Sunday, February 01, 2009

Πολύβιος Νικ. Κορύλλος 1881 – 1938

Image Hosted by ImageShack.us
Καλαβρυτινής καταγωγής, γεννήθηκε στην Πάτρα.
Πρωτοποριακός θωρακοχειρουργός και αναισθησιολόγος.
Εφάρμοσε καινοτόμες χειρουργικές μεθόδους μερικές εκ των οποίων διδάσκονται ακόμη και σήμερα.
Σχεδίασε και χρησιμοποίησε χειρουργικά εργαλεία μερικά εκ των οποίων χρησιμοποιούνται ακόμη.
Αδελφές του ήταν η Ελισάβετ και η Ελευθερία μετέπειτα σύζυγος του Παναγή Βουρλούμη(συγγενικό πρόσωπο του σημερινού Δ.Σ. του ΟΤΕ) που ήταν Υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Βενιζέλου (1928 – 1932).
Πρώτη σύζυγός του η Ελένη Νεγρεπόντη (λογοτέχνης με το ψευδώνυμο Αλκη Θρύλος) – Ελένη Ουράνη (μετέπειτα σύζυγος του ποιητή Κώστα Ουράνη).
Το έτος 1900 είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Το ίδιο έτος ανακηρύσσεται διδάκτωρ από τη ίδια Σχολή και αναχωρεί για το Παρίσι. Παίρνει δίπλωμα Bachelor Master και δίπλωμα Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού.
Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.
Καταλαμβάνει πολλές θέσεις σε Πανεπιστήμια (Υφηγητής) νοσοκομεία και ιδρύματα και είναι μέλος πολλών Ιατρικών και Επιστημονικών Ενώσεων.
Ομιλούσε άπταιστα γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά.
1912: Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων κατατάσσεται στο στρατό και ονομάζεται λοχαγός Υγειονομικού.
1914: τιμάται με το χρυσό μετάλλιο για το βιβλίο του «Prenetive Trepenetionin Bullet Wounds of the Skill” και κατατάσσεται ως υπολοχαγός στο Γαλλικό Στρατό.
1917: Η Γαλλική Κυβέρνηση τον στέλνει στη Ρωσία για να οργανώσει τη χειρουργική υπηρεσία στο Ρωσο – Ρουμανικό μέτωπο.
Την ίδια χρονιά παύεται από καθηγητής (μαζί μα άλλους 40) ο Μαρίνος Γερουλάνος ως γερμανόφιλος.
Επανέρχεται στην Ελλάδα ύστερα από αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης για να οργανώσει τις χειρουργικές υπηρεσίες του Ελληνικού Στρατού. Ορίζεται Γενικός Αρχίατρος του Ελληνικού Στρατού
1919: Εκλέγεται καθηγητής Χειρουργικής παθολογίας στην Ιατρική Αθηνών.
1920: Διενεργεί την πρώτη καρδιοχειρουργική επέμβαση.
Διαφωνεί δημόσια για τον ιατρικό χειρισμό του Βασιλιά Αλέξανδρου (που δαγκώθηκε από πίθηκο στις 17/9/1920) ισχυριζόμενος δημόσια ότι «…χρειάζεται ευρεία χειρουργική επέμβαση»
Μετά την ήτα των Νεοφιλελευθέρων και τον αυτοεξορισμό του Βενιζέλου ο Πολύβιος Κορύλλος συλλαμβάνεται τον Αύγουστο του 1922 «ως αρχηγός συνομωσίας κατά του Βασιλέως», παύεται από Γενικός Αρχίατρος του Ελληνικού Στρατού και από καθηγητής Χειρουργικής Παθολογίας.
1923: Αναχωρεί για τη Ν. Υόρκη
1927: Παντρεύεται σε δεύτερο γάμο τη Lois Ralli, γεννιέται η κόρη του Ελισάβετ (Κορύλλου – Lardi παιδοχειρουργός, πρόσφατα συνταξιοδοτηθείσα, μόνιμα διαμένουσα στη Ν. Υόρκη). Δημιουργεί μεγάλα χρέη με την άστοχη αγορά ελωδών εκτάσεων στη Φλώριδα, με υψηλό τίμημα και χωρίς προοπτική αξιοποίησης.
Σε ηλικία 57 ετών πεθαίνει από εγκεφαλική αιμορραγία. Ενταφιάζεται στη Ν. Υόρκη. Τελειώνει με το θάνατό του η καριέρα ως καθηγητού κλινικής χειρουργικής στο Cornell University Medical College.
Tο Πανεπιστήμιο Seaview καθιερώνει στη μνήμη του μόνιμο βραβείο.
Κληροδοτεί την πλούσια βιβλιοθήκη του και τα ιερουργικά του εργαλεία στο Δημοτικό Νοσοκομείο Πατρών. Το 1942 πολλά από αυτά λαφυραγωγήθηκαν από του Ιταλούς κατακτητές, αρκετά βρίσκονται σε συλλογές ιδιωτών και ορισμένα στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» και στη «Δημοτική Βιβλιοθήκη».
Έχουν καταγραφεί περισσότερες από 35 επιστημονικές ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις. Είχε πραγματοποιήσει ένα τεράστιο ερευνητικό έργο και ήταν άνθρωπος της προσφοράς.
Oμως το ερώτημα παραμένει.
Γιατί ο Πολύβιος Κορύλλος ενώ κατέλαβε τόσο υψηλές θέσεις στην πατρίδα του εγκατέλειψε την Ελλάδα για να εγκατασταθεί στην Αμερική?
Η εκδίωξή του από το Πανεπιστήμιο και η φυλάκισή του ίσως είναι μια απάντηση.
«Πολύβιος Νικ. Κορύλλος
ΕΝΑΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΘΩΡΑΚΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΧΡΙΣΤΟΥ Γ. ΦΡΑΓΚΙΔΗ
ΧΡΗΣΤΟΥ Α. ΜΟΥΛΙΑ»

Οι οικίες των "Κορύλλων" παρά το ότι έχουν κηρυχτεί διατηρητέες εμφανίζουν τις παρακάτω εικόνες. Στις δύο πρώτες την ευθύνη έχει το Υπουργείο του πολιτισμού και οι υπηρεσίες του που όχι μόνο δεν συντηρούν το κτήριο με κίνδυνο να χαθούν τα χαρακτηριστικά του αλλά κατέστρεψαν και τον περιβάλλοντα χώρο κτίζοντας ένα κακόγουστο μουσείο αμφίβολης σκοπιμότητας.
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Το παρακάτω κτίριο που ήταν η κύρια κατοικία των "Κορύλλων" στην Οδό Καλαβρύτων ανήκει σε ιδιώτη. Εχει κηρυχθεί διατηρητέο και καθημερνά κατακρημνίζεται.
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Η Πολιτεία έχει καθήκον να ανακατασκευάσει τα κτίρια των "Κορύλλων" και να αποκτήσει το κτiριο της Οδού Καλαβρύτων γιατί έτσι μόνο τιμά τη μνήμη τους και όχι με πλακέτες και άλλα φαιδρά.

Labels: ,

3 Comments:

At 04 February, 2009 , Blogger Δημήτρης said...

Πολύ καλή δουλειά! Παντρεύει πολύ καλά το παρελθόν (ζωή και έργο Π.Κ.) με το σήμερα ("ίχνη" από την οικογένεια Κ.)

 
At 24 April, 2009 , Blogger sin1891pge said...

O ΠΟλύβιος Κορύλλος είναι ανηψιός του Χρήστου Πολ. Κορύλλου και όχι αδελφός του
Το κτίριο στη Γούναρη το είχε χτίσει ο Χρήστος Κορύλλος και είναι το διπλανό κτίριο που είναι το ξενοδοχείο σήμερα
Μπείτε στο σάϊτ των Αχαιών > φόρουμ > ΄πάμε σαν άλλοτε και θα βρείτε ότι σας ενδιαφέρει

 
At 24 April, 2009 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

Σύμφωνα με την πηγή, που αναφέρεται στο post, το σπίτι των Κορύλλων είναι αυτό που φαίνεται στις φωτογραφίες.


Ευχαριστώ γαι το σχόλιό σας.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home