ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ …
Τα φυτά:
- έχουν μηχανισμούς διασποράς των σπόρων
- δεν βλαστάνουν δίπλα στο μητρικό φυτό
Τα έντομα:
Οι άπτερες αφίδες όταν είναι συνωστισμένες η καταστρέφονται τα φυτά πάνω στα οποία ζουν γεννούν απογόνους με φτερά.
ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ 32
Douglas j. Futuyma
ΠΕ ΚΡΗΤΗΣ
Οι αφίδες έχουν «σύστημα συναγερμού» για να αντιλαμβάνονται και να αποφεύγουν τον κίνδυνο.
Τα θηλυκά ακμαία έντομα είναι περισσότερο ανθεκτικά από τα αρσενικά γιά την ίδια δόση φυτοφάρμακου, γιατί είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος και γιατί η ποσότητα της τοξικής ουσίας που μπορεί να προκαλέσει ένα τοξικό φαινόμενο σ ένα οργανισμό είναι ανάλογη με το βάρος αυτού του οργανισμού.
Η ωρίμανση των καρπών
H απομάκρυνση από το μητρικό δένδρο η φυτό προσδιορίζει και την είσοδο του καρπού στο στάδιο ωρίμανσης. Οσο οι καρποί παραμένουν στο δένδρο τόσο καθυστερεί η ωρίμανσή τους. Για την εξήγηση του φαινομένου έχει προταθεί ότι τα φύλλα παράγουν μια ουσία ανασχετική της παραγωγής αιθυλενίου. Το αιθυλένιο είναι χημική ουσία που συνδέεται με την ωρίμανση. Η συγκέντρωσή του στο εσωτερικό του καρπού αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη μετέπειτα εξέλιξη της ωρίμανσης.
- Τα φύλλα κιτρινίζουν το Φθινόπωρορο γιατί περιέχουν τα χρώματα : πράσινη χλωροφύλλη και κίτρινα καροτένια.
Το καλοκαίρι με το πολύ ήλιο γίνεται η φωτοσύνθεση και το πράσινο χρώμα της χλωροφύλλης καλύπτει το κίτρινο χρώμα από τα καροτένια.
Το φθινόπωρο η πρωτεΐνη με την οποία είναι δεμένη η χλωροφύλλη διασπάται σε αμινοξέα που πηγαίνουν στις ρίζες και αποθηκεύονται. Μετά διασπάται και η χλωροφύλλη και αφήνει να φανεί το κίτρινο χρώμα από τα καροτένια.
Φαινόμενο διάχυσης του ηλιακού φωτός (ακτίνων) το κοκκινωπό του ουρανού κατά την ανατολή και τη δύση του ηλίου."Kατά την ανατολή και τη δύση του ηλίου, ο ουρανός φαίνεται κοκκινωπός. Αυτό οφείλεται στο φαινόμενο της διάχυσης. Όταν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όπως το φως, προσπίπτει στα άτομα των διαφόρων υλικών απορροφάται και επανεκπέμπεται. Η απορρόφηση εξαρτάται από το είδος, τις διαστάσεις του ατόμου και το μήκος κύματος του προσπίπτοντος φωτός. Όταν τα άτομα έχουν τυχαία και ακανόνιστη διασπορά, n επανεκπομπή τnς ακτινοβολίας γίνεται προς όλες τις διευθύνσεις και ονομάζεται διάχυση (ή διασκεδασμός). Όταν κοιτάμε προς την περιοχή του ήλιου όταν ανατέλλει ή δύει, υπερισχύει το φως το οποίο σκεδάζεται (διαχέεται) λιγότερο, δηλαδή το κόκκινο. Σημειωτέον ότι το καταμεσήμερο όταν κοιτάμε κατάματα τον ήλιο (κάτι που δεν πρέπει να κάνουμε) ο ήλιος φαίνεται κιτρινωπός για τον ίδιο λόγο. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο πρώτος που μελέτησε τη σκέδαση του φωτός από την ατμόσφαιρα ήταν ο Leonardo da Vinci, γύρω στο 1500, παρατηρώντας τη διάδοση του φωτός μέσα από τον καπνό που έβγαινε από καιόμενα ξύλα, έχοντας προηγηθεί του Τyndall κατά 300 χρόνια.
Η «βρεγμένη άσφαλτος» - κατώτερος αντικατοπτρισμός.
"Τις μέρες του καλοκαιριού οδηγώντας σε επαρχιακές η εθνικές οδούς με ηλιόλουστο καιρό και υψηλή θερμοκρασία αντικρίζει κανείς ξαφνικά μπροστά του στα 150 -200 μέτρα τη «βρεγμένη άσφαλτο» του δρόμου.Το ξαφνικό αντίκρισμα του «βρεγμένου δρόμου» κατά την οδήγηση ίσως φοβίζει και προβληματίζει στην αρχή. Οι σκέψεις όμως αυτές διαψεύδονται σύντομα αφού όταν πλησιάζει κανείς το «βρεγμένο δρόμο» διαπιστώνει πως το μέρος αυτό είναι ολόστεγνο και στη συνέχεια «το βρεγμένο» εξαφανίζεται όλο και μακρύτερα». Οι βρεγμένοι δρόμοι είναι το είδωλο του χρώματος του ουρανού που καθρεπτίζεται στην άσφαλτο και είναι ορατό από τη θέση του οδηγού η των επιβατών και από άτομα που βρίσκονται στο οδόστρωμα. To φαινόμενο αυτό λέγεται αντικατοπτρισμός και σημαίνει την εμφάνιση ενός αντικειμένου σε διαφορετική θέση στην ατμόσφαιρα από εκείνη που πράγματι είναι. Αυτό εκδηλώνεται όταν η ευθύγραμμη διάδοση των ακτίνων του ήλιου (φωτός) καμπυλώνεται καθώς αυτές φθάνουν σε στρώματα αέρος της ατμοσφαίρας που έχουν διαφορετική πυκνότητα εξαιτίας της διαφορετικής θερμοκρασίας τους. Στην προκειμένη περίπτωση το στρώμα του αέρα που είναι κοντά στην άσφαλτο είναι πολύ πιο θερμό από το ανώτερο στρώμα αφού παίρνει τη θερμοκρασία από το δρόμο. ¨Έτσι οι ακτίνες του ήλιου στο επίπεδο του διαχωρισμού του κρύου και του θερμού στρώματος της ατμόσφαιρας καμπυλώνονται με φορά αντίθετη προς την κυρτότητα της επιφάνειας της γης. Στη συνέχεια ο οδηγός του αυτοκινήτου βλέπει τις ακτίνες να προέρχονται από την επιφάνεια του οδοστρώματος όπου έχει σχηματιστεί το είδωλο του χρώματος του ουρανού και αυτό δίνει την εντύπωση του «βρεγμένου οδοστρώματος».
Το είδος αυτό του αντικατοπτρισμού όπου το αντικείμενο φαίνεται σε χαμηλότερη θέση από την πραγματική καλείται κατώτερος και οφείλεται στο γεγονός ότι οι ακτίνες του ηλίου φθάνουν στο μάτι του παρατηρητή «από κάτω» εξαιτίας της καμπύλωσης τους στο διαχωριστικό στρώμα του θερμού και κρύου σχετικά αέρα.
Η «Φάτα Μοργκάνα»* - ανώτερος αντικατοπτρισμός.
"Ο ανώτερος αντικατοπτρισμός δημιουργείται με τις ίδιες διαδικασίες όπως ο κατώτερος αλλά όταν ο αέρας είναι ψυχρότερος στο έδαφος από το ανώτερο στρώμα του. Στην περίπτωση αυτή τα αντικείμενα εμφανίζονται ανυψωμένα και μεγεθυσμένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανώτερου αντικατοπτρίσου είναι η γνωστή «Φάτα Μοργκάνα». Παρατηρείται σε ορισμένες ακτές θαλασσών και συνιστάται στην ανύψωση των ακτών υπό μορφή τείχους μεγαλοπρεπών μεγάρων, παράξενων τοπίων κλπ. Όταν αυτές παρατηρούνται από μεγάλη απόσταση Αυτό συμβαίνει γιατί ο αέρας κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας είναι πιο κρύος από τα ανώτερα στρώματα. Φαινόμενα «Φάτα Μοργκάνα» στην Ελλάδα αναφέρεται ότι εμφανίζονται στο Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο κοντά στη Λάρυμνα".
Η «Φάτα Μοργκάνα» * σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν ετεροθαλής αδελφή του βασιλιά Αρθούρου , ζούσε σε κρυστάλλινο παλάτι μέσα στη θάλασσα και είχε μαγικές δυνάμεις να κτίζει κάστρα στον αέρα πάνω από τις ακτές.
Ηταν ακόμη πολύ όμορφή και επομένως περιζήτητη όπως μας υπενθυμίζει ο Νίκος Καββαδίας στο ποίημα του:
Πουθ΄ έρχεσαι? Απ΄ τη Βαβυλώνα, που πάς? Στο μάτι του κυκλώνα.
Ποιον αγαπάς? Κάποια τσιγγάνα, που τη λένε Φάτα Μοργκάνα.
ΕΘΙΑΓΕ, τεύχος 28, σελ 21
Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών
Οικοσυστημάτων & Τεχνολογίας
Δασικών Προϊόντων.
Σεξισμός«…το αρσενικό παίζει κυρίαρχο ρόλο, τόσο στο ζωικό βασίλειο όσο και στην ανθρώπινη κοινωνία, δηλ. λαμβάνει χώρα ο σεξισμός. Στην πραγματικότητα οι σχέσεις εξουσίας μεταξύ των θηλυκών και των αρσενικών ζώων παίρνουν διάφορες μορφές. Συχνότερα το θηλυκό επιλέγει το αρσενικό και όχι αντίθετα. Στις πριν από το ζευγάρωμα συγκρούσεις, το κάθε αρσενικό προσπαθεί να επιδείξει την ανωτερότητά του. Το δικαίωμα όμως της εκλογής παραμένει στο θηλυκό. Ορισμένες φορές, για ανεξήγητους λόγους, το θηλυκό επιλέγει τον ηττημένο και όχι το νικητή. Σε πολλά ζώα η γονική συνεισφορά του θηλυκού στην ανατροφή των απογόνων είναι μεγαλύτερη, απ ότι του αρσενικού. Υπάρχουν όμως και αντίθετα παραδείγματα, όπου το θηλυκό εγκαταλείπει τους απογόνους αμέσως μετά τη γέννηση τους και το αρσενικό αναλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις για την ανατροφή.
Οι ζωολόγοι ανακάλυψαν ανάμεσα στα ζώα μια ακραία εκδήλωση σεξισμού στα κήτη και όχι στα πρωτεύοντα. Έτσι το αρσενικό κήτος μπορεί να εξαναγκάσει σε συνουσία το θηλυκό που το απέρριψε. Όταν το θηλυκό δεν επιθυμεί να έρθει σε γενετησία επαφή, βγαίνει στην επιφάνεια του νερού και γυρίζει ανάσκελα. Το αρσενικό – βιαστής με τη βοήθεια δύο άλλων αρσενικών αναποδογυρίζει το θηλυκό και την ώρα που οι δύο αρσενικού σύντροφοι την πιέζουν από τα πλευρά και δεν την αφήνουν να γυρίσει ανάσκελα γίνεται η συνουσία.
«ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΑ
προβλήματα
της γενετικής
ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ»
Θεοχάρης Κεσσίδης
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Tα χείλη είναι κόκκινα γιατί τα κύτταρα τους δεν περιέχουν κερατίνη όπως συμβαίνει στο δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά. Η απουσία αυτής της πρωτείνης κάνει την επιδερμίδα των χειλιών διαφανή, με αποτέλεσμα να γίνονται ορατά τα αιμοφόρα αγγεία της περιοχής.
Τα μαλλιά ασπρίζουν γιατί με το πέρασμα του χρόνου καταστρέφονται τα κύτταρα που περιέχουν χρωστικές ουσίες.
"H τσουκνίδα ανήκει στην οικογένεια των κνιδοειδών, από την οποία έχουν λάβει το όνομά τους οι κνιδώσεις. «Ένοχοι» γι’ αυτό είναι κυρίως δύο βασικά συστατικά που περιέχονται στις τρίχες του φυτού (η τσουκνίδα είναι χνουδωτό φυτό, το οποίο στο σύνολό του καλύπτεται από τρίχες): Πρόκειται για την ισταμίνη και το φορμικό οξύ, που απελευθερώνονται με την αφή και προκαλούν αίσθημα καψίματος στο δέρμα. Οι τρίχες της τσουκνίδας, που είναι λεπτές μυτερές και... μοιάζουν με τη βελόνα μιας σύριγγας, στο πάνω μυτερό άκρο είναι καλυμμένες με ένα εύθραυστο κυστίδιο, ενώ το κάτω άκρο είναι ελαφρώς διογκωμένο καθώς εκεί υπάρχουν δραστικές ουσίες. Όταν κάποιος αγγίζει την τρίχα, τότε η πίεση που ασκείται οδηγεί την τρίχα μέσα στο δέρμα, όπως ακριβώς μια σύριγγα.Οι δραστικές ουσίες που απελευθερώνει η τρίχα στο δέρμα προκαλούν την ενόχληση που ακολουθεί το τσίμπημα της τσουκνίδας. Το άτομο που ξύνεται, προκαλεί μηχανικό ερεθισμό του δέρματος, με επακόλουθο την αναπαραγωγή του εξανθήματος και, αν και σπάνια, την επιμόλυνσή του.
H μυωπία άρχισε να εμφανίζεται ταυτόχρονα με τη εμφάνιση και ανάγνωση των βιβλίων .
Εμφανίζεται όταν το μάτι αναγκάζεται να εστιάζει για πολύ χρόνο σε κάτι κοντινό.
Το μάτι προσαρμόζεται στην εστιακή απόσταση που χρησιμοποιεί πολλές φορές.
Επιμηκύνεται ελαφρώς ο οφθαλμικός βολβός και δεν μπορεί να εστιάσει σε μακρινές αποστάσεις.
Άνθρωποι που ζούσαν πάντα στην ύπαιθρο δεν ήταν μύωπες.
O ιός του AIDS δεν μεταδίδεται με τα κουνούπια. Γιατί για να περάσει ένας μολυσματικός παράγοντας στον επόμενο ξενιστή θα πρέπει να «ξεφύγει» από τα πεπτικά ένζυμα του εντόμου. Ο Ιός του AIDS θεωρείται ως τροφή και ως εκ τούτου είναι αδύνατος ο πολλαπλασιασμός του στους ιστούς του εντόμου.
LINKS
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ
Labels: PERSONAL
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home