Wednesday, November 30, 2011

ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΞΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟΥ Escherichia coli – E. Coli

Υπάρχει στον εντερικό σωλήνα ανθρώπων και ζώων (κολοβακτηρίδιο) και συμβάλει στην πεπτική λειτουργία.

Ορισμένα στελέχη (π.χ. βοοειδών) είναι παθογόνα και παράγουν τοξίνες για τον άνθρωπο στον οποίο περνούν μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Τα τρόφιμα μολύνονται από την κοπριά (που συνήθως χρησιμοποιείται στη λεγόμενη «βιολογική γεωργία» η όταν κατά τη σφαγή το κρέας έρχεται σε επαφή με το περιεχόμενο του εντέρου.

Προκαλούν νεφρική ανεπάρκεια, ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο και σε ορισμένες περιπτώσεις με θανατηφόρο εξέλιξη.

Το κολοβακτηρίδιο που προκάλεσε την επιδημία την΄Ανοιξη 2011 (Γερμανία) ήταν το τοξικό στέλεχος E. Coli Ο104Η4 που προέκυψε από ανταλλαγή γενετικού υλικού.

Στην αρχή αποδόθηκε στα Ισπανικά αγγούρια, εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι τα αγγούρια είχαν μολυνθεί από το τοξικό στέλεχος Ο157Η7. Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι το τοξικό στέλεχος που προκάλεσε την επιδημία προερχόταν από τα φύτρα μιας εκμετάλλευσης «βιολογικής γεωργίας» στην Κ. Σαξωνία η όποια χρησιμοποιούσε κοπριά βοοειδών. Η συγκεκριμένη κοπριά προερχόταν από βοοειδή που είχε γίνει κατάχρηση αντιβιοτικών (ως συνήθως) και είχε αναπτυχθεί ανθεκτικότητα. Στα ψιλά πέρασε και η ανθεκτικότητα του τοξικού γερμανικού στελέχους E. coli O104 που είναι ανθεκτικό σε όλα τα γνωστά αντιβιοτικά.

Η επιδημία πέραν των ανθρώπινων απωλειών προκάλεσε και σοβαρές οικ. ζημιές. Η παραγωγή κηπευτικών καταστράφηκε και σημαντικές ποσότητες επωλήθησαν σε χαμηλές τιμές. Ζημιές υπήρξαν και στην Ελλάδα και μικρός αριθμός παραγωγών αποζημιώθηκε.

Τα μέτρα προφύλαξης αφορούν τα συνήθη μέτρα υγιεινής ιδιαίτερα στους χώρους παραγωγής και παρασκευής τροφίμων (καλό πλύσιμο, ψήσιμο, η βράσιμο, αποφλοίωση όσων αποφλοιώνονται, χρήση διαφορετικών σκευών έτσι ώστε να μην έρχονται σε επαφή το κρέας με τα κηπευτικά, πλύσιμο χεριών, κ. άλ.) και φυσικά περιορισμό η διακοπή κατανάλωσης κρέατος, ιδιαίτερα βοδινού, εκτός αν ο γιατρός συνιστά διαφορετικά (χαμηλός αιματοκρίτης).

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home