Tuesday, November 21, 2017

ΜΟΝ ΠΑΛΕΡΑΝ – ΚΡΑΝ ΜΟΝΤΑΝΑ, 2017, ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ

συνέχεια από εδώ

- Αναστασιάδης  - Ακιντζή

- Εγγυήτριες δυνάμεις: Κοτζιάς, Τσαβούσογλου, Τζόνσον.

- Αίντα, νορβηγός διπλωμάτης, ειδικός μεσολαβητής, εκπρόσωπος Γκουτιέρες, βρετανικής εμπνεύσεως , με πολλά ερωτήματα ως προς τη στάση του απέναντι στην Τουρκία.

- Παρατηρητές ΕΕ: Φεντερίκα Μογκερίνη, Φρανς Τίμερμανς, αντιπρόεδρος ΚΟΜΙΣΙΟΝ.

ΑΙΤΙΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ

- η αναγωγή των εγγυήσεων σε μείζον θέμα. Το ζήτημα της ασφάλειας, των εγγυήσεων, των παρεμβατικών δικαιωμάτων  και της παραμονής στρατιωτικών δυνάμεων δεν έπρεπε να πάρει μεγάλες διαστάσεις γιατί έχουν περισσότερο συμβολικό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα. Και τούτο γιατί η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ελάχιστα καθορίζεται από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τις διεθνείς συμβάσεις. Καθορίζεται από το συσχετισμό δυνάμεων το διεθνές περιβάλλον και τις διπλωματικές ισορροπίες.

- για πρώτη φορά διατυπώθηκαν απόψεις για μηδενικές εγγυήσεις, δικαιώματα και στρατό. Έχει γραφεί ότι ο Τσαβούσογλου συζητούσε το τέλος των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και επιστροφή στη Συνθήκη του 1960 (960 έλληνες στρατιωτικοί και 650 τούρκοι).

- η αλλαγή πολιτικής του Προέδρου Αναστασιάδη εν΄ όψει των εκλογών του Φλεβάρη του 2018 και η διάρρηξη των σχέσεων εμπιστοσύνης με τον Ακιντζή λόγο και της εξάρτησης του δευτέρου από την Τουρκία. Σημειώνεται ότι υπήρξε υποστηρικτής του Σχεδίου Ανάν.

- η Τουρκία που κατέληξε να απαιτεί εγγυητική κηδεμονία, εξίσωση ελλαδιτών και τούρκων (διακίνηση εγκατάσταση, απόκτηση περιουσίας), η άρνησή της να αποχωρήσει από την Κύπρο και να αποποιηθεί ενδεχόμενα δικαιώματα από τον ενεργειακό πλούτο.

- η άρνηση των ελληνοκυπρίων να αποδεχτούν ισόττιμο διαμοιρασμό των εξουσιών.,


- οι ελληνοκύπριοι έχουν βολευτεί και δεν θέλουν να χάσουν τα ωφέλη από τη μονομερή διαχείριση του διεθνώς αναγνωρισμένου κυπριακού κράτους,

- τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Βρετανίας.  



 ΤΙ ΧΑΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΙ ΔΙΑΚΥΒΕΥΕΤΑΙ

- Μόρφου άλλη μία χαμένη πατρίδα.

- Εμπόδια στην επιστροφή της Αμμοχώστου.
Η Τουρκία μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων δέχεται την επιστροφή κατοίκων σε τρία (3) μαρωνικά χωριά (Αγία Μαρίνα Συλλουρίας, Καρπασία, Ασώματος) και 16.000 κατοίκων στην Αμμόχωστο υπό τουρκική διοίκηση.

- Επεκτείνεται ο εποικισμός και η λύση του περιουσιακού γίνεται περισσότερο δυσχερής με την ανοικοδόμηση κατεχομένων ακινήτων.

- Είναι περισσότερο πιθανή παρά ποτέ η προσάρτηση των κατεχομένων, παραμένοντας στρατηγική επιδίωξη η συνολική κατάληψη της Κύπρου.

- Απομακρύνεται η επιδίωξη ενότητας του Κυπριακού Κράτους με περισσότερο πιθανή τη διχοτόμηση.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home