Στις 2 και 3 Δεκέμβρη 2024 ο Έλληνας πρωθυπουργός πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία και συνάντηση με τον βρετανό ομόλογό του. Στις 32λεπτη συνομιλία τους συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, γεωπολιτικά θέματα και φυσικά το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών.
Τα μμε της Βρετανίας έδωσαν ευρεία δημοσιότητα στο θέμα της επιστροφής προβάλλοντας τις θέσεις του Κιρ Στάρμερ, όπως τις είχε εκφράσει ως
αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η βρετανική κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο αν υπάρξει συμφωνία της Ελλάδος με το Β.Μ. και δεν σκοπεύει να αλλάξει το νόμο ώστε να επιτραπεί η μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών» και τις πάγιες θέσεις του Β.Μ. «προϋπόθεση για οποιοδήποτε δάνειο είναι η αποδοχή της ιδιοκτησίας της Βρετανίας και του Β.Μ. επί των Γλυπτών». Καμιά αναφορά για το θέμα της επιστροφής δεν έγινε στις επίσημες ανακοινώσεις.
1) Υπάρχει η εκτίμηση ότι η νίκη των Εργατικών θα προκαλέσει κάποιου είδους θετικές εξελίξεις στο ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών. Όμως, ο σκεπτικισμός, η αρνητική κριτική παράλληλα με τα σκάνδαλα και τα προβλήματα της κυβέρνησης των Εργατικών και η πτώση της δημοτικότητας του Κιρ Στάρμερ - Keir Starmer λόγω του ελλείματος, 26 δισ. ευρώ και της υπερφορολόγησης, 48 δισ. ευρώ, στοιχεία 2024, φαίνεται να δυσκολεύουν κάποια λύση επιστροφής των Γλυπτών ή να μειώνουν τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί.
Περισσότερα στο υπό έκδοση βιβλίο του γράφοντος «Η ΔΙΕΚΔΊΚΗΣΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΏΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ»
Labels: ΚΟΙΝΩΝΙΑ
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home