρατιωτικών Μπάκος, ο επικεφαλής του Μηχανοκίνητου Τμ/ηματος της Αστυνομιας Πόλεων Μπουραντάς και ανώτεροι αξιωματικοί της Ειδικής Ασφάλειας. Αποσύρεται η φρουρά των φυλακών μαζί μα 200 κρατούμενους. 250 συλλαμβάνονται, 50 εξ΄ αυτών που είχαν υπηρετήσει στα Τάγματα Ασφαλείας και στην Ειδική Ασφάλεια εκτελέστηκαν, οι υπόλοιποι ακολούθησαν την "ομηρία".

19/12//1944: άφιξη Πλαστήρα στην Αθήνα,

Στις 20/12/1944 η κατάσταση έχει ανατραπεί εις βάρος του ΕΛΑΣ

24/12/1944 Ο Τσόρτσιλ φθάνει στην Αθήνα και διανυκτερεύει σε καταδρομικό. Φαίνεται να θέλει πολιτική λύση.

Χριστούγεννα αρχίζει η μεγάλη αντεπίθεση των Βρετανών

Σύσκεψη με τους εκπροσώπους του ΕΛΑΣ οδηγείται σε αδιέξοδο.

31/12/1944 ορίζεται ο Δαμασκηνός Αντιβασιλέας.

2/1/1945: παραιτείται η κυβέρνηση Παπανδρέου, αναλαμβάνει ο Πλαστήρας το σχηματισμό κυβέρνησης,

Ο ΕΛΑΣ αποχωρεί από την Αθήνα οριστικά στις 5/1/9145.

11/1/1945: ανακωχή, στρατιωτική ήττα, στρατιωτική αποτυχία.

Συλλαμβάνονται 15.000 όμηροι (αμφισβητείται). «Οι όμηροι του ΕΛΑΣ».

Συλλαμβάνονται οι όμηροι για να μπορέσει ο ΕΛΑΣ να οπισθοχωρήσει χωρίς να κτυπηθεί από τη βρεταννική αεροπορία.
Η εκτέλεση περιορισμένου αριθμού ομήρων και η ομηρία ως αντίμετρο της αιχμαλωσίας και της εκτόπισης χιλιάδων αγωνιστών στην Ελ Ντάμπα, στερεί το ανθρωπιστικό πρόσωπο από την αριστερά.

Αιτίες της ήττας:


- Οι αμφιταλαντεύσεις της ηγεσίας του ΕΛΑΣ,
τα οργανωτικά προβλήματα του ΕΛΑΣ,
η έλλειψη συντονισμού, οι καθυστερήσεις  (αποφυγή άμεσης σύγκρουσης με τις βρετανικές δυνάμεις τους έδωσε χρόνο να μεταφέρουν δυνάμεις από την Ιταλία),
το επισιτιστικό και
η αναντιστοιχία των στρατιωτικών δυνάμεων δηλ. ο καλύτερα εξοπλισμένος (αεροπλάνα και άρματα μάχης και η έλλειψη αντιαεροπορικών πυροβόλων στον ΕΛΑΣ), εκπαιδευμένος και έμπειρος βρετανικός στρατός,
(αποτέλεσαν τα πλεονεκτήματα που καθόρισαν και την έκβαση της Μάχης). 

- Δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί τη χρονική περίοδο κατά την οποία είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων γιά να πληξεί τους αντιπάλους του σε τέτοιο βαθμό που θα έκρινε την έκβαση της Μάχης της Αθήνας.

- Δεν έγινε στόχος επίθεσης το Αεροδρόμιο στο Χασάνι - Ελληνικό που ήταν βρετανική βάση μεταφοράς στατευμάτων, πολεμοφοδίων και κάθε είδους υλικών στην Αθήνα. Επίθεση μετά το τέλος των ΔΕΕΜΒΡΙΑΝΩΝ απέτυχε λογο κακού συντονισμού. Μέχρι 15/12/2015 το Αεροδρόμιο φυλασσόταν από μικρή βρετανική δύναμη.

- Δεν ελέγχθηκε η Λ. Συγγρού, ο μοναδικός οδικός άξονας που συνέδεε το Αεροδρόμιο και τη βρετανική βάση στο Φάληρο με το κέντρο της Αθήνας. Σημειώνεται ότι μέχρι 11/12/1944 (έγινε η πρώτη -προσπάθεια ελέγχου) βρετανικά φορτηγά μετέφεραν τρόφιμα, οπλισμό και στρατιώτες με εκατοντάδες δρομολόγια, συντηρώντας τις βρετανικες δυνάμεις στο κέντρο της Αθήνας  ενώ οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ δεξιά και αριστερά της Συγγρού βρίσκοντα υπό τον έλεγχο του ΕΛΑΣ. Χωρίς τη δίοδο αυτή η συνέχιση της Μάχης της Αθήνας θα ήταν δύσκολη τουλάχιστον κατά τις πρώτες ημέρες.

- Ο αγώνας δινόταν με τον εφεδρικό ΕΛΑΣ (οι μεγάλοι στρατιωτικοί σχηματισμοί που κυριαρχούσαν στην Επικράτεια δρούσαν στην περιφέρεια για δευτερευούσης σημασίας γεγονότα), ο ΕΛΑΣ στην Αθήνα ήταν εθελοντικός στρατός.

- Η απώλεια υλικής και ψυχολογικής υποστήριξης των αμάχων (σε αντίθεση με την κατοχή) λόγο της τρομοκρατίας που είχαν υποστεί απο τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

- Αδυνατούσε να διατηρήσει υπό τον έλεγχό του τα κτίρια και τις περιοχές που καταλάμβανε και στη συνέχεια να επεκταθεί σε γειτονικές περιοχές.

- Η συμφωνία για υπαγωγή του ΕΛΑΣ στο στρατηγείο της Μ. Ανατολής.

- γενικά η αναποφαστικότητα του ΕΑΜ, οι διαδοχικοί συμβιβασμοί  και η  συνθηκολόγηση, η συμμετοχή με δυσμενείς όρους στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας,

(Συμφωνία του Λιβάνου, της Καζέρτας και της Βάρκιζας που ακολούθησε),

Γιατί μια ανεπαρκής και συμβιβασμένη ηγεσία δεν μπορούσε να διαχειριστεί ένα ισχυρό κίνημα και μιά ισχυρή Βρετανική διπλωματία,

- το ΕΑΜ ήταν ιδεολογικά και πολιτικά ανέτοιμο για την κατάληψη της εξουσίας και την κατανόηση του ρόλου των 'Αγγλων και των συνεργατών τους.

Οι πολιτικές αποφάσεις ήταν τέτοιες που πολλές φορές πολλαπλασίαζαν τις επιπτώσεις των στρατιωτικών αδυναμιών αντί να τις περιορίζουν.

Συμπερασματικά

- Τα Δεκεμβριανά, ο δικαστικός μηχανισμός, οι δίκες που ακολούθησαν, η αμερικάνικη βοήθεια κ. άλ προετοίμασαν το δρόμο για την αποκατάσταση της κυριαρχίας των προπολεμικά κυρίαρχων οικονομικών στρωμάτων αλλά και την κυριαρχία των δοσιλογικών στρωμάτων που διαμορφώθηκαν κατά την κατοχή.

- Ο Δεκέμβρης δεν ήταν επιλογή της ΕΑΜικής αντίστασης, επιβληθηκε από τον ταξικό αντίπαλο που επιδίωξε την συντριβή και την ήττα αυτού του μεγαλειώδους μαζικού κινήματος.

- Δύο ταξικά στρατόπεδα, συγκροτημένα σε αντίστοιχες πολιτικές συμμαχίες, συγκρούστηκαν στην Αθήνα με διακύβευμα την εξουσία.

- Στη Μάχη της Αθήνας συγκρούστηκαν δύο συμμαχικοί στρατοί.
Συμμετείχαν στο πλευρό των βρετανών κρατούμενοι για δωσιλογισμό, ταγματασφαλίτες, Τάγματα Εθνοφυλακης και παρακρατικές οργανώσεις (Χ, κ. άλ).
Οδήγησαν σε πολιτική και κοινωνική όξυνση και δυναμική αναμέτρηση στη συνέχεια.
Χρειάστηκε να αιματοκυλήσουν την Αθήνα για να ανασυγκροτήσουν την εξουσία τους και την κυριαρχία τους.

- Οι βρετανοί χρησιμοποιησαν την επισιτιστική βοήθεια,για να επιβάλουν τιε επιλογές τους, αποκλείοντας τις ΕΑΜικες οργανώσεις.

- Η Χώρα οδηγήθηκε σε νέο διχασμό, χειρότερο παρά ποτέ, με χιλιάδες νεκρούς, φυλακισμένους και εκτελεσμένους.
Ο δρόμος για τον εμφύλιο είχε πλέον ανοίξει.

Πηγές:

1) ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ
1944 Η μάχη της Αθήνας
ΜΕΝΕΛΑΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
αλεξάνδρεια

2)
- Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου παραιτείται 3/1/1945,

- Κυβέρνηση στρατηγού Πλαστήρα παραιτείται αρχές Απριλίου 1945.
Είχε γράψει επιστολή το 1941 στην οποία είχε προσφερθεί να οργανώσει φιλογερμανικό πραξικόπημα και να τεθεί επικεφαλής γερμανόφιλης κυβέρνησης στην Αθήνα. Διαδέχτηκε τον Παπανδρέου στην Πρωθυπουργία το 1945.
Έγραφε ότι η αντίσταση ήταν μάταιη.
Εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των Βρετανών και αναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν διέρρευσε η επιστολή που είχε γράψει.
Αφορμή της παραίτησης : ο ισχυρισμός ότι η Βρετανική Στρατιωτική Αποστολή παρεμπόδιζε τον έλεγχο συγκρότησης του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας.

- Υπηρεσιακή κυβέρνηση Παντελη Βούλγαρη (στενές σχέσεις με Μποδοσάκη), συμμετείχε στο σχηματισμό των αποσπασμάτων γιά την καταστολή του κινήματος στην Μέση Ανατολη - Αλεξάνδρεια.
Τον Αύγουστο υποβάλει την παραίτησή του λόγο αποτυχίας του προγράμματος σταθροποίησης της οικονομίας (καθηγητής Βαρβαρέσος). Ανασχηματισμένη η κυβέρνηση παρέμεινε μέχρι τον οκτώβρη 1945.
Προκήρυξε τις εκλογές για Φλεβάρη 1946 (έγιναν 31/3/1946) πριν το δημοψήφισμα γιατί διαφορετικά οι αντιβασιλικοί και οι κεντρώοι θα ενίσχυαν εκλογικά την αριστερά.

- Ακολουθεί η κυβέρνηση Π. Κανελλοπουλου η οποία κατέρρευσε σε 21 ημέρες.

- Κυβέρνηση Σοφούλη (συμμετείχε ο Καζαντζάκης) υποσχόμενη ψευδώς  ότι θα φέρει ειρήνευση και ευημερία και ότι θα βάλει τέλος στην κερδοσκοπία και στην ασυδοσία των πλουτισάντων κατά την κατοχή. Προσπάθησε να εξουδετερώσει την επιρροή του ΕΑΜ και της αριστεράς.
Είχε αναλάβει την υποχρέωση, έναντι τών Βρετανών, για διενέργεια των εκλογών μέχρι 31/3/1946.
Παραιτούνται οι υπουργοί: Καρτάλης, Πετμεζάς, Γεωργάκης, Παππάς, Μυλωνάς, Καφαντάρης
.
Ο Σοφούλης ηγήθηκε συνολικά σε 4 κυβερνήσεις (δεύτερη τστις 7 Σεπτέμβρη του 1947 σε ηλικία 76 ετών)

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home