Monday, July 19, 2021

Θυματοποίηση γυναικών

Είναι αποτέλεσμα έμφυλης βίας. Διακρίνεται στη γυναικοκτονία και συζυγοκτονία.

Αιτία της πρώτης είναι η ανισότητα ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα. Πηγές αποτελούν, οι παραγωγικές σχέσεις όπως έχουν διαμορφωθεί, η εισοδηματική εξάρτηση από άνδρα εργαζόμενο, η άμισθη εργασία και η άρνηση αναγνώρισης της, ο έμφυλος διαχωρισμός των εργασιών. Οι «γυναικείες» εργασίες αμείβονται λιγότερο. Η μισθολογική ισότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί όσο υπάρχουν γυναικεία και ανδρικά επαγγέλματα. Δηλ. γυναικεία επαγγέλματα που υποτιμάται η εργασία.

Στη συζυγοκτονία πέραν των ανωτέρω υπάρχει και η επίδραση του φθαρμένου, απαξιωμένου και αντιδραστικού θεσμού της οικογένειας.
"... προτείνεται μια νέου τύπου οικογένεια, πιο ανοικτή, πιο αντισυμβατική, μια οικογένεια που φέρνει σε πρώτο πλάνο τα πραγματικά αισθήματα και τις βαθύτερες ανάγκες των μελών της. Μια οικογένεια που ψάχνει τις νέες της ισορροπίες". Nick Hornby ΤΑ ΝΕΑ 25,26/4/2009

Παρά τη θεσμική πρόοδο, τους αγώνες, τις εκστρατείες και τις δράσεις του φεμινιστικού κινήματος οι γυναίκες δεν έχουν καταφέρει να κάνουν την ισότητα πραγματικότητα. Η σταδιακή είσοδό της γυναίκας στην αγορά εργασίας ήταν ένα μεγάλο βήμα, αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Δεν έχουν ακόμη καταφέρει να ανατρέψουν την ανδρική κυριαρχία.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home