Tuesday, March 15, 2016

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ 1

Συνέχεια από εδώ:

- Στόχος της κυβέρνησης είναι οι περικοπές κατά 1,8 δις.  Από το ασφαλιστικό σύστημα κατ΄ επιταγή των δανειστών. Οι απαιτήσεις των δανειστών είναι τέτοιες που είναι αδύνατο να εξασφαλιστούν  χωρίς περικοπές συντάξεων ιδιαίτερα μικρών και μεσαίων ποσών.

- Μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων, περικοπή εφ ΄άπαξ και μερισμάτων, περικοπή εθνικής σύνταξης, ποσοστά αναπλήρωσης, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών , επανυπολογισμός και προσωπική διαφορά, εξακολουθούν να είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

- Ο επανυπολογισμός των συντάξεων(από το 2018 , αμφισβητείται) με βάση το σύνολο των αποδοχών του εργασιακού βίου δεν είναι εφικτός γιατί στοιχεία υπάρχουν από το 2002 και μετά. Θα υπολογιστούν (αν γίνει επανυπολογισμός) με εκτίμηση και με στοιχεία του Υπ. ΟΙκ.

- Περαιτέρω περικοπές συρρικνώνουν περαιτέρω την Οικονομία συγκριτικά προς την αύξηση των εισφορών.

- Οι συντάξεις του δημοσίου βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και υπάρχει συνταγματική προστασία. Επομένως δεν μπορούν να ενταχθούν στον ΕΦΚΑ.

- Το κράτος καταβάλει 6 δις. περίπου για συντάξεις  και από τις εισφορές των εργαζομένων ο κρατικός προϋπολογισμός επωφελείται κατά 650.000.000 ευρώ ετησίως. Είναι φανερό ότι αν αυτοί οι πιστωθούν στον ΕΦΚΑ τότε εισφορές των εργαζομένων στο Δημόσιο θα πηγαίνουν σε άλλους ασφαλιστικούς φορείς. Δηλ. οι εργαζόμενοι του Δημοσίου θα εισφέρουν για τη συνταξιοδότηση άλλων εργαζομένων.

- Οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα ανέρχονται σε 2.700.000 περίπου και καταβάλλονται 2,5 δις περίπου (2015).  

- Για τον υπολογισμό και την καταβολή της σύνταξης απαιτείται χρόνος μεταξύ 3 μηνών και 3 χρόνων (8 – 12 μήνες για το Δημόσιο).

- Έχει ειπωθεί (πέραν της έλλειψης προσωπικού) ότι:

1) σκοπίμως καθυστερούν την έγκαιρη χορήγηση:
α)
για να εξοικονομούνται χρήματα και να εξοφλούνται ο συντάξεις που ήδη χορηγούνται. Σε εκκρεμότητα υπάρχει η χορήγηση  360.000 συντάξεων και η χορήγηση 65.000 εφ΄ άπαξ περίπου. Δεν έχει χορηγηθεί κανένα εφ΄ άπαξ από 1.9.2013,

β) για΄να υποστούν και οι νέοι συνταξιούχοι των οποίων εκρεμούν οι συντάξεις τις περικοπές που νομοθετούνται.

2) Τα εφ΄άπαξ δεν καταβάλλονται , παρά το ότι στο Ταμείο υπάρχει διαθέσιμο 1,5 δις ευρώ) για να υπάρχει χρημτικο απόθεμα για χορήγηση συντάξεων εάν υπάρξει πρόβλημα χρηματοδότησής τους.


- Μέχρι σήμερα δεν έχει διευκρινιστεί αν το υπό κατάθεση Ν/Σ θα έχει αναδρομική ισχύ (1/1/2016 η παλαιότερα).


- Xίλιοι δημόσιοι υπάλληλοι επιλέγουν την έξοδο από τον ελληνικό δημόσιο τομέα κάθε μήνα. Τα νέα στοιχεία που αναρτήθηκαν στην δημόσια ψηφιακή πλατφόρμα apografi.yap.gov.gr, επιβεβαιώνουν ότι ο συγκεκριμένος αριθμός υπαλλήλων προς συνταξιοδότηση τείνει να παγιωθεί.
(Φλεβάρης 2016)

- ΕΦ΄ ΑΠΑΞ (ΤΠΔΥ) ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ (ΕΤΕΑ): έχουν συνδεθεί με νόμο για την ανταποδοτικότητα, δηλ τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Αυτό σημαίνει ότι θα αποδίδουν, αν αποδίδουν, βοηθήματα που θα αντιστοιχούν στις εισφορές που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος. Εκτιμούν ότι για εργασία 35 ετών ένας ασφαλισμένος έχει πληρώσει 18.500 ευρώ για ΕΦ ΑΠΑΞ. Φαίνεται αυτονόητο να μη χορηγείται ΕΦ΄απαξ κάτω αυτού του ποσού.


-"Ανακατανέμουν τη φτώχεια" με το ασφαλιστικό σύστημα αντί να το κάνουν με το φορολογικό σύστημα και με την αγορά εργασίας (σταθερές και διαρκέις θέσεις εργασίας που να παράγουν εισόδημα)

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home