Sunday, July 12, 2020

ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ

Το Φλεβάρη του 2020 η κυβέρνηση της Ν.Δ. έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις» που προέβλεπε μεταξύ των άλλων την καθολική απαγόρευση του δικαιώματος του «συνέρχεσθαι», περιορισμούς που δεν εκθέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια, δεν διαταράσσουν  υπέρμετρα την κοινωνικοοικονομική ζωή ορισμένων περιοχών, την προσωποποίηση της ευθύνης για κάθε δημόσια συνάθροιση με έναν υπεύθυνο οργανωτή και με τη γνωστοποίηση της διαδήλωσης στην ΕΛΑΣ εγγράφως και ηλεκτρονικά. Επιδίωξη είναι ο περιορισμός της κινηματικής και διεκδικητικής δράσης σε συνδυασμό με τος αντιλήψεις περί νόμου και τάξης και κοινωνικής πειθάρχησης.  
Το Ιούλιο του 2020 κατατέθηκε στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. Υπήρξαν κινητοποιήσεις. Την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου 9/7/2020, πραγματοποιήθηκε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών. Όταν οργανωμένα φοιτητικά μπλοκ κινήθηκαν προς τις αστυνομικές δυνάμεις υπήρξε αστυνομική επίθεση και βάρβαρη καταστολή κατά χιλ. συμμετεχόντων με χημικά, οβίδες κρότου λάμψης, τραυματισμούς, προσαγωγές και συλλήψεις. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε  από 187 βουλευτές των  κομμάτων ΝΔ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και ΚΙΝΑΛ (με απέχοντες τους ΓΑΠ και Καστανίδη). Επιστημονικές οργανώσεις τόνισαν την αντισυνταγματικότητα του νόμου (1) και πρόβαλαν διατάξεις χουντικής έμπνευσης που απαγορεύουν τις διαδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις ακόμη και προληπτικά αν υπάρχει υποψία για επεισόδια.

Δεν υπήρχε ανάγκη νομοθέτησης και ανάγκη υπερψήφισης από το ΚΙΝΑΛ. Η υπάρχουσα νομοθεσία ήταν αρκετή και ιδιαίτερα αυστηρή. Η όποια νομοθεσία δεν πρόκειται να αποκαλύψει τι κρύβετε κάτω από την κουκούλα. Υπάρχει όμως ανάγκη για συζήτηση ως προς την αυθαιρεσία κατώτερων αστυνομικών και οι απαιτήσεις για αστυνομικές δράσεις πέραν των δυνατοτήτων της αστυνομίας (εκπαίδευση, εξοπλισμός και αξιοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων σύμφωνα με τους σκοπούς της δηλ. τον έλεγχο της παραβατικότητας και εγκληματικότητας και όχι με φρούρηση ανωνύμων εταιριών, πολιτικών και άλλων).  

Και κάτι τελευταίο η μονομερής επιχειρηματολογία για τη δράση των αντεξουσιαστών και εξωκοινοβουλευτικών, που είναι δράσεις έντασης, σκεπάζουν τις δράσεις τις άλλης πλευράς που είναι και σκληρές και δολοφονικές.

(1) άρθρο 11 του Ελληνικού Συντάγματος: «Οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα, χωρίς να απαιτείται άδεια».

 

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home