Wednesday, February 24, 2016

ΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟΣ

Σύστημα καταναγκασμού και τρομοκρατίας από τη παραγωγή μέχρι την τέχνη και εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων (Τρότσκι (1), Μπέρια, Κίροφ (2). Ζηνόβιεφ, Κάμενεφ, Σμιρνόφ κ. άλ.
.
Κεντρικό ρόλο έπαιζε η αύξηση των μεγεθών της βαριάς βιομηχανίας και ένα πιο σύγχρονο σχήμα που θα έδινε έμφαση στις τεχνολογίες αιχμής και στην υψηλή παραγωγικότητα (2).

Φόρτωνε τα βάρη της ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα . Με την κολεκτιβοποίηση αύξησαν τους φόρους και περικόπηκαν τα δάνεια και οι πιστώσεις προς τους  αγρότες.
Στην κρίση των σιτηρών 1927-29 πήραν έκτατα μέτρα για να συλλέξουν σιτηρά με τη βία

Κατασχέθηκε η γή των κουλάκων, των ευπόρων αγροτών και τέθηκε ολόκληρη η ύπαιθρος υπό κρατικό έλεγχο μέσο τη κολλεκτιβοποίησης. Τα δημευμένα εδάφη μεττράπηκαν σε κρατικά αγροκτήματα (σοφχόζ) ενώ οι μικροκτηματίες αναγκάστηκαν να συμμετάσχουν σε αγροτικούς συνεταιρισμούς (κολχόζ) με εικονικά ποσοστά ιδιοκτησίας.

Εκατομμύρια άνθρωποι που αντιστάθηκαν η κατηγορήθηκαν για αντίσταση στην κολεκτικοβοποίηση κατέληξαν στα στρατόπεδα εργασίας.

Στην αγροτική μεταρρύθμιση εκτοπίστηκαν 5 – 7 εκατ. άνθρωποι και 30.000 εκτελέστηκαν.
Η αγροτική παραγωγή κατέρρευσε και ο λιμός που ακολούθησε 1932-33 προκάλεσε το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων.  
Επέβαλε ημερομίσθια πείνας στους εργάτες εργοστασίων.

ΟΙ κοινωνικές παροχές δεν κατάφεραν να εξισώσουν τα πραγματικά εισοδήματα γιατί είχαν μετατραπεί σε κομματικά προνόμια.
Παντού το βιοτικό επίπεδο έπεφτε και τα αγαθά σπάνιζαν.

Η σταλινική τρομοκρατία 1948 – 53 συνδεόταν με την προσπάθεια να εξαφανίσουν αιρετικές και ανεξάρτητες φωνές.
Αντιφρονούντες είτε δολοφονήθηκαν είτε στάλθηκαν στα στρατόπεδα εργασίας (η εργασία ως τιμωρία).
Μετά τον πόλεμο επικράτησε ένας ακραίος εθνικισμός.
.
Δικαιολογούσε το ρόλο του κόμματος στο μετασχηματισμό της κοινωνίας.

Επενέβαιναν σε καθαρά επιστημονικά θέματα με αποκορύφωμα τη 10 - ετία του 1940 (Λυσένκο (4)

H τότε ΕΣΣΔ υστέρησε επιστημονικά (διαστημική, πυρηνική κα ιατρική τεχνολογία).

 
Ο σταλινισμός που προωθούσε η ΕΣΣΔ είχε καταλήξει να θεωρείται η μοίρα όλης της περιοχής.
Απαιτούσαν από τον Τίτο να εκδίδει σοβιετικά βιβλία κατά παραγγελία και να υποτάσσουν τη δική τους οικ. ανάπτυξη στις ανάγκες της ΕΣΣΔ. Η σταλινοποίηση στη Ρουμανία οδήγησε στη 10 – ετια του 1970 στην έλλειψη τροφίμων, τη δημιουργία τεράστιων διυλιστηρίων που λειτουργούσαν στο 10% της δυναμικότητάς τους.  Στην ίδια χώρα το συγκρότημα παραγωγής αλουμινίου κατανάλωνε τόση ενέργεια όση  ολόκληρο το Βουκουρέστι.
Ο Στάλιν χρησιμοποιούσε τα κινήματα (και τα κομουνιστικά κόμματα) για τα συμφέροντα της ΕΣΣΔ και τα διπλωματικά του παιχνίδια (Ελληνική Εθνική Αντίσταση).

Επικράτησε τη 10-ετία του 1920 και άρχισε να παρακμάζει μετά το 1956. Η ιδεολογία της γραφειοκρατίας έπνιξε την επανάσταση. Ο σταλινισμός επέζησε και ευδοκίμησε στον πλέον φρικτότερο και καταστρεπτικότερο πόλεμο για να καταρρεύσει σε περίοδο ειρήνης.  
Σήμερα είναι αντικείμενο ιστορικής έρευνας.

Ηθελημένα αγνούσαν την κοινωνική διαστρωμάτωση που διαμορφωνόταν στην κοινωνία και που απότέλεσε τη κύρια ιδεολογική αιτία της κατάρρευσης
1) Eίχε καταγγείλει την παντελή έλλειψη δημοκρατίας στο κόμμα και έιχε εκδιωχθεί απο το πολιτικό γραφείο απο το 1927

.
2) Γραμματέας της οργάνωσης του Λένιγκραντ, πιθανός διαδοχός του, απολάμβανε υψηλής δημοτικότητας, πιθανό να ήθελε να απαλλαεί από αυτόν.

3
) «Η ανάπτυξη της μεγάλης βιομηχανίας υποσκάπτει κάτω από τα πόδια της αστικής τάξης το ίδιο το έδαφος πάνω στο οποίο έχει οικοδομήσει το σύστημα παραγωγής και ιδιοποίησης».
Κ. Μάρξ.

4) Βιολόγος, φυτολόγος και αγρονόμος, κάτοχος απολυτηρίου αγροτικού κολεγίου, λόγω άγνοιας περιφρονούσε τους νόμους της βιολογίας (κληρονομικότητα, Μέντελ, πίστευε ότι οι άνθρωποι (και τα φυτά) οφείλουν την εξέλιξή τους αποκλειστικά στο περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται), αναρριχήθηκε στα υψηλά κλιμάκια του κόμματος με θεαματικό τρόπο, αποκηρύχτηκε απο το Κρεμλίνο το έτος 1948.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home