Monday, August 02, 2021

ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΑΠΕ

 Ο οικολογών και κ. Β. Πολιτόπουλος συν εκπρόσωπος των Οικολόγων Πρασίνων, γνωστών από τη συνεργασία τους με τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ που στη συνέχεια εγκατέλειψαν, στη συνέντευξή  του ΣΤΑ ΝΕΑ 2/8/2021 μεταξύ των άλλων ανέφερε «…δεν είμαστε εναντίον των ΑΠΕ, αλλά είμαστε υπέρ τη εφαρμογής τους ύστερα από ένα ολοκληρωμένο χωροταξικό σχέδιο».


Θα συνιστούσαμε αυτές τις απόψεις να τις εκφράσεις στους διωκόμενους που συμμετέχουν στο κίνημα ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΑΓΡΑΦΑ και στους κατοίκους της Καρδίτσας, Εύβοιας, Λακωνίας, Κρήτης, περιοχές του Αιγαίου (Ικαρία, Τήνο, Αμοργό, Σαμοθράκη, Σκύρο, νησίδες Κίναρος και Λέβιθα) και των περιοχών Ακαρνανικά Όρη, Οίτη, Πήλιο, Δέλτα του Έβρου, Μαίναλο και αλλού.

Αγνοεί  ότι
- η εγκατάσταση Α/Γ θα έχει μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κόστος από τα προσδοκώμενα οφέλη.
- αυτού του είδους οι επενδύσεις έχουν ως μοναδικό κριτήριο την κερδοφορία και όχι την κάλυψη ενεργειακών αναγκών
- τοπικές κοινωνίες και απλοί πολίτες αντιστέκονται στις δυνάμεις καταστολής, μπλοκάρουν τη μεταφορά γεννητριών και τις εργασίες που προκαλούν καταστροφή (αποψίλωση δασών, διάνοιξη δρόμων, μπετονένιες βάσεις, πυλώνες, εναέρια δίκτυα, υποσταθμούς, κτίρια).

Τα περιβαλλοντικά προβλήματα προέρχονται από:
- τα έργα πρόσβασης μαζί με τις ίδιες τις ανεμογεννήτριες,
- τα συνολικά απόβλητα από την κατασκευή, συντήρηση και από τα απόβλητα που προκύπτουν στο τέλος του κύκλου ζωής των ανεμογεννητριών και που είναι ακόμη μη εκτιμήσιμα,
- τις μεγάλες ποσότητες λιθίου που απαιτούνται για τις μπαταρίες και οι επιπτώσεις από τα ορυχεία εξασφάλισής του.
- την ανυπόφορη ηχορύπανση και υπόηχοι που προκαλούν ασθένειες κάθε είδους. Έχει γραφεί ότι πρέπει να είναι σε απόσταση 1500 μέτρων από κατοικημένες περιοχές.
- τη δέσμευση για πολλά χρόνια, βοσκότοπων, γεωργικών γαιών, δασικών και θαλάσσιων εκτάσεων που είναι χρήσιμες για άλλες χρήσεις η άλλες λειτουργίες.
- τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη της υπαίθρου, τις παραδοσιακές κτηνοτροφικές και γεωργικές καλλιέργειες, τη μελισσοκομία, την τυροκομία, τον οικολογικό τουρισμό, την πεζοπορία και τη ορειβασία και οι οποίες εμποδίζονται.
- τις εκτάσεις που μετατρέπονται από τόπους φυσικών αποθεμάτων και βιοποικιλότητας σε βιομηχανικές ζώνες.
- την αισθητική βλάβη στις ορεινές περιοχές και τη βλάβη στον εναλλακτικό τουρισμό.
     Άλλα προβλήματα είναι:
- ότι δεν αναπτύχθηκε στη Χώρα εγχώρια βιομηχανία κατασκευής ανεμογεννητριών με συνέπεια να μη
μένει καμιά προστιθέμενη αξία για τη Χώρα.
- η δημιουργία εκτεταμένων δικτύων για την μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας.


 


Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home