Monday, August 08, 2022

Η Εύα Πάλμερ – Σικελιανού

Υφάντρια, σκηνοθέτρια, ερμηνεύτρια σε παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας και θεατρικών έργων στηριγμένων και στην ποίηση της Σαπφούς, οργανώτρια των Δελφικών Γιορτών, της αναβίωσης του αρχαίου δράματος και των αγώνων, σύμβολο της γυναικείας ομοφυλοφιλίας, συνδεδεμένη με το πρώτο λεσβιακό κίνημα, «Σαπφώ 1900», με κωδικοποίηση των λέξεων Σαπφώ – Saphistria, Λέσβος – Lesbian, με τριγωνικές και πολυγαμικές σχέσεις.

Εισήγαγε αρχαία πρότυπα στην καθημερινή ζωή. Προσπαθούσε να συνδέσει την τέχνη με τη ζωή, να αναβιώσει την υφαντουργία και να αντικαταστήσει το πιάνο με βυζαντινό όργανο. Εμπνεόταν από την αρχαιότητα για τα ενδύματά της και τα θεατρικά κοστούμια.

Ύφαινε τα υφάσματα της και αναδημιουργούσε ενδύματα από αγάλματα, ανάγλυφα και αγγεία, υποδηλώνοντας την αντίθεσή της στη βιομηχανία της μόδας. Χρησιμοποιούσε φυσικά υλικά. Μελέτησε και δίδαξε βυζαντινή μουσική, με γνώσεις σύνθεσης και χορογραφίας.

Σκοποί της ήταν η διάσωση του αρχαίου δράματος και της ελληνικής μουσικής από ξένες επιρροές.

Ζητούσε από τους Έλληνες να επιστρέψουν σε παλαιότερα  πρότυπα, επιδιώκοντας μια περισσότερο ελεύθερη ζωή.

Έστειλε επιστολή στην Έλινορ Ρούσβελτ για τον Ελληνικό Εμφύλιο καταγγέλλοντας τη μοναρχία και τον Παύλο και τη Φρειδερίκη ως φασίστες. Η Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών την είχε συμπεριλάβει στους πρωτεργάτες των κομμουνιστικών πρωτοβουλιών για την ειρήνη.  

ΤΑ ΝΕΑ

Εύα Πάλμερ - Σικελιανού
ΑΡΤΕΜΙΣ ΛΕΟΝΤΗ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΠΑΤΑΚΗ

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home