Monday, September 17, 2012

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 2/2/45 ΜΕΧΡΙ 18/6/46 ΚΑΙ ΜΕΤΑ

Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας 2/2/45, που έχει γραφεί και ως συνθηκολόγηση ης αριστεράς, χάνεται η δυναμική της (αφοπλισμός, εγγυήσεις για την εφαρμογή της, μεταβίβαση της εξουσίας σε όλη την επικράτεια).
Η ανασυγκρότηση του κράτους γίνεται ταχύτατα, παράλληλα με τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ, εξοπλίζεται η Εθνοφυλακή, επανέρχονται οι δοσίλογοι και οι παρακρατικές οργανώσεις.
Στην ύπαιθρο ήταν τέτοια η κατάσταση και τα μέτρα καταστολής που τα βουνά γέμισαν ενόπλους για να αποφύγουν τις διώξεις, τις φυλακίσεις, τους βασανισμούς και τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις.
Η διανομή της βοήθειας της ΟΥΝΡΑ ήταν μονομερής με αποκλεισμό των αριστερών και των οικογενειών τους. Χρησιμοποιήθηκε για να εξυπηρετήσει προεκλογικές σκοπιμότητες στις εκλογές της 31/3/46.
Η πολιτική δραστηριότητα ήταν απαγορευμένη, οι οργανώσεις της αριστεράς είχαν αποδιαρθρωθεί, οι επιδιώξεις και πιέσεις αυξάνονται. Αποφασίζεται αποχή για να μη νομιμοποιηθούν οι εκλογές, όσα έγιναν και όσα επρόκειτο να γίνουν. Αυτές οι απόψεις ήλθαν σε αντίθεση με τη συμμετοχή στις εκλογές της 1/9/46 για το πολιτειακό (κυβέρνηση Τσαλδάρη) και την επιδίωξη για τη δημιουργία ενός αντιμοναρχικού μετώπου.
Oι διώξεις  και οι πιέσεις αυξάνονται κατά την προεκλογκή περίοδο.
Οι αποφυλακίσεις αριστερών το Γενάρη του 1946 (κυβέρνηση Σοφούλη) δραστηριοποιεί ξανά τις παρακρατικές οργανώσεις και προκύπτει νέα τρομοκρατία.
Οι Επιτροπές Ασφάλειας με σκοπό την εκκαθάριση των δημόσιων υπηρεσιών και των επαγγελμάτων από κάθε αριστερό στοιχείο έστελναν ανθρώπους στα ειδικά δικαστήρια, στις φυλακές και τα εκτελεστικά αποσπάσματα.
Η δράση των παρακρατικών οργανώσεων αύξησε τον αριθμό των απολυθέντων, φυλακισμένων, εξόριστων εκτελεσθέντων και αυτών που εγκατέλειπαν τα σπίτια τους για να πάνε στα βουνά η στις πόλεις για να κρυφτούν και να σωθούν. Βιασμοί, παραβιάσεις κατοικιών και αρπαγές ήταν και αυτά συχνά φαινόμενα.
Στις 18/6/1946 ψηφίζεται το Γ ψήφισμα της Δ Αναθεωρητικής Βουλής.
Οι αριστεροί ετίθεντο εκτός νόμου.
Υπήρχαν διατάξεις για τη στέρηση ατομικών δικαιωμάτων και στοιχειωδών ελευθεριών των πολιτών.
Ο «εμφύλιος των αντιστασιακών οργανώσεων» το έτος 1943, τα Δεκεμβριανά, η περίοδος τρομοκρατίας δρομολογούν τον εμφύλιο πόλεμο με πρωταγωνιστές τους Άγγλους και με σκοπό την κυριαρχία τους.
Για gaso Graecia μιλούν οι Ιταλοί αντιστασιακοί.
Ερωτήματα δημιουργεί η στάση της τότε ΕΣΣΔ όσον αφορά την αποτροπή του Ελληνικού εμφυλίου.
O Στάλιν είχε αρνητική στάση απέναντι στον αγώνα του ΕΑΜ και του ΔΣΕ. Ο Στάλιν θυσίασε πρόθυμα το ΕΑΜικό κίνημα για να πάρει σε αντάλλαγμα απόλυτη ελευθερία κινήσεων από τον Τσόρτσιλ στην Πολωνία. Αναγνώριζε την κυβέρνηση του εξωτερικολυ και αποδοκίμαζε τη συγκρότηση της ΠΕΕΑ (Μάρτη 1944 είχε στείλει τηλεγράφημα στο Γεώργιο).

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home