Tuesday, March 28, 2023

Λευκό η αποχή

από το πολιτικό σύστημα στο βαθμό που: α) αποθαρρύνει τη συμμετοχή, στερεί από τους πολίτες το αγαθό της πολιτικής, η ιδέα της ψήφου χάνει τη δύναμή της και δεν επηρεάζει τις μετεκλογικές συνεργασίες, β) ευνοεί την οικογενειοκρατία, γ) εξαναγκάζει στη μετανάστευση νέα παιδιά στερώντας τη Χώρα από την ικμάδα τους, τη δράση τους και τις γνώσεις τους,
δ) εξοντώνει ήδη εξαθλιωμένους πολίτες από την πολιτική των μνημονίων,
ε) καταβαραθρώνει το κύρος της Χώρας, στ) υπάρχει δυσπιστία στην ανάθεση εξουσίας ως μοντέλου αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, ζ) απαξιώνει το εκλογικό δικαίωμα ως μορφή δράσης, η) είναι πολιτική στάση, σιωπηλή διαμαρτυρία και μήνυμα απέναντι στο υπάρχον πολιτικό σύστημα. στ) δεν μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας.
Γιατί, το λευκό ή η αποχή αφήνουν ακάλυπτο το πολιτικό σύστημα από τη λαϊκή νομιμοποίηση, αποστασιοποιεί, α) από αυτούς που ευθύνονται, από εκείνους που άλλα έλεγαν τότε και άλλα λένε τώρα, από ιδιοτελή, ανέντιμα και αποιδεολογικοποιημένα άτομα και β) από μηχανισμούς μικρών ισχυρών ομάδων που ορίζουν τις τύχες δυσανάλογα μεγάλου αριθμού ανθρώπων, γιατί η δημοκρατία δεν περιορίζεται μόνο στις εκλογές αλλά αφορά κάτι ευρύτερο. Κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις, κινήματα και λειτουργία των θεσμών είναι τμήματα δημοκρατίας.
απόσπασμα από το βιβλίο: "ΓΝΩΡΊΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΝΡΊΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ"

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home