Thursday, August 04, 2016

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΣΜΟΣ

Επιχειρείται μια ερμηνεία κυρίως του Εμφυλίου Πολέμου, στον αντίποδα της επιστημονικής έρευνας και της ερμηνείας της προοδευτικής διανόησης από συγγραφείς που δεν είναι ιστορικοί, δικαιολογούν δε την εμπλοκή τους με το επιχείρημα ότι και άλλοι επιστημονικοί κλάδοι λειτουργούν κατ΄ αυτόν τον τρόπο. Δεν είναι απαλλαγμένοι «από τις προσωπικές τους πολιτικές αντιλήψεις» και εκπροσωπούν το ρεύμα του «ιστορικού αναθεωρητισμού» με σκοπό να ανατρέψουν την «ιστορική μνήμη» όπως διαμορφώθηκε στο βάθος του χρόνου αλλά και να ανατρέψουν την «προοδευτική οπτική» που κυριαρχεί στο δημόσιο λόγο.

Η διάβρωση της ιστορικής μνήμης απ΄ όλους αυτούς φτάνει στο σημείο μέχρι και ανοιχτής υποστήριξης των  κατακτητών και των δολοφόνων.
Στερούνται επιστημονικής συνείδησης και είναι αμφίβολης επιστημονικής εντιμότητας.

Έχουν μια αναχρονιστική αντίληψη για τα ιστορικά θέματα, βλέπουν το παρελθόν με τα μάτια του σήμερα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των δωσίλογων που χρησιμοποιούν τον αντικομουνισμό του κράτους μετά την απελευθέρωση για να δικαιολογήσουν τη συνεργασία τους με τους κατακτητές.
Εμφανίζουν την τιμωρία τους σαν σφαγές αμάχων.

Στη «μεταμοντέρνα» εποχή που ζούμε δεν προσφέρουν τίποτα οι αφηγήσεις, «ο χωρικός από τα Βούρβουρα», «αυτόπτης μάρτυρας», «όπως θυμάται» κ. άλ. (δεν είναι αντιπροσωπευτικές, είναι έντονο το υποκειμενικό στοιχείο, δεν έχουν η έχουν λανθασμένη και ελάχιστη ενημέρωση). 

Δεν κάνουν διατεταγμένη υπηρεσία αλλά καμιά φορά η εθελοντική εργασία ανοίγει δρόμους για κάθε μορφής καριέρες.

Προσπαθούν να αποδώσουν ευθύνες στους ηττημένους, να ανατρέψουν ιστορικές αλήθειες, να διασπείρουν αμφιβολίες και να προκαλέσουν συγχύσεις.

Αντιστρέφουν την πραγματικότητα (Τάγματα Ασφαλείας, Μελιγαλάς, ολοκαυτώματα κ. άλ), αποκρύπτουν πραγματικά γεγονότα ή στοιχεία, προβάλλονται δευτερεύοντα για προπαγανδιστικούς  λόγους αλλά και για την επιτυχία των σκοπών τους.

Σκοπός τους (μεταξύ των άλλων) είναι η παραχάραξη της ιστορίας και η χειραγώγηση της νέας γενιάς.
Ψευδολογούν, διαστρεβλώνουν και πλαστογραφούν («το ΕΑΜ δολοφονεί» οι ναζί προχωρούν σε «αντίποινα», «ο ΔΣΕ στρατολογεί βίαια» ο ΕΣ «στρατολογεί» η "στρατολογεί εθελοντικά", η προστασία των ορφανών ασθενών και φτωχών παιδιών των μαχητών του ΔΣΕ "παιδομάζωμαοι παιδουπόλεις της Φρειδερίκης που πωλουσαν προς "υιοθεσία"παιδιά στην Αμερική, με δωρεάν αναγκαστική εργασία και η αρπαγή των  χρημάτων από τις πωλήσεις των προιόντων τους, η αδυναμία σπουδών στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, η υποχρεωτική εγκατάσταση στην ύπαιθρο, η πολιτική προπαγάνδα  κ. άλ. "ανθρωπισμός"). 

Το φαινόμενο του ιστορικού αναθεωρητισμού εντάθηκε μετά την κατάρρευση των ανατολικών καθεστώτων  (1989 – 1991) και είχε εμφανιστεί μετά τη νίκη του Σοβιετικού Στρατού επί των ναζιστικών δυνάμεων (Στάλινγκραντ, Φλεβάρης 1943) και τη νικηφόρα πορεία των δυνάμεων των ΕΑΜ – ΕΛΑΣ  στην Ελλάδα.
Συνδέεται με τη ανησυχία των συμμάχων για τις μεταπολεμικές εξελίξεις και τη διαφαινόμενη ήττα των δυνάμεων του άξονα.

Η μελέτη των γεγονότων  της κατοχής, της αντίστασης και του εμφυλίου είναι πλέον αντικείμενο επιστημονικής έρευνας, ελέγχου και κριτικής της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Μόνον η επιστημονική έρευνα μπορεί να δώσει απαντήσεις και συμπεράσματα για το παρελθόν. 
Η υποχώρηση της ιστορικης έρευνα στις μέρες μας επιτρέπει στους αναθεωρητές τους παραχαράκτες και τους ψευδολογους να νομίζουν ότι υποκαθιστουν την ιστορική επιστήμη.


"Η ιστορία δεν αγαπά τους ηττημένους"

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home