Tuesday, November 27, 2018

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

- Επιδιώκει τη συμμετοχή της στη διαχείριση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αμφισβητεί τα τεμάχια 4-7. 
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, επίσης την απαίτησή της για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, την αμφισβήτηση της ΑΟΖ Κύπρου, Καστελλόριζου και στα νότια την αιγιαλίτιδα ζώνη της Κρήτης. Αμφισβητεί ότι τα νησιά μπορούν να έχουν ΑΟΖ.

- Διεκδικεί ρόλο υπερδύναμης, έχει καταστεί λιγότερο αξιόπιστη και προβλέψιμη.

- Απαιτεί
1) οι αρχές του ψευδοκράτους να συμμετέχουν στις προκηρύξεις, ενδεχόμενα οφέλη να διανέμονται ανάλογα με τον πληθυσμό.
Οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας απαντούν ότι πρόκειται περί εισβολής και κατοχής και όσο διατηρείται αυτή η κατάσταση δεν συζητούν τέτοια ενδεχόμενα και ότι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων αφορά κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
2)συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων στις συμφωνίες. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις έχουν ρόλο μόνο στην εγγύηση της εδαφικής ακεραιότητας, κάτι που
παραβιάζει η Τουρκία.

- Κινείται ανάμεσα στο αντιδυτικό, αντιισραηλινό "σιιτικό άξονα": Ρωσίας - Ιράν - Λίβανος (Χεζμπολάχ) και στο "σουνιτικό άξονα": Αιγύπτου - Ιράκ - Ιορδανίας που βρίσκεται κοντά στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Και όλα αυτά χωρίς κανένας να ξέρει αν η εμπορική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα είναι ανταγωνιστική του Ρωσικού φυσικού αερίου που κυριαρχεί στην αγορά.
Κανένας δεν μπορεί να ξέρει μέχρι την "αναβλυσή" τους.
Η ανταγωνιστικότητά τους συνδέεται με τις ποσότητες που θα "ανληθούν" και την αναζήτησ νέων αγορών (Κίνα, Ιαπωνία κ. ά.)

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home