Tuesday, February 14, 2006

ΠΡΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ, ανοικτή επιστολή

Ένα χρόνο μετά την κρίση (ηθική και οικονομική) που συγκλόνισε την Ελληνική Εκκλησία και την ηγεσία της και τα γεγονότα της εποχής εκείνης έδωσαν την αφορμή για να γραφεί αυτή η επιστολή απευθυνόμενη στον Αρχιεπίσκοπο και να επισημάνει τα παρακάτω:
- Ανατρέψατε τις προσδοκίες μας να προσδώσετε πνευματικότητα στην Εκκλησία αλλά και στην Ορθοδοξία γενικότερα. Πνευματικότητα που να έχει ως περιεχόμενο αγάπη, αλληλεγγύη, συμπόνια, συμπαράσταση, σεβασμό της θρησκευτικής διαφορετικότητας.
- Περιορίζετε την οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας (σαν να είναι εθνική θρησκεία), παραμελείτε το κοινωνικό και πνευματικό σας έργο και στα οποία πρέπει να περιοριστείτε.
- Δεν έχετε να επιδείξετε έργο παρά μόνο ένα διχαστικό λόγο και κρίσεις πολιτικές (ταυτότητες) η εκκλησιαστικές (σχέσεις με Πατριαρχεία).
Διχάζουν οι αναφορές:
- για εχθρούς του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας που όμως δεν αποκαλύπτονται
- για υπογράφοντες και μη υπογράφοντες
- για ομόθρησκους – ομόδοξους και ετερόθρησκους – ετερόδοξους.
- Για τις ηθικά απαράδεκτες καταστάσεις που αποκαλύφτηκαν δεν ανταποκριθήκατε στο καθολικό κοινωνικό αίτημα για διαφάνεια, κάθαρση, δημοκρατία. Η «αυτοκάθαρση» ήταν περιορισμένη γιατί ήσαστε «μέρος του προβλήματος αν δεν ήσαστε το πρόβλημα» και γιατί εγγυητής της κάθαρσης δεν μπορεί να είναι «ο κύριος υπόλογος».
- Ο εκσυγχρονισμός (σχέσεις –χωρισμός- κράτους και εκκλησίας, αγαμία ιερωμένων, ράσα, αποτέφρωση, τυχερά, θρησκευτικός όρκος κλπ) καθυστερεί η δεν θα γίνει.
- Δεν είστε εκπρόσωπος ούτε του Θεού ούτε του Ελληνικού Λαού. Ο κάθε άνθρωπος διαμορφώνει την μυστική, εσωτερική, προσωπική του σχέση με το Θεό άλλωστε μεταξύ Θεού και ανθρώπων δεν υπάρχει μεσολαβητής, δεν παρεμβαίνει κανένας και δεν έχει εξουσιοδοτηθεί κανένας να τον εκπροσωπεί.
- Πολιτικολογείτε, ασπάζεστε και προβάλλετε την πολιτική ιδεολογία πολιτικής παράταξης και αντιμάχεστε δημόσια θέσεις πολιτικές και νομοθετημένες από το Κράτος. Οι εκφράσεις «η δεξιά του Κυρίου» και «οι καταστάσεις αλλάζουν δόξα σοι ο Θεός» (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 26/3/2004) είναι ενδεικτικές προθέσεων και
ενεργειών.
- Εμφανιστήκατε με έλλειμμα ψυχής και δεν βρήκατε ένα λόγο συμπάθειας για τους χαμένους των εκλογών του Μάρτη 2004 ως να είσαστε Αρχιεπίσκοπος μόνο των νικητών.
- Παρεμβαίνετε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής χωρίς να έχετε καμία αρμοδιότητα (Ευρωπαϊκοί Ένωση, Σκοπιανό, Ελληνοτουρκικές σχέσεις, «Μεγάλη Ιδέα» κλπ). Ενώ αντίθετα στα μεγάλα ζητήματα της εποχής (ανεργία, ναρκωτικά κλπ) σιωπάτε η έχετε αρνητική θέση ( μετανάστευση, σχέσεις ομοφυλοφίλων) η στα γεγονότα που σημάδεψαν για πολλά χρόνια την πολιτική ζωή της χώρας ( Εθνική Αντίσταση, Εμφύλιος, Δικτατορία, Πολυτεχνείο κλπ) δεν αναφέρεστε.
- Προτείνετε αξίες του παρελθόντος (προγαμιαίες σχέσεις, επαγγελματική δραστηριότητα γυναικών, μοναστικός βίος κλπ) και αντιπαραβάλλεστε στα επιτεύγματα της Επιστήμης (βιοτεχνολογία και στο νομοσχέδιο «περί ανθρώπινης αναπαραγωγής»). Μετατρέψατε το χριστιανισμό , συνέχεια άλλων, «σε ανέραστη θρησκεία όπου μόνο ανέραστοι άνθρωποι μπορούν να συμμετέχουν». Πετύχατε και εσείς και άλλοι να «αποκλείσετε τους εραστές της ομορφιάς, του ωραίου, της επαναστικότητας και του πάθους, τους νέους, από το χριστιανισμό». (Περισσότερα ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ – ΚΟΡΦΗ).
– Η συγκέντρωση των υπογραφών και η απαίτηση για δημοψήφισμα κινήθηκαν στις παρυφές της νομιμότητας η της παρανομίας ενώ γνωρίζατε ότι στο Ελληνικό Σύνταγμα δεν προβλέπεται τέτοια διαδικασία.
Έχετε πολλά να κάνετε «η να μην κάνετε» για να αποκατασταθεί το κύρος της Εκκλησίας και η ψυχική ενότητα μεταξύ των ανθρώπων.

Labels:

3 Comments:

At 15 February, 2006 , Blogger kaltsovrako said...

Ζητάς να κάνει πολλά ο άνθρωπος!
Το μαγαζί του, στηρίζει την επιβίωση του στο: "όλα τριγύρω, αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν (για το μαγαζί)". Αυτό κάνουν και υπάρχουν ακόμα.


Α, ξέχασα.
Δεν θα σε ακούσει. Τον αποκαλείς με λάθος τρόπο.

Εθνάρχης (θέλει να) είναι.

 
At 15 February, 2006 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

Πολύ καλό

 
At 22 February, 2006 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

jim ευχαριστώ

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home