Saturday, May 06, 2017

ΤΟ ΣΚΩΤΣΕΖΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

18 ος αιώνας π.Χ. εγκαθίσταται στη Σκωτία φυλή που ήξερε να χρησιμοποιεί το χαλκό.

10 ος αιώνας π.Χ. εμφανίστηκαν άνθρωποι προερχόμενοι από την περιοχή ανάμεσα στο Ρήνο και στο Δούναβη που μιλούσαν την κέλτικη γλώσσα.

4ος αιώνας π.Χ. ένας άλλος κέλτικος λαός , οι Πίκτοι, έφτασαν στη Δ. Σκωτία από την Ιρλανδία.

81 μ. Χ. οι Ρωμαίοι έμειναν στη Σκωτία 3,5 αιώνες .

3ος  αιώνας μ.Χ.  οι Σκώτοι, κέλτικος λαός, συγκρούονται με τους ρωμαίους και τους αναγκάζουν να αποσυρθούν  τέλος του 4ου αιώνα μ.Χ.

4ος αιώνας μέχρι 8ο αιώνα: εκχριστιανισμός των Σκώτων.

841 μ.Χ. ο Σκώτος βασιλιάς
Keneth Mc Alpin κυριαρχεί των Πικτών . Η Χώρα αρχίζει να αποκαλείται Σκωτία.

Τέλος 13ου και αρχές 14ου αιώνα οι Άγγλοι επιδιώκουν την προσάρτηση της Σκωτίας . Οι άγγλοι ηττώνται στη μάχη του
Bannockburn (1314).

1503: η Μαργαρίτα Τόδωρ κόρη του Ερρίκου του 7ου της Αγγλίας παντρεύεται το βασιλιά Ιάκωβο τον 4ο της Σκωτίας.

1544: Οι άγγλοι καταστρέφουν τις νότιες περιοχές της Σκωτίας. Ο προτεσταντισμός εμφανίζεται στη Σκωτία.
Πεθαίνει ο Εδουάρδος ο 6ος της Αγγλίας χωρίς διαδόχους. Η κόρη του Εδουάρδου του 5ου Μαρία Στούαρτ γίνεται διάδοχος του Αγγλικού θρόνου. Τον αγγλικό θρόνο καταλαμβάνει η Ελισάβετ, κόρη του Ερρίκου του 6ου και της Άννας Μπόλευν. Η Μαρία Στούαρτ παντρεύεται το διάδοχο και τον κατοπινό βασιλιά της Γαλλίας Φραγκίσκο το 2ο που πεθαίνει το 1560. Η Μαρία Στούαρτ επιστρέφει στη Σκωτία. Οι συγκρούσεις καθολικών και διαμαρτυρομένων αναγκάζουν τη Μ. Στούαρτ (1) να ζητήσει προστασία από την εξαδέλφη της Ελισάβετ (1568).
Aλλά η βασίλισσα της Αγγλίας ένοιωσε ότι απειλείται από την εξαδέλφη της και τη φυλάκισε με επιτηρητή τον σερ Ραλφ Σάντλερ. Αυτός την κράτησε δέσμια στο Κάστρο Τεντμπουρι στο Σταφορντσιρ από το 1584 μέχριτο1585. Ο Σάντλερ είχε λάβει εντολές να επιτρέπει στη Μαρία να βαδίζει γύρω από το σπίτι που διέμενε για να παίρνει αέρα. Τις απαγορευόταν οι επαφές.

Η Ελισάβετ πεθαίνει (1603) χωρίς να αφήσει απογόνους. Ο γιός της Μ. Στούαρτ ονομάζεται Ιάκωβος ο 1ος της Αγγλιας.Σκωτιας και Ιρλανδίας.

1707: πραγματοποιείται η πλήρης σύνδεση των δύο χωρών με εγγυήσεις για διατήρηση των Σκωτικών νόμων, του εκπαιδευτικού συστήματος, της σκωτική εκκλησία και του σκωτικού συστήματος τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο σκωτσέζικος λαός ήταν αντίθετος στην Ένωση. Η αριστοκρατία, οι μεγαλογαιοκτήμονες, οι έμποροι και η εκκλησία τάχθηκαν υπέρ. 

Ακολούθησαν δύο αποτυχημένες απόπειρες  (1715 και 1745) του καθολικού διαδόχου των Στούαρτ Εδουάρδου να αναρριχηθεί στο βρετανικό θρόνο που στο μεταξύ είχε περιέλθει στην δυναστεία του Αννοβέρου που από το 1917 άλλαξε το όνομα σε Ουίνδσωρ (σημερινή δυναστεία).

1746: μάχη
Cullode hη Σκωτία εισέρχεται στην αγγλική κυριαρχία. Η Χώρα από τη φεουδαρχική οικονομία εισέρχεται βίαια στην καπιταλιστική οικονομία . Η γεωργία εκμηχανίζεται , η κτηνοτροφία άνθιζε στις εκτάσεις των Νότιων Χωρών, εκτάσεις των άνω  χωρών μετατράπηκαν  σε βοσκές προβάτων.

1707 – 1750 το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της Σκωτίας κατευθύνεται στην Αγγλία. Μετά το Μετά το 1750 η Σκωτία ακολουθεί την πορεία της Βρετανίας .

1780: σημαντικός αριθμό ακτημόνων μετατρέπεται σε προλετάριους της υπαίθρου και των πόλεων.

Αρχές 18 ου αιώνα πόλεμος Αγγλίας Γαλλίας. Οι άγγλοι ανησυχούν 1) μήπως οι Σκωτσέζοι , παλιοί σύμμαχοι των Γάλλων, παραχωρήσουν σ΄ αυτούς τα λιμάνια τους  2) μια ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της Σκωτίας θα απειλούσε την αποκλειστική εκμετάλλευση των ξένων αγορών και των ναυτικών οδών.  Αντίθετα οι Σκωτσέζοι αντιμετώπιζαν  τον  οικ. αποκλεισμό από την αγγλική αγορά.

Μετά το 1780 μεγάλος αριθμός ακτημόνων μετατρέπεται σε προλεταριάτο της υπαίθρου και των πόλεων.
1820: τα στρώματα εργατών υπαίθρου και πόλεων αποτελούν την πλειοψηφία των Σκωτσέζων.
Οι άνω χώρες (hghlands) που κυριαρχούσαν ο καθολικισμος, η λελτική γλώσσα και οι Στουαρτ βρίσκονταν σε αντίθεση με την προτεσταντικη Σκωτία , υποταγμένη σε ξε΄νο βασιλιά μετατρεπόταν σε μια εσωτερικη αποικία των κάτων χωρών (

1880: Ξέσπασαν ταραχές στις άνω χώρες
Στις άνω χώρες (
highlands) που κυριαρχούσαν οι καθολικοί βρισκόντουσαν σε αντίθεση με την προτεσταντική Σκωτία που ήταν υποταγμένη σε ξένο βασιλιά. Μετατρεπόντουσαν σε μια εσωτερική αποικία των κάτω χωρών (lawlands) που εκμεταλλεύονταν το φτηνό εργατικό δυναμικό των άνω χωρών.(loowlands) και εκματαλευόνταν το φτηνο εργατικό δυναμικό.

Τέλος 18ου αιώνα η βιομηχανική επανάσταση στη Σκωτία ήλθε από την υφαντουργία παράλληλα με την παραγωγή κάρβουνου  (Σκωτσέζος ήταν και ο
James Watt που ανακάλυψε την ατμομηχανή).
Οι ανθρακωρύχοι μέχρι τότε ήταν σκλάβοι των ιδιοκτητών των ανθρακωρυχείων και μεταβιβάζονταν στους νέους ιδιοκτήτες στις περιπτώσεις πώλησης των ανθρακωρυχείων .

Αρχές 19ου αιώνα αρχίζουν προσπάθεια για τη σύσταση των πρώτων εργατικών ενώσεων. Η παρουσία τους στη Σκωτία ήταν αναιμική γιατί οργανώθηκε κύρια από ειδικευμένους εργάτες που έθεταν συντεχνιακά ζητήματα  και είχαν απορροφηθεί από τις βρετανικές ενώσεις.
1908 – 1912: οι μεγαλύτερες απεργίες οργανωθήκαν από επιτροπές.

Μετά τον Α παγκόσμιο πόλεμο η Σκωτία χάνει περισσότερα απ΄ ότι χάνει η Αγγλία . Αναζωπυρώνεται ο Εθνικισμός των Σκωτσέζων.    

1920 – 1930: Η Σκωτία δέχεται τα χτυπήματα της οικ. ύφεσης σε εντονότερο ρυθμό απ ότι η  Βρετανία. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από την κοινωνική δυστυχία.

1934: ιδρύεται το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα με τη σημερνή του μορφή.

1972: η ραγδαία οικ. ανάπτυξη (ναυπηγεία, ανθρακωρυχεία, υφαντουργεία  κ. άλ. ) και η  έλλειψη κράτους πρόνοιας καθιστά τη Σκωτία παγκόσμια πρώτη σε καρκίνους των πνευμόνων και στους θανάτους από στεφανιαία νόσο.
Η ανάπτυξη της Σκωτίας επηρεάστηκε:
- από την αύξηση του εμπορίου υφαντουργικών προιόντων, σίδηρου, χάλυβα κ. άλ.
- από τις σχέσεις εξάρτησης της Σκωτίας από την Αγγλία.
- από την κατάρρευση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας  μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εξάρτηση της Σκωτίας από την Αγγλία μεγάλωσε και το Αγγλικό και ξένο κεφάλαιο κυριάρχησαν στη σκωτσέζικη βιομηχανία.

1/3/79: δημοψήφισμα, οι υποστηρικτές της ίδρυσης Τοπικού Κοινοβουλίου με περιορισμένες αρμοδιότητες και εξουσίες  λαμβάνει 52%.


Η Σκωτία και σήμερα διεκδικεί την ανεξαρτησία της και την αυτονομία της. Με 55,3% υπερψηφίστηκε το  ΝΑΙ για παραμονή της Σκωτίας στο "Ηνωμένο Βασίλειο" στις 18/9/2014.Το ποσοστό αυτό ήταν αποτέλεσμα προπαγάνδας, τρομοκρατίας, απειλών, εκβιασμών (αποχώρηση τραπεζών, απώλεια εισοδημάτων, κ. άλ.) και παροχολογίας.

Μάρτιος 2017

Μετά το δημοψήφισμα – Brexit,  το ποσοστό υπέρ της ανεξαρτητοποίησης έχει αυξηθεί και σχεδιάζεται δεύτερο δημοψήφισμα απόσχισης.  Αργά η γρήγορα και από ισχυρότερη θέση, η επί 300 χρόνια «επαρχία» της Σκωτίας θα ανακηρυχθεί ως ένα ισχυρό, αυτοδύναμο και ανεξάρτητο Κράτος. Ο πληθυσμός τις Σκωτίας ανέρχεται σε 5,3 εκ.
Το σκωτσέζικο κοινοβούλιο απέρριψε τα σχέδια της πρωθυπουργού Μει για τον τρόπο αποχώρησης η από την ΕΕ με δεσμευτική ψηφοφορεί που έγινε ώστε να αναδειχτεί η διαφωνία για το
Brexit μεταξύ Εδιμβούργου και Λονδίνου . Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας που κυβερνά έκρινε ότι πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα αν απορριφθούν οι θέσεις του για το Βrexit Σχεδιάζουν νέο δημοψήφισμα για το Φθινόπωρο του 2018 γιατί έχουν αλλάξει οι συνθήκες που έγινε το δημοψήφισμα του 2014.
Στη Σκωτία πλειοψήφησε το
Brexit. Tα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα  ψήφισαν κατά. Τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα περιμένουν το δημοψήφισμα για να εκφράσουν την οργή τους για τη λιτότητα.(1) Οι πληροφορίες προέρχονται από 43 επίσημα έγγραφα, 4 εκ των οποίων τα υπογράφει η ίδια η Ελισάβετ. Τις επιστολές παρέδωσε στη Βρετανική Βιβλιοθήκη ο βιομήχανος Μάρκ Πιγκοτ .

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home