Thursday, January 26, 2023

Ρώσο Ουκρανικός πόλεμος

Πότε θα σταματήσει?

- Όταν εξαντληθούν τα οπλικά συστήματα, η παροχή ενέργειας, η αεράμυνα, τα εφόδια  και η ψυχική δύναμη των ουκρανών,

- Όταν σταθεροποιηθεί η εξουσία του Πούτιν,

- Όταν οι ΗΠΑ και Γερμανία καταλάβουν ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι από την Ουκρανία για αγορά οπλισμού, καταλυθεί απόλυτα η ουκρανική κυριαρχία και επέλθει κόπωση από τη συνεχή αιμορραγία της ουκρανικής βοήθειας.

Δεν θα σταματήσει όσο προκαλείται φθορά στη Ρωσία, φυσικά όχι αυτήν που προκαλούν, αν προκαλούν, οι κυρώσεις.

Η Γερμανία στέλνει ή επιτρέπει την αποστολή
Leopard 2 και οι ΗΠΑ  Abrahms για να αποτραπεί ενδεχόμενη προέλαση του ρωσικού στρατού αλλά δεν μπορούν να αποτρέψουν την κλιμάκωση του πολέμου.

Τι προέκυψε

Η αδυναμία των Ρώσων να εκτιμήσουν την αντίσταση της Ουκρανίας και τη δυτική βοήθεια, πολεμικές επιχειρήσεις με συνθήκες Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με μάχες σώμα μα σώμα και ανείπωτη αιματοχυσία, απροετοίμαστη να προστατεύσει θέσεις μεγάλης στρατηγικής σημασίας (γέφυρα Κριμαίας, ναυαρχίς ρωσικού στόλου, βομβαρδισμός βάσης αεροπλάνων), πολεμική μηχανή κατώτερη των εκτιμήσεων, χαώδης επιστράτευση με αποφυγή 100δων χιλ. στρατευσίμων αλλά με το ελαφρυντικό της επίκλησης της εθνικής ασφάλειας.  

Οι αποτυχημένες κυρώσεις που κυρίως έπληξαν φτωχές χώρες και φτωχούς πληθυσμούς.

Αιματοχυσία με 100-δες χιλ. νεκρούς και από τις δύο πλευρές, μαζική καταστροφή πόλεων και υποδομών.

Ούτε στη Ρωσία ούτε στην Ουκρανία οι πολίτες θέλουν τον πόλεμο, οι στρατιώτες και από τις δύο πλευρές σύρονται με τη  βία στον πόλεμο, Μπαχμούτ, σε έναν πόλεμο για τα συμφέροντα ολιγαρχών αλλά και για την ήδη χαμένη υπόθεση των ανατολικών επαρχιών από το 2014 που απέκτησαν την όποια αυτονομία τους.

Απειλή για επισιτιστική- ανθρωπιστική κρίση, πληθωρισμός αλλά και προσπάθεια απεξάρτησης από το Φ.Α. και το πετρέλαιο της Ρωσίας με οικονομικές συνέπειες (πληθωρισμός, μείωσης της παραγωγής, μεταφορά βιομηχανιών σε χώρες με φτηνή ενέργεια, ανεργία).

Για την Ελλάδα η γεωστρατηγική και η οικονομική αναβάθμιση της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι δεύτερη σε εξαγωγές στη Ρωσία μετά την Κίνα. Και όσοι δεν καταλαβαίνουν ας δουν τι γίνεται στην Αρμενία (διαμελισμός της Χώρας και απόσπαση του Ναγκόρνο Καρμπάχ, απομόνωση εκτός της Ομόδοξης Γεωργίας, αυτονομιστικές κινήσεις, Αρτσακ, συμφωνία Αζερμπαϊτζάν – Ρωσίας – Τουρκίας που επιδεινώνουν την κατάσταση στην περιοχή, το άνοιγμα της αρμενικής διπλωματίας και την απομόνωση της Αρμενίας στα διεθνή φόρα).

Συμπερασματικά

Κανένας δεν θέλει την αποσταθεροποίηση της Ρωσίας. Με την απειλή της εξουσίας του Πούτιν μπορεί να γίνει χρήση πυρηνικών.

Η Ρωσία είναι «φίλη» χώρα με κοινά συμφέροντα στο Αιγαίο, έχει ψηφίσει όλα τα ψηφίσματα του Σ.Α. για την Κύπρο, η Ελλάδα εκεί θα καταφύγει ξανά (ίσως με άλλη κυβέρνηση ) αν και όταν χρειαστεί, ιδιαίτερα με τις αλλοπρόσαλλή στάση των ΗΠΑ στο Αιγαίο και πρόσφατα στην Κρήτη με την Τούρκο Λιβυκή συμφωνία, (βρέστε τα, χωρίς καθαρή θέση για την άμυνα των νησιών και το δίκαιο της θάλασσας που δεν έχει ψηφίσει).

Χαμένοι είναι η Ουκρανία, η Ρωσία, παρά την ποσοτική υπεροχή, ο Πούτιν, οι φτωχές χώρες και οι φτωχοί πληθυσμοί.

Γράφηκε ότι οι ΗΠΑ δεν επιτρέπουν τη χρήση αμερικάνικων οπλικών συστημάτων στη ρωσική ενδοχώρα, μεθοδεύουν την απομάκρυνσης του Ζελένσκι και την τοποθέτηση του Βαλέρι Ζαλούνζκι, δεν θέλουν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, θέλουν όμως μια Ουκρανία απόλυτα εξαρτημένη και ισχυρά εξοπλισμένη.


Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home