Wednesday, August 30, 2006

Ο ΚΑΠΝΟΣ, ΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία και προκαλεί σοβαρή εξάρτηση.
Οι πιο συχνές παθήσεις που επιβαρύνονται δραματικά από το κάπνισμα είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η αρτηριοσκλήρυνση, η στηθάγχη, το έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Δεύτερες στη σειρά έρχονται οι βαριές πνευμονοπάθειες, όπως η χρόνια αποφρακτική, το εμφύσημα και η χρόνια βρογχίτιδα.
Έχει γραφεί ότι από το κάπνισμα προκαλείται το 25% των θανάτων από καρδιοπάθεια, 82% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα, 83% των θανάτων από βρογχίτιδα και εμφύσημα κα.
Γυναίκες καπνίστριες γεννούν λιποβαρή μωρά, πιθανά πνευματικά καθυστερημένα και παιδιά που γεννούν νοσούν συχνότερα συγκρινόμενα με εκείνα που γεννούν γυναίκες μη καπνίστριες.
Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.
Το κάπνισμα περιορίζει την οξυγόνωση του εγκεφάλου, τις αισθήσεις της γεύσης, οσμής, όρασης και μειώνει τη σεξουαλικότητα και την ικανότητα μνήμης.
Ένα τσιγάρο αυξάνει κατά 10 – 20% την πίεση του αίματος, καταστρέφει γύρω στα 25 mgrs βιταμίνης C και αφαιρεί 5 – 17 λεπτά της ζωής του καπνιστή.Οι βλάβες στο σώμα από το τσιγάρο είναι αθροιστικές.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Ο καπνός που παράγεται από την καύση του τσιγάρου περιέχει πάνω από 4800 προϊόντα. Αρκετά από αυτά είναι τοξικά και 70 από αυτά είναι καρκινογόνα.
Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες τις σωματιδιακές και τις πτητικές η αέριες. Οι γνωστότερες σωματιδιακές είναι η πίσσα , η νικοτίνη και το νερό. Ενώ οι πτητικές είναι το μονοξείδιο του άνθρακα και του αζώτου, το υδροκυάνιο, οι πτητικές νιτροζαμίνες, οι ακρολείνες και εκατοντάδες άλλες.
Η νικοτίνη μαζί με το συχνά προστιθέμενο βενζόλιο είναι οι βασικοί παράγοντες εθισμού. Χωρίς αυτές τις ουσίες εύκολα θα μπορούσε ένας καπνιστής να κόψει το κάπνισμα. Θεωρείται υπεύθυνη και για τα οξέα καρδιακά επεισόδια που αποδίδονται στο κάπνισμα.
Η πίσσα μέχρι πρότινος θεωρείτο ως η μόνη αιτία πρόκλησης καρκίνου του πνεύμονα. Περιέχει πολλούς υδρογονάνθρακες πολλοί από τους οποίους είναι καρκινογόνοι.
Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι καθαρά τοξικό. Προσκολλάται στην αιμοσφαιρίνη στη θέση που μεταφέρεται το οξυγόνο και μειώνει την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει επαρκές οξυγόνο στο σώμα. Σε ασθενείς με ισχαιμία του μυοκαρδίου μπορεί να προκαλέσει σοβαρή επιδείνωση.
Το μονοξείδια του αζώτου και τα άλλα οξείδια του αζώτου ενεργοποιούν τα μονοκύτταρα στον πνεύμονα τα οποία παράγουν ελεύθερες ρίζες που στη συνέχεια τον καταστρέφουν. Αποφρακτική πνευμονοπάθεια και εμφύσημα είναι τα φυσικά επακόλουθα.
Ανθρακένιο, βενζοπυρένιο και πτητικές νιτροζαμίνες έχει αποδειχτεί από πειράματα σε ζώα ότι είναι καρκινογόνες.Το υδροκυάνιο και η ακρολείνη βλάπτουν κυρίως το κροσσωτό επιθήλιο αλλά και σε όποιο άλλο κύτταρο εισχωρήσουν, ιδίως το υδροκυάνιο, σταματά οριστικά την αναπνοή την αναπνοή του κυττάρου το οποίο νεκρώνεται.

Η ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Στην Ελλάδα καπνίζει το 45% του πληθυσμού.
Ημερησίως καταναλώνονται 30.000.000 τσιγάρα περίπου.
Το κράτος εισπράττει ένα δις ευρώ ετησίως.
Στη μεγέθυνση του προβλήματος έχουν συμβολή.
- Η διαφήμιση που ταυτίζει ωραίες στιγμές τη ζωής με το κάπνισμα
- Οι παραπλανητικές τακτικές των καπνοβιομηχανιών που με τα τσιγάρα “light”, “ultra light” δεν ενδιαφέρονται τόσο για την υγεία των καπνιστών όσο για την επικίνδυνη θέση στην οποία θα περιερχόταν αν αυτοί οι άνθρωποι αποφάσιζαν να κόψουν το τσιγάρο.
-Τα πρότυπα (γονείς, δημόσια πρόσωπα, «είδωλα») που επηρεάζουν καπνίζοντες τις αποφάσεις και τις επιλογές των νέων κυρίως ανθρώπων
- Οι καπνιστικές συνήθειες των φίλων.
- Η αύξηση των γυναικών καπνιστριών.
- Η περιέργεια ιδιαίτερα των παιδιών.
- Η συνήθεια και ο μιμητισμός.
- Η χαλαρή εφαρμογή της νομοθεσίας.

ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ

Έχουν το δικαίωμα:
α) να αναπνέουν καθαρό αέρα, αμόλυντο από βλαβερό και ερεθιστικό καπνό του τσιγάρου
β) να εκφράζουν ευγενικά τη δυσφορία τους και την αντίθεσή τους προς τον καπνό του τσιγάρου και επιβάλλεται η εξωτερίκευση των αντιρρήσεών τους όταν οι καπνιστές καπνίζουν εκεί που δεν επιτρέπεται
γ) να ενεργούν μέσο νομικών οδών, κοινωνικών πιέσεων και εννόμων διαδικασιών , ατομικά η συλλογικά, με σκοπό να αποτρέπουν η να αποθαρρύνουν τους καπνιστές να μολύνουν το άμεσο περιβάλλον , διαβίωσης και εργασίας καθώς και τους δημόσιους χώρους.

ΠΑΘΗΤΙΚΟΙ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ

Η έκθεση ενός μη καπνιστή στον καπνό που «εκπνέουν» οι καπνιστές και στον καπνό του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 50 καρκινογόνες ουσίες και μονοξείδιο του άνθρακα 3 φορές περισσότερο από τον καθαρό ατμοσφαιρικό αέρα περισσότερο Είναι εκτεθειμένοι στους ίδιους κινδύνους με τους ενεργούς καπνιστές.Το 77% της κοινής γνώμης και το 87% των γιατρών πιστεύουν ότι οι μη καπνιστές βλάπτονται εισπνέοντας τον καπνό ενός καπνιστή στον ίδιο χώρο.

ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ

- Μπορούν να καπνίζουν σε ειδικούς χώρους
- Οι μη καπνιστές είναι κατά του καπνού αλλά όχι κατά των καπνιστών
- Επιβάλλεται η καλλιέργεια «καπνιστικού ήθους»

ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

- ο καπνιστής θα πρέπει να θέλει να απαλλαγεί από την καταστρεπτική συνήθεια του καπνίσματος
- να διαλέξει την κατάλληλη στιγμή ( μετά από σύσταση γιατρού η κάποια ασθένεια).
- άμεση διακοπή έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας παρά η σταδιακή μείωση.
- να βρίσκεται σε ευνοϊκό περιβάλλον (να σταματήσει το κάπνισμα ταυτόχρονα με ένα συνάδελφο).
- να εξαφανίσει τασάκια, αναπτήρες κλπ και οτιδήποτε άλλο συνδέεται με το τσιγάρο ( κοινωνικές εκδηλώσεις όπου κυριαρχεί το κάπνισμα)
- να αναπνέει βαθιά όταν αισθάνεται την ανάγκη να καπνίσει
- να βελτιώσει τη διατροφή του, να αποφεύγει καφέ, αλκοόλ, μπαχαρικά, βαριά φαγητά, να πίνει πολύ νερό ανάμεσα στα γεύματα και να καταναλώνει τροφές πλούσιες σε βιταμίνη B
- να κοιμάται αρκετά
- να τονώνει την κυκλοφορία του αίματος με συχνά ντους, γρήγορο βάδισμα και σωματική άσκηση,
- να γράφει και να βλέπει συχνά γιατί θέλει να κόψει το κάπνισμα (π.χ. γιατί το απαιτεί η οικογένεια του (σύζυγος, παιδιά), για οικονομικούς λόγους, για λόγους υγείας κα)

ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Μετά η διακοπή του καπνίσματος:
- οι βλάβες του οργανισμού αποκαθίστανται σε σημαντικό βαθμό και η επιβάρυνση μειώνεται ταχύτατα.
- υπάρχει η αίσθηση της ικανοποίησης ενός μεγάλου στόχου.

LINKS

OI ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Labels:

1 Comments:

At 31 August, 2006 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

All tobacco brands have been increasing the nicotine dosage in each cigarette steadily during the last six years, says a report from the Massachusetts Department of Public Health. The overall increase has been about 10% during 1998-2004. The higher the nicotine dose, the more hooked you get - it is much more difficult to quit.

The only conclusion one could come to is that the tobacco industry has taken steps to secure sales by making people more addicted.

Το κείμενο πάρθηκε απο εδώ

http://www.manifestogr.blogspot.com/

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home