Tuesday, May 09, 2017

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ: 9 ΜΑΙΟΥ

1936:

αιματηρή καταστολή μεγάλης εργατικής κινητοποίησης στη Θεσσαλονίκη. Σκοτώθηκαν 12, τραυματίστηκαν 200. Διορισμένος πρωθυπουργός ήταν ο μετέπειτα δικτάτορας Μεταξάς.

1940

9 Απριλίου 1940: Η Γερμανία με τρεις μεραρχίες και 500 αεροσκάφη εισβάλει στην Δανία. Η γερμανική επίθεση περιλάμβανε ταυτόχρονες επιχειρήσεις στην ξηρά, αποβατικές ενέργειες και αεροκίνητες ενέργειες. 

1944:

9-5-44: Απαγχονισμός 11 πατριωτών στα Ψηλαλώνια Πατρών. Ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα των ναζί Γερμανών κατακτητών.

1945:

αντιφασιστική νίκη και λήξη του 2ου παγκόσμιου πολέμου.

Άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας στο Βερολίνο – Κάρλχορστ. Τη συνθηκολόγηση υπέγραψαν η γερμανική στρατιωτική διοίκηση με επικεφαλής τον στρατάρχη Καιτέλ και από την πλευρά των συμμάχων ο στρατάρχης Ζούκοφ (ΕΣΣΔ), ο στρατάρχης Τέντερ (Αγγλία), ο στρατηγός Σπάατς (ΗΠΑ) και ο στρατηγός ντε Τασινί (Γαλλία).9 MAIOY 1947

Μεγάλη Παρασκευή 11 Απριλίου 1947, μετά την κατάληψη του οροπεδίου της Νευρόπολης από κυβερνητικές δυνάμεις, τμήματα του ΔΣ Ρούμελης συνοδευόμενα από τοπικά στελέχη και μέλη των  οικογενειών ανταρτών προσπάθησαν να διασχίσουν τον αυχένα Νιάλα στα Άγραφα και να απεγκλωβιστούν. Στην προσπάθειά τους αυτή βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρή χιονοθύελλα.  Κάποιοι άφησαν την τελευταία τους πνοή στις απότομες πλαγιές, κάποιοι άλλοι μισοπαγωμένοι μπήκαν στις σκηνές αποσπάσματος του κυβερνητικού στρατού. Αντάρτες και στρατιώτες σε μια ιδιότυπη ανακωχή έδωσαν όλοι μαζί τη μάχη για την επιβίωση. Ορισμένοι από τους πολίτες που την επόμενη μέρα δεν μπόρεσαν να ακολουθούσουν του αντάρτες του ΔΣΕ συνελήφθησαν και δικάστηκαν στο Στρατοδικείο της Λαμίας και 10 από αυτούς εκτελεστήκαν στις 9 Μάιου 1947 στον τοίχο της Ξηριώτισσας. 


1948


Τίθεται σε ισχύ στην Τσεχοσλοβακία το Σύνταγμα της 9ης Μαΐου.

1950:

ίδρυση του ΝΑΤΟ.

Ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν ανακήρυξε τη συμφωνία του άνθρακα και χάλυβα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας που μετεξελίχτηκε σε ΕΚΑΧ – ΕΟΚ – ΕΕ.


1967


Tο υπουργικό συμβούλιο,τηε χούντας των συνταγματαρχών αποφασίζει την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, το διορισμό αριστίνδην Ιεράς Συνόδου  και την εκπόνηση νέου Συντάγματος από εικοσαμελή επιτροπή.
Συνάντηση του αντιπροέδρου της χούντας στρατηγού Γρ. Σπαντιδάκη με τον Αμερικανό υπουργό υπουργό άμυνας Ρόμπερτ Μακναμάρα στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, στοΠαρισι. Στην ίδια σύνολο,η Δανια επιδιώκει την καταδίκη της χούντας, αλλά προσκρούει στη στάση των Αμερικανών.
 Με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών,Σ. Παττακού, και Δημόσιας Τάξης,Παυλου Τοτόμη, απαγορεύεται η είσοδος στηνΕλλάδα "παντός ρυπαρού και ρακένδυτου ή φέροντος γενειάδα ή μακράν κόμη" τουρίστα. Με την ίδια απόφαση απαγορεύεται η είσοδος σε τουρίστριες με μίνι φούστα, αν και μεταγενέστερη ανακοίνωση διευκρινίζει ότι το μέτρο περιορίζεται στις μαθήτριες.


1968


Το πρωί της  9ης Μαϊου 1968 το κορυφαίο στέλεχος της αντιδικτατορικής αντίστασης και πρώην βουλευτής της ΕΔΑ Γιώργης Τσαρουχάς άφηνε την τελευταία του πνοή από τα σκληρά βασανιστήρια των χουντικών στο κτήριο της ΚΥΠ, το σημερινό Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης υνέλαβαν στη Λεπτοκαρυπα  Πιερίας. Ο θάνατός του αποδόθηκε σε έμφραγμα. 

 
1976:

η πρώην δημοσιογράφος Ούλρικε Μάινχοφ βρέθηκε νεκρή στο κελί της στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Στάμχαιμ  της Στουτγάρδης.

Ημέρα της Ευρώπης.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home