Friday, May 04, 2018

ΜΕΤΑΜΝΗΜΟΝIΑΚΗ ΕΠΟΧΗ: ΣΚΟΠΙΜΗ ΣΥΓΧΥΣΗ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΚΑΘΑΡΗΣ ΕΞΟΔΟΥ?


1) Μεταμνημονιακή εποπτεία, μεταμνημονιακό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

2) Ολιστικό Σχέδιο Ανάπτυξης Τσακαλώτου: μάλλον πήγε στο καλάθι των αχρήστων λόγο των γενικών και αόριστων θέσεων  και την απόρριψη από τους δανειστές.

3) Καθαρή έξοδος: με περικοπές μισθών και συντάξεων, μείωση αφορολογήτου, χωρίς αντίμετρα πρόκειται περί προφανούς ψέματος.

4) Έξοδος με πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Χωρίς αυτό το πρόγραμμα οι τράπεζες θα χάσουν το φτηνό δανεισμό τους (Στουρνάρας).

5) Παράταση του υπάρχοντος προγράμματος – τρίτου μνημονίου. Νέα συμφωνία τέταρτο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση και με ακραία μέτρα.

6) Ενισχυμένη επιτήρηση - εποπτεία  με τέσσερες  αξιολογήσεις κάθε χρόνο (Μοσχοβισί, Τσακαλώτος , Στουρνάρας) ,  χωρίς δανεισμό, με δεσμεύσεις, επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και πιθανόν αυτοματοποιημένα μέτρα διευθέτησης του χρέους.
Αιτίες: δεν έχουν γίνει τα προαπαιτούμενα, εξακολουθεί να παραμένει το θέμα της αξιοπιστιας της Χώρας (αιτία που οδήγησε και στα μνημόνια), αδυναμία της Χώρας να εξοφλήσει το δυσβάσταχτο χρέος.

Συμπερασματικά

Όποια λύση και να επιλεγεί με περισσότερες πιθανόττητεσ η 4η και η 6η θα υπάρξουν ξανά ακραία μέτρα πέραν αυτών που έχουν συμφωνηθεί.

Μικρή ελάφρυνση δανείου με απαιτήσεις και δεσμεύσεις που πιθανόν καμία κυβέρνηση να μη δεχτεί.

Αππερρίφθη από τους γερμανούς η γαλλικη πρόταση σύνδεσης πιθανής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home