Friday, June 17, 2016

1936

Ήταν η χρονιά που έγιναν πολλά. Στην Γερμανία και στην Ιταλία βρίσκονταν στην εξουσία οι ναζί και οι φασίστες. Η Αυστρία είχε πέσει στα χέρια του Χίτλερ. Ο Μουσολίνι είχε καταλάβει την Αιθιοπία (3/10/1935 εισέβαλε, 9/5/1936 την προσάρτησε) . Ο φασισμός ήταν ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο και η Γαλλία και η Βρετανία αδιαφορούσαν. Στην Ισπανία θανατώνεται ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.


Η ματωμένη πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη.

ΕΛΛΑΔΑ 


Γενάρης:
Συγκροτείται ο συνασπισμός του "Παλλαικού Μετώπου" μεταξύ ΚΚΕ και Αγροτικού Κόμματος Ελλάδος.

Απρίλιος:

Μετά το  θάνατο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Κ. Δεμερτζή ο Γεώργιος Β διορίζει πρωθυπουργό το βασιλόφρονα, γερμανόφιλο (αγγλόφιλο αργότερα), πρώην στρατιωτικό Ιωάννη Μεταξά . Το κόμμα  του είχε πάρει 3,94% με 7 έδρες στις εκλογές του προηγούμενου Γενάρη. Ο Μεταξάς υποστηρίχτηκε από το κόμμα των Φιλελευθέρων και το Λαϊκό και αποκτά υπερεξουσίες. Στο διορισμό του μεταξά έπαιξε ρόλο και ο κίνδυνος δημιουργίας κυβέρνησης με τη στήριξη του ΚΚΕ (τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη εκείνη την εποχή).

Μάιος:
Στη Θεσσαλονίκη ξεκινάει πανελλαδική γενική απεργία. Στη απεργία ηγούντο οι καπνεργάτες με πρωταγωνίστριες τιε καπνεργάτριες. Ακολουθούσαν υφαντουργοί και λιμενεργάτες, εξαθλιωμένα εργατικά στρώματα και  πρόσφυγες. Όλοι αυτοί αποτελούσαν το εκρηκτικό μείγμα εκείνης της εποχής.
Κατά την απεργία τραυματίζεται η καπνεργάτρια Σοφία Κωνσταντινίδου (4/5), πυροβολείται και τραυματίζεται ο υποδηματεργάτης Κ. Σαμιώτης , σκοτώνεται ο Τάσος Τούσης (9/5). Συνολικά σκοτώνονται 12 η 13 (κατ΄  άλλους 30), εκατοντάδες είναι οι τραυματίες, οι συλλήψεις, οι εκτοπίσεις συνδικαλιστών . Τις δολοφονίες διέπραξαν χωροφύλακες και συνεργάτες δωσίλογοι του Πούλιου και ίσως παρακρατικές οργανώσεις . Ο στρατός (Γ΄ Σώμα) αναλαμβάνει τη διοίκηση της Πόλης . Στην απεργία κυριάρχησε το σύνθημα «κάτω η κυβέρνηση του δολοφόνου μεταξά» και είχε περιοριστεί κυρίως σε οικονομικά αιτήματα.  Η απεργία τελειώνει με πρωτοβουλία του ΚΚΕ για να μη διακινδυνεύσει την πολιτική συμμαχία με το κόμμα των Φιλελευθέρων. Η Κατάρρευση του απεργιακού κινήματος οδηγεί στη δικτατορία της 4ης Αυγούστου.

Αύγουστος:
Επιβάλλεται η μεταξική δικτατορία της 4ης Αυγούστου.  Ανεστάλησαν άρθρα του Συντάγματος και διαλύθηκε η βουλή. Η αστυνομία απέκτησε ισχυρό ρόλο. Από το ίδιο βράδυ άρχισαν οι συλλήψεις και οι διώξεις. Χίλια στελέχη και μέλη του ΚΚΕ εκτοπίστηκαν στα νησιά του Αιγαίου ενώ 350 κλείστηκαν σε φυλακές και στρατόπεδα, 80.000 συνελήφθησαν, 47.000 υπέβαλαν δηλώσεις μετά απο βασανιστήρια (ρετσινολαδο, ξυλοδαρμό, πάγο κ. άλ.)
Ο δικτάτορας Μεταξάς δημιούργησε ένα αστυνομικό και αυταρχικό κράτος.
Των βασανισμών,των δολοφονιών  και των διώξεων προίστατο ο Κ. Μανιατάκης (μετέπειτα βουλευτής Κορινθίας με την ΕΡΕ,1958 και 1961)
Ο Γεώργιος Β ταυτίστηκε με το μεταξικό καθεστώς  χάνοντας βαθμιαία τον έλεγχο που είχε στην ηγεσία του στρατεύματος και την εξωτερική πολιτική.  Η μεταξική δικτατορία δεν ήταν στρατιωτική δικτατορία, δεν στηρίχτηκε σε κάποιο κόμμα ούτε ποτέ δημιούργησε τέτοιο κόμμα.

Σεπτέμβρης:
Από το μεταξικό καθεστώς δημοσιεύεται ο νόμος περί διώξεως του κομμουνισμού και ο τύπος τέθηκε σε αυστηρή δολοφονία.

Νοέμβρης:
Η δικτατορία ιδρύει την ΕΟΝ (Εθνική Οργάνωση Νεολαίας) που χρησιμοποιήθηκε στον εκφασισμό την ελληνικής νεολαίας με κύριους σκοπούς την πίστη στο θεσμό της μοναρχίας, την καλλιέργεια του εθνικισμού, τον αντικοινοβουλευτισμό το στρατιωτικό πνεύμα και τον αντικομουνισμό.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Φλεβάρης:

Η εκλογική νίκη του Λαϊκού Μετώπου (16/2)  έφερε την αριστερά στην κυβέρνηση της Ισπανίας.

Ιούλιος:
Ο Φράνκο και οι συνεργάτες του, με τη βοήθεια του Χίτλερ και του Μουσολίνι και με τις ευλογίες της καθολικής εκκλησίας προσπάθησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου (1). Η απάντηση του λαϊκού κινήματος ήταν μια κοινωνική επανάσταση για τα επόμενα 2,5 χρόνια που οδήγησε στον  Ισπανικό Εμφύλιο και την ήττα των Δημοκρατικών.
Η κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου στράφηκε κατά της επανάστασης και προχώρησε στην καταστολή της.
Ο Ισπανικός Εμφύλιος ήταν πόλεμος της Δημοκρατίας εναντίον του φασισμού, της εργατικής τάξης εναντίον των μεγάλων συμφερόντων, των αγροτών εναντίον των τσιφλικάδων και των σύγχρονων ιδεών εναντίον τ ων αντιδραστικών.
Ο Ισπανικός Εμφύλιος  έγινε σημαία όλων, όσων πάλευαν ενάντια στη φασιστική απειλή. Χιλιάδες άνθρωποι από πολλές χώρες αγωνίστηκαν στο πλευρό των Ισπανών.

ΓΑΛΛΙΑ

Ιούνιος:

Νίκη της αριστεράς  - Λαϊκό Μέτωπο (1) στις Γαλλικές εκλογές.

Ο Λεόν Μπλουμ, ηγέτης του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος έγινε Πρωθυπουργός (1936) με τη συνεργασία του ΚΚΓ και των Ριζοσπαστών. Οργάνωσε ένα ισχυρό και αντιφασιστικό «λαϊκό μέτωπο». Πραγματοποίησε  πρωτοποριακές  κοινωνικές μεταρρυθμίσεις  για την εποχή του . Το 1940 , με τη κατάρρευση της Γαλλίας, το καθεστώς  Πεταίν τον καταδίκασε και τον παρέδωσε στους ναζί.  Έχει γραφει ότι ο Λεόν Μπλουμ βοήθησε πολιτικά τον Φράνκο στην επίθεση κατά του Ισπανικού λαού.

ΑΜΕΡΙΚΗ

Δεκέμβριος:

Πρωτοφανές απεργιακό κύμα καταλήγει σε κατάληψη των εργοστασίων
General Motors
.

Εκλογικός θρίαμβος του Roosevelt.


ΓΕΡΜΑΝΙΑ

O Tζέσε Όουενς, μαύρος αθλητής από τις ΗΠΑ, κέρδισε τέσσερα (4) χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Ταπεινωσε τον Χίτλερ και τους ρατσιστές ναζί.
Καταρράκωσε το ναζιστικό γόητρο και κατέρριψε το μύθο για την υπεροχή της αρίας φυλής.
Ο Χίτλερ αποχώρησε από τους αγώνες.


ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ

26/11/1936 υπογράφηκε σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Γερμανίας κα Ιαπωνίας, γνωστό και ως "αντικομιντερν σύμφωνο". Σε αυτό το αντικομμουνιστικό σύμφωνο σταδιακά προσχώρησαν οι χώρες: Ιταλια, Ουγγαρία, Ισπανία, Βουλγαρία, Κροατία, Δανία, Φιλανδία, Ρουμανία, Σλοβακία, Κίνα  κ. άλ.


ΡΩΣΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ


Υπογράφεται η συνθήκη του Μοντρέ που εξουσιοδοτεί την Τουρκία να ρυθμίζει τα της διέλευσης των πολεμικών πλοίων από τα τουρκικά στενά της Μαύρης Θάλασσας.

ΜΕΞΙΚΟ


Η αδάμαστη γυναίκα - ζωγράφος Frinda Kalo, σύζυγος του Ντιέγο Ριβέρα, με θυελλώδη ερωτική ζωή με ερωμένες και εραστές, μεταξύ των οποίων και ο εξόριστος στο Μεξικό την εποχή εκείνη Τρότσκι, ζωγραφίζει το γενεαλογικό της δένδρο και χειρουργείται στο δεξιό πόδι.
Ο Χίτσκοκ μεταφέρει στην οθόνη το μυθιστόρημα του Τζότζεφ Κόνραντ "Μυστικός πράκτωρ" - 1907 με τίτλο "Σαμποτάζ".


1) Συμβολή στην καταστολή των κινημάτων στη Γαλλία και την Ισπανία είχε και η τότε ΕΣΣΔ – ΚΚΣΕ γιατί αυτά τα κινήματα δεν ταυτίζοντ
αν με τις επιδιώξεις της εξωτερικής της πολιτικής

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home