Sunday, March 20, 2016

"Tο πρόγραμμα της εκκένωσης των παιδιών του Εμφυλίου", το «παιδομάζεμα» και οι «παιδουπόλεις»

Την Άνοιξη του 1948 αποφασίστηκε από το Δημοκρατικό Στρατό η μεταφορά φτωχών, ορφανών  και ασθενών παιδιών από τις εμπόλεμες περιοχές στις ανατολικές χώρες κυρίως για ανθρωπιστικούς λόγους και μέχρι που θα μπορούσαν να γυρίσουν με ασφάλεια στις εστίες τους.

 Είχε προηγηθεί ένα χρόνο πριν (Απρίλιος 1947) το "παιδομάζεμα"  - "παιδοπόλεις" της Φρειδερίκης
- με τις ίδιες επιπτώσεις στην ψυχοσύνθεση των παιδιών και τον πόνο των γονιών τους,
- με αδιευκρίνιστο το γεγονός αν τα παιδιά που έπαιρνε ο στρατός τα έπαιρναν εθελοντικά ή εξαναγκαστικά. Σίγουρα τα παιδιά των δημοκρατικών οικογενειών τα έπαιρναν υποχρεωτικά "προκειμένου να λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα και να μην καταλήξουν θύματα ασθενειών η αντεθνικών πεποιθήσεων",
- με την υποκρισία της Φρειδερίκης και των "κυριών της βασίλισσας" που έφθανε σε τέτοιο βαθμό να αδιαφορούν για εκατοντάδες παιδιά που είχαν φυλακιστεί μαζί με τις δημοκρατικές μητέρες τους,
- με εθνικιστική - φιλοβασιλική, αντικομουνιστική και διχαστική  προπαγάνδα στις παιδουπόλεις.

Η αρπαγή των παιδιών από τη Φρειδερίκη το 1947 αποδυναμώνει το επιχείρημα ότι έγινε για να πάρουν τα παιδιά πριν τα πάρει ο Δ.Σ. που άρχισε  ένα χρόνο μετά δηλ. το 1948.

Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα:

-Έγινε η όχι στρατολόγηση για το Δ.Σ. από τα "παιδιά του εμφυλίου"?

-Ήταν αναγκαστική η συμμετοχή στο "πρόγραμμα εκκένωσης"?

- Γιατί δεν διευκολύνθηκε η επιστροφή τους μετά τη λήξη του Εμφυλίου?

- Ποιές οι ευθύνες του ΚΚΕ, των κυβερνήσεων των κρατών που φιλοξένησαν παιδιά και των ελληνικών κυβερνήσεων στην καθυστέρηση επαναπατρισμού, τη διακοπή των σπουδών τους και σύνδεσης των οικογενειών?

- Ποιοί θα απολογηθούν για την κατάσταση που αντιμετώπισαν τα προσφυγόπουλα που επαναπατρίστηκαν τη 10 - ετία του 1950?

Γύριζαν στις "παιδουπόλεις" όπου τα ανέκριναν, στα Α.Τ. που τα ξυλοκοπούσαν για διάφορες αιτίες, ζητούσαν να απαρνηθούν τις ιδέες τους, υφίσταντο διακρίσεις ως προς τις ευκαιρίες απασχόλησης και σπουδών, δεν τους χορηγούντο διαβατήρια, δεν προστατευόντουσαν από τις σκληρές εργασίες που αναγκαζόντουσαν να κάνουν στα χωριά που επέστρεφαν πολλές φορές παρά τη θέλησή τους, δεν συνέχιζαν τις σπουδές τους που είχαν ξεκινήσει στις χώρες φιλοξενίας τους.

Σημειώνεται ότι:

- μετακινήσεις παιδιών υπήρχαν και κατά τον Ισπανικό εμφύλιο, για τα εβραιόπουλα , θύματα του χιτλερικού καθστώτος, κατά το γερμανο - αγγλικό πόλεμο κ. άλ.
- όλα αυτά τα παιδιά και οι γονείς τους υπήρξαν θύματα του Εμφυλίου,
- οι απαιτήσεις των μεταεμφυλιακών κυβερνήσεων για επαναπατρισμό ήταν μάλλον υποκριτική γιατί τους αρνούνταν το δικαίωμα και όταν μπορούσαν να επιστρέψουν δεν τους το επέτρεπαν,
- πολλά παιδιά που επαναπατρίστηκαν ήθελαν να γυρίσουν πίσω,
- για πολλά παιδιά τα ιδρύματα και στην Ανατολική Ευρώπη και στις παιδοπόλεις (οικοτροφεία, αναμορφωτήρια) στην Ελλάδα ήταν χρήσιμα, οι επιδιώξεις αυτών που τα οργάνωναν αμφισβητείται, στα πρώτα μπορούσαν να έχουν πανεπιστημιακές σπουδές, τα δεύτερα έδιναν μόνον επαγγελματική ενημέρωση.
- και στις δύο περιπτώσεις τα παιδιά έχασαν την παιδική τους ηλικία, ήταν αποξενωμένα από τους γονείς και στερήθηκαν την παρηγοριά του κοινού πένθους στην απώλεια των γονιών τους,
- κατά τη μεταφορά τους αλλά και κατά τις πρώτες ημέρες παραμονής τους στις χώρες φιλοξενίας τα παιδιά καταπονήθηκαν και για το λόγο ότι οι χώρες υποδοχής ήταν φτωχές χώρες,
- χιλιάδες παιδιά είχαν απομακρυνθεί από τα χωριά τους υποχρεωτικά από τον Εθνικό Στρατό, μαζί με τις οικογένειές τους γιά να στερήσουν το Δημοκρατικό Στρατό από την υλική υποστήριξη των τοπικών πληθυσμών,
- το γεγονός της απομάκρυνσης - μεταφοράς των παιδιών είναι ένα σκοτεινό, αμφιλεγόμενο επεισόδιο του Ελληνικού Εμφυλίου.

΄Εχει γραφεί επίσης:
- ότι 15.000 παιδιά από τις παιδουπόλεις της Φρειδερίκης δόθηκαν προς υιοθεσία στις ΗΠΑ με πληρωμή. Όταν μετεμφυλιακά τα αναζητούσαν οι γονείς τους η απάντηση ήταν πέθαναν.
- η υποχρεωτική δωρεάν εργασία στα "ιδρύματα της Φρειδερίκης" ήταν αντικείμανο ακραίας εκμετάλλευσης. Τα φορέματα, υφάσματα, τάπητες κλπ που παρήγοντο επωλούντο στην εσωτερική αγορά η τα εξήγαγαν αποκομίζοντας πολλά εκατομύρια δραχμές χωρίς ναγνωρίζει κανένας τη διαχείρισή τους.


Αυτό το σκοτεινό γεγονός της Ελληνικής Ιστορίας ενέπνευσε το σκηνοθέτη Διονύση Γρηγοράτο να γυρίσει την ταινία "Παιδιά της Ελλάδος" - "Fils de Greece".

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

"
Tο πρόγραμμα της εκκένωσης των παιδιών του Εμφυλίου"  ο εκπατρισμός τους στη Γιουγκοσλαβία και άλλες χώρες, κυρίως φτωχά, ορφανά, ασθενή, από εμπόλεμες περιοχές  με τη συγκατάθεση συγγενών, γονιών του ή όχι (μαζί με το σλαβομακεδονικό και το «μέτρο της ομηρίας») 
είναι ανεξήγητα λάθη της ηγεσίας του ΚΚΕ, αποτέλεσαν ιδεολογικά όπλα της δεξιάς, η πολιτική χρήση και η διαρκής επίκλησή τους μετατόπισαν τη λαϊκή συμπάθεια από την αριστερά προς τη δεξιά, στέρησαν από την αριστερά ένα πολυάριθμο ακροατήριο μετριοπαθών κεντροαριστερών.


Αναμφισβήτητα εγκληματική ήταν και η απομάκρυνση - αρπαγή παιδιών απο τον Ελληνικό Στρατό γιά το πρόγραμμα "παιδομαζώματος" - "παιδοπόλεων" της Φρειδερίκης.

Labels:

3 Comments:

At 29 March, 2016 , Blogger vantageo said...

Συνυπογράφω το "...είναι ανεξήγητα λάθη της ηγεσίας του ΚΚΕ, αποτέλεσαν ιδεολογικά όπλα της δεξιάς, η πολιτική χρήση και η διαρκής επίκλησή τους μετατόπισαν τη λαϊκή συμπάθεια από την αριστερά προς τη δεξιά, στέρησαν από την αριστερά ένα πολυάριθμο ακροατήριο μετριοπαθών κεντροαριστερών."
Τα λάθη τους δεν είναι όμως και τόσο ανεξήγητα.
Από τη στιγμή που εγκατέλειψαν την ΕΑΜική λογική που τους έδωσε το ιδεολογικό προβάδισμα στο λαό ενσωματώνοντας τα προτάγματα για λαϊκή κυριαρχία και συντακτική εθνοσυνέλευση, πιστοί (ή και εγκλωβισμένοι) στην συνθηκολόγηση με το σύστημα ήταν ενδεχόμενο να καταλήξουν στα χέρια του συστήματος.
Ουσιαστικά σφετερίζόμενοι την επιτυχία του ΕΑΜ, δίνοντάς του χρώμα ΚΚΕ (ενώ το έφτιαξε ο λαό με πρωτοστάτη το ΚΚΕ οδήγησαν το πιο έξυπνο σύστημα να οικιοποιηθεί τα παραπάνω προτάγματα και ο λαός να υποστηρίξη την άνοδο του κέντρου (βλέπε τα εκατ του κόσμου που κατέβασε στο δρόμο ο Γ. Παπανδρέου).
Το ΚΚΕ εγκλωβιστηκε στον αυτοσκοπό του κομμουνισμού, στη θρησκευτική προσήλωση σε αυτό. Ο κομμουνισμός είναι για αυτούς αυτοσκοπός και θρησκεία και η υπακοή στις επιλογές της ηγεσίας του ΚΚΕ σε ζήτημα ζωής και θανάτου και έτσι να μεταλλάσονται σε δογματική και απόλυτα ελεγχόμενη οργάνωση των διαθέσεων της Ρωσίας.
Αυτό που οι αριστεροί δεν κατάλαβαν είναι ότι τον ελληνικό λαό θα τον ενώσει το όρμα της λαοκρατίας. Η δυνατότητα ο λαός να δώσει λύση μόνος του στο κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Το ότι βεβαια δεν το κατάλαβαν δεν είναι και αυτό περίεργο αφού η λαοκρατία είναι ιδέα του μεγάλου διανοητή και αστού του ΕΑμ Δεσποτόπουλου...
Και αυτό όμως δεν είναι περίεργο, δλδ το γεγονός ότι το ΚΚΕ δεν

 
At 30 March, 2016 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

Γιώργο ευχαριστώ για το εμπεριστατωμένο σχόλιό σου. Η ηγετική ομάδα του ΚΚΕ (ο αγράμματος Σιάντος) προσπαθούσαν να διερμηνεύσουν τις προθέσεις του ΚΚΣΕ, ιδιάιτερα μετά το τηλεγράφημε του Δημητρώφ του Γενάρη του 1945 που απηχούσε στις αποψεις του ΚΚΣΕ - ΕΣΣΔ.

 
At 30 March, 2016 , Blogger vantageo said...

Και ώ, τί σύμπτωση και τότε όπως και τώρα εγκλωβίστηκαν μαχητικά στελέχη με άποψη στις λάθος επιλογές του Σιάντου και άλλων (βλέπε Γαβρηιλίδης). Όπως και τώρα με το Σύριζα. Συνθηκολόγηση, σφετερισμός των ιδών της Αριστεράς συνθηκολόγηση με την εξουσία για μια καρέκλα.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home