Saturday, November 03, 2018

ΚΗΔΕΙΕΣ ΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ 

Ήταν η 27η Φεβρουαρίου 1943 που ο μεγάλος μας ποιητής έφυγε από την ζωή, ενώ η Αθήνα βίωνε την πιο σκληρή περίοδο της γερμανικής κατοχής. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα στο Α΄ Νεκροταφείο, παρουσία όλου του πνευματικού κόσμου της χώρας, αλλά και χιλιάδων πολιτών. Η τελετή γρήγορα «ξέφυγε» από τα συμβατικά όρια του γεγονότος, αποκτώντας χαρακτήρα εθνικής διαδήλωσης.
Ήταν μια πράξη εθνικής αντίστασης.
 Ο Άγγελος Σικελιανός εκφώνησε  έναν επικήδειο που έμοιαζε με θούριο: «Ηχήστε οι σάλπιγγες... Καμπάνες  βροντερές, δονήστε σύγκορμη τη χώρα πέρα ώς πέρα... Βογκήξτε τύμπανα πολέμου... Οι φοβερές σημαίες, ξεδιπλωθείτε στον αέρα! Σ’ αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα!» απήγγειλε, δονώντας τα πλήθη. Κατά την ταφή και όταν εκπρόσωπος των δυνάμεων κατοχής προσέγγισε να καταθέσει στεφάνι, τότε χιλιάδες λαού άρχισαν να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο. Η ιαχή «ζήτω η ελευθερία» έσχιζε τον αέρα…

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ

28 Μαΐου 1963: πάνδημη κηδεία του στην Αθήνα όπου 500.000 κόσμου τον συνοδεύει με συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του παρακράτους ¨("Δημοκρατία", "ο Λαμπράκης Ζει!"). Η δολοφονία του προκαλεί σφοδρή λαϊκή αντίδραση και αποκαλύπτει τη δράση του παρακράτους με την ανοχή της κυβέρνησης της ΕΡΕ και τη κάλυψη των αρχών.


ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΣ

Η κηδεία του Σωτήρη Πέτρουλα έγινε στις 23 Ιουλίου 1965 κι έλαβε παλλαϊκό χαρακτήρα καταδίκης της «Αποστασίας». Τη νεκρώσιμη ακολουθία στον μητροπολιτικό ναό παρακολούθησαν ο Γεώργιος Παπανδρέου και άλλοι πολιτικοί ηγέτες. Τη νεκρική πομπή προς το Α' Νεκροταφείο ακολούθησε πλήθος κόσμου, που φώναζε συνθήματα, όπως «Δημοκρατία», «Προδότη Νόβα», «1-1-4», «Ο Σωτήρης Ζει».


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

3 Νοεμβρίου 1968: η κηδεία μετατράπηκε σε γιορτή δημοκρατίας με καταδίκη της δικτατορίας. Οι συνταγματάρχες δεν επέτρεψαν καμία αναφορά στο έργο του. Συνελήφθησαν 40 άτομα. Την επόμενη οδηγήθηκαν στο έκτακτο στρατοδικείο. Καταδικάστηκαν 36, με ποινές 8 μήνες μέχρι 4 χρόνια.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ

20/9/1971 πεθαίνει ο Γιώργος Σεφέρης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Γεώργιου Σεφεριάδη, νομπελίστας ποιητής.
22/9/1971 η κηδεία του ποιητή Γ. Σεφέρη μετατρέπεται σε διαδήλωση κατά της Χούντας.

ΠΑΜΠΛΟ ΝΕΡΟΥΝΤΑ

Στις 23 Σεπτεμβρίου 1973, λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Αλιέντε και των συνεργατών του, ο Νερούντα αφήνει την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο. Το καθεστώς του Αγκούστο Πινοσέτ απαγορεύει να γίνει η κηδεία του ποιητή δημόσιο γεγονός. Ωστόσο, δεκάδες χιλιάδες κόσμου συρρέουν στην πρωτεύουσα της χώρας για να συνοδεύσουν τον αγαπημένο ποιητή στην τελευταία του κατοικία και, αναπόφευκτα, η κηδεία του Νερούδα γίνεται η πρώτη δημόσια διαμαρτυρία ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία της Χιλής. Τα έργα του παρέμειναν απαγορευμένα στη Χιλή μέχρι και το 1990.

συνεχίζεται…


0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home