Saturday, September 02, 2017

ΒΛΑΚΩΔΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕ ΑΝΡΘΡΩΠΙΝΑ ΘΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΕΣ ΒΛΑΒΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


Τέξας, Αύγουστός 2017: τις επιπτώσεις από τον τυφώνα Χάρβεϊ (35 νεκροί, 35.000 σε καταφύγια) επιδείνωσαν δύο εκρήξεις σε εργοστάσιο χημικών ( 10 τραυματίες, μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή) γιατί μειώθηκε η ψύξη σε χώρους που φυλάσσονταν ασταθείς χημικές ενώσεις . Αφού περίμεναν τις εκρήξεις εκκένωσαν την περιοχή αλλά δεν πήραν μέτρα αποφυγής τους πάρα το ότι ήξεραν τον ερχομό του τυφώνα.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές περιμένουν την έκρηξη έξι ακόμη δεξαμενών και εξακολουθούν να παραμένουν θεατές.Seveso, Βόρειος Ιταλία, Ιούλιος 1976: μαζική διαρροή διοξίνης από το εργοστάσιο παραγωγής τριχλωροφαινόλης της εταιρείας ICMESA ελβετικών συμφερόντων ύστερα από βλάβη σε δικλίδα ασφαλείας. Ρύπανε έκταση 15 τετραγωνικών χιλιομέτρων με 37.000 κατοίκους. Η περιοχή εκκενώθηκε και το Seveso έμοιαζε με νεκρή πόλη.

Μποπάλ -
Bhopal, Ινδία, Δεκέμβρης 1984, Union Carbide, >2259  (ή 3787) νεκροί, 38478 τραυματίες, 500.000 επηρεάστηκαν από διαρροή του αερίου ισοκυανικού μεθυλίου. Έβλεπαν τις  διαβρωμένες σωλήνες και δεν τις αντικαθιστούσαν δεν έκαναν ούτε τη συντηρήσεις ρουτίνας.

Τσερνομπίλ, Ουκρανία, Απρίλιος 1986: σε 36 δευτερόλεπτα χάθηκε ο έλεγχος του πυρηνικού αντιδραστήρια γιατί ο τέθηκαν εκτός λειτουργία τα συστήματα ασφαλείας για να γίνει κάποιο πείραμα για την ασφάλεια λειτουργίας του. Οι αφελείς δεν σκέφτηκαν ότι με τα συστήματα προειδοποίησης και ασφάλειας εκτός δεν μπορούσαν να κάνουν έλεγχο με αποτέλεσμα να πέσει η στάθμη του νερού, 150 τόνοι καύσιμο έλιωσε και η λάβα που προέκυψε έλιωσε το μεταλλικό περίβλημα, η στέγη βάρους 1000 τόνων κατέρρευσε, ο αντιδραστήρας ανατινάχτηκε και η ραδιενέργεια (ιώδιο 131) που διέρρευσε ήταν δεκαπλάσια του ανωτάτου ορίου. Ο αριθμός των θυμάτων δεν έγινε ποτέ γνωστός (2 επιτόπου, 29 πυροσβέστες που βρέθηκαν εκεί λιγες ώρες μετά και επιβάρυνση της υγείας εκατοντάδων χιλ. ανθρώπων).Φουκουσίμα, Μάρτιος 2011: δεν λειτούργησε το σύστημα ψύξης των αντιδραστήρων, ως ακόλουθο του ανεπαρκούς σχεδιασμού προστασίας για περίπτωση φυσικής καταστροφής και στη συγκριμένη περίπτωση του σεισμού και από το τσουνάμι που ακολούθησε. Στο ατύχημα συνετέλεσαν: η κακή κατάσταση των αντιδραστήρων, (παλαιότητα, ρωγμές, προηγούμενα ατυχήματα που συγκαλύφθηκαν) και η αύξηση της παραγωγής (καταπόνηση), με ταυτόχρονες οικονομικές περικοπές (ανεπαρκής συντήρηση) εις βάρος της ασφάλειας. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο ήταν προγραμματισμένο να τεθεί εκτός λειτουργίας στις αρχές του 2011 έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του αλλά πήρε δεκαετή παράταση λειτουργίας ένα μήνα πριν την καταστροφή.Γαλλία, Φλεβάρης 2017: «Υπήρξε σοβαρή τεχνική βλάβη αλλά αυτό δεν είναι πυρηνικό ατύχημα» γιατί η έκρηξη σημειώθηκε «εκτός της πυρηνικής ζώνης».  ΑFP
Όμως ο πυρηνικός αντιδραστήρας έκλεισε, υπήρξαν 5 τραυματίες και δεν υπήρξε καμιά αναφορά για διασπορά ραδιενεργών στοιχείων.


H βλακεία όμως δεν είναι κανόνας. Στο ατύχημα του πυρηνικού εργοστασίου στο Three Miles Island που λειτούργησαν τα μέτρα ασφαλείας δεν υπήρξαν θύματα η άνθρωποι που να επηρεάστηκαν εκτός του εργοστασίου.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home