Saturday, December 03, 2011

ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΧΟΡΤΙΑΤΗ

«Μια ενέδρα του ΕΛΑΣ στις 2/9/1944 έξω από το Χωριό σε γερμανική υπηρεσιακή αποστολή ύδρευσης, πυροδότησε τα μαζικά αντίποινα των γερμανών και των συνεργατών τους με τραγικό απολογισμό 146 νεκρούς, 128 ήταν γυναίκες και παιδιά και οι υπόλοιποι 18 άνδρες. Η ευθύνη για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη ανήκει στου υποστράτηγο διοικητή Β.Von Studnitz στη Στρατιωτική Διοίκηση Θεσσαλονίκης - Αιγαίου και ο φονικός βραχίονας της ήταν η ίδια η δράση του Σούμπερτ.

Περισσότερα από 80 γυναικόπαιδα οδηγήθηκαν από το καφενείο του Μπαντάτσιου στο φούρνο του Γκουραμάνη για να καούν ζωντανοί. Όταν το πλήθος έφτασε στο φούρνο ο Σούμπερτ – κατ΄ άλλους ο υπασπιστής του Γ. Καπετανάκης- φώναξε έξαλλος «Φωτιά, φωτιά . Κλείστε τους και μην αφήνετε κανέναν να φύγει. Θα τους κάψουμε όλους». Απ΄ έξω τοποθετήθηκαν φρουροί με την εντολή να σκοτώσουν όποιον τολμούσε να ξεμυτίσει απ΄ το φούρνο.

Επειδή όμως το οίκημα ήταν κατάμεστο από κόσμο και οι έγκλειστοι συνωστίζονταν πίσω από τις πόρτες και τα παράθυρα οι Σουμπερίτες για να μειώσουν την πίεση τοποθέτησαν ένα πυροβόλο και από το μικρό παράθυρο της μπροστινής πόρτας άρχισαν να πυροβολούν σκοτώνοντας και τραυματίζοντας πολλά γυναικόπεδα. ¨Έπειτα έριξαν ξερά χόρτα πάνω στα σώματα των νεκρών και των τραυματιών και με ένα φλογοβόλο πιστόλι έβαλαν φωτιά.

Αυτό είναι ένα μόνο στιγμιότυπο των εφιαλτικών ωρών στο Χορτιάτη, ενώ αποτελεί πικρή ειρωνεία το γεγονός πως τα γεγονότα δεν είναι καταχωρημένα σε κανένα έγγραφο της Βέρμαχτ, στρατιωτικό ημερολόγιο η αναφορά.

Ο επιλοχίας Σούμπερτ και το «Σώμα Καταδίωξης Συμμοριών» - «Εθνικό Απόσπασμα Καταδίωξης Κομμουνιστών – ΕΑΚΚ» εμπλέκεται στο ολοκαύτωμα Χορτιάτη».

«Η ναζιστική τρομοκρατία στην Ελλάδα»
Θανάση Σ. Φωτίου
Επίκεντρο

ΤΑ ΝΕΑ Σ/Κ 3-4/12/2011


Φριτς Σούμπερτ: συγκροτούσε τάγματα συνεργατών (Σουμπεριτών) των γερμανών κατακτητών.
- καθοδηγούσε ΄Ελληνες να Δολοφονούν Έλληνες
- διέπραξε φρικαλεότητες με 10-δες θύματα
- έδρασε στο Ρέθυμνο (¨Όρος) στο Ηράκλειο και στη Μακεδονία (Χορτιάτης)
- συγκρότησε το Σώμα των Κυνηγών που στελεχώθηκε από γερμανόφιλους, δωσίλογους και βαρυποινίτες από φυλακές της Κρήτης.

Σουμπερίτες σήμερα είναι συνώνυμο της προδοσίας και της βαναυσότητας

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home