Friday, April 22, 2016

NUIT DEBOUT – ΟΡΘΙΟΙ ΤΗ ΝΥΧΤΑ – ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ - ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΤΗ ΝΥΧΤΑ

Κίνημα Γάλλων διαδηλωτών που παίρνουν μέρος σε πορείες, απεργίες, καταλήψεις σχολείων και πλατειών.
Η
Place the la Republica – Πλατεία Δημοκρατίας έχει καταληφθεί για περισσότερο από ένα μήνα και ανακαταλήφθηκε ύστερα από εκκένωσή της.
Σήμερα είναι υπό κατάληψη περισσότερες από 20 πλατείες.  Στις πλατείες συγκεντρώνονται  χιλ. πολιτών κάθε βράδυ για συζήτηση και αντιπαράθεση απόψεων.
Ύστερα από μια αγρυπνία, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων, πήρε το όνομα του ως κίνημα 
NUIT DEBOUT.

Αψηφούν το στρατιωτικό νόμο και τα έκτατα μέτρα που επιβλήθηκαν μετά τις δολοφονικές επιθέσεις.

Πρωταγωνιστές είναι μαθητές και φοιτητές γενικά μέλη του νεολαιίστικου και συνδικαλιστικού κινήματος αλλά και εργαζόμενοι, άνεργοι και απολυμένοι.

Αφορμή για τις κινητοποιήσεις στάθηκε το νομοσχέδιο για μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά που διευκολύνει τις απολύσεις,  αναπροσαρμόζει τα ωράρια εργασίας στις εκάστοτε ανάγκες, περικόπτει μισθούς, αυξάνει την ανασφάλεια και ενισχύει τα ιδιωτικά και εργοδοτικά συμφέροντα.

Είναι ένα κίνημα θυμού, οργής και αγανάκτησης για τον αποκλεισμό χιλ. νέων από την αγορά εργασίας και την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και παρά τις υποσχέσεις, την επιθετικότητα και την καταστολή της αστυνομίας οι διαδηλωτές εξακολουθούν να βρίσκονται στους δρόμους.

Είναι συνέχεια των κινητοποιήσεων της 31 Μάρτη της 8 Απρίλη και του «Κινήματος των Πλατειών», των «Αγανακτισμένων» της Ισπανίας, του
Occupy Wall Street, του Πάρκου Γκεζί και της Πλατείας Ταχρίρ.

Εξελίσσεται σ΄ ένα κίνημα αμφισβήτησης και απαίτησης για μια νέα κοινωνία, με δημοκρατία, αξιοπρέπεια και ελευθερία.

Γεννήθηκε και αναδείχτηκε απο την αδυναμία των γραφειοκρατικών ηγεσιών των συνδικαλιστικών οργανώσεων  να προωθήσουν την ενότητα του νεολαιίστικου και του εργατικού κινήματος.

Σκοποί τους είναι:
- να ανατρέψουν το νομοσχέδιο που δεν σέβεται εργασιακά δικαιώματα , επιβάλει ελαστική απασχόληση κακές συνθήκες εργασίες και επιβίωσης για του σημερινούς και αυριανούς εργαζόμενους.
- να μετατρέψουν τις πλατείες σε κέντρα όλων των μαχών,
- «να τους κάνουν να φοβηθούν»,
-  να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις σε όλη τη Γαλλία αλλά και εκτός της Γαλλίας.

Για τις 28 Απρίλη προγραμματίζουν νέες κινητοποιήσεις.

Χαρακτηριστική είναι η συμμετοχή μεγάλου αριθμού ξένων υπηκόων κυρίως ιταλών και γερμανών.

9/3/2016: αποκορύφωμα σειράς κινητοποιήσεων νεολαίας και εργαζομένω κυρίως σιδηροδρομικών,

31/3/2016
Συμμετοχή 1.200.000 απεργών σε όλη τη Γαλλια.
Σημαντικός αριθμός εξ΄αυτών συγκεντρώνεται στην
Place the la Republica – Πλατεία Δημοκρατίας διαμορφώνοντας έτσι το κίνημα NUIT DEBOUT.

ΣΟΒΑΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ 28/4/2015
http://www.newsit.gr/kosmos/Sovara-epeisodia-tora-sto-Parisi-Symplokes-diadiloton-astynomias-FOTO-/604558


ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2016
Στο Παρίσι, ο γαλλικός νόμος που προωθείται για τα εργασιακά έχει φέρει την κυβέρνηση Μανουέλ Βαλς μπροστά στο ισχυρότερο μέχρι στιγμής κύμα αντιδράσεων.
Για πρώτη φορά εδώ και επτά χρόνια, τα συνδικάτα διοργάνωσαν κοινή πορεία υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας και ταραχές ξέσπασαν λίγο αργότερα.
Τα επεισόδια δεν πήραν μεγάλη έκταση και χιλιάδες Γάλλοι διαδήλωσαν σε κλίμα ηρεμίας.
Ισχυρά συνδικάτα και κινήματα νεολαίας έχουν σχηματίσει κοινό μέτωπο απέναντι στο νόμο Ελ Κομρί, ενώ εδώ και μερικές εβδομάδες Στην Place de la Republique συνεχίζονται οι νυχτερινές συγκεντρώσεις.

Επεισόδια σημειώθηκαν και το βράδυ της 10/5/2016, εκτός απο το Παρίσι και στη Νάντη και στην Τουλούζη. Αναφέρθηκαν δύο τραυματίες.

Το κίνημα έχει εξαπλωθεί σε πάνω από 100 πόλεις.

13/5/2016
Στην πόλη Ρεν της Γαλλίας προχώρησαν σε επιχείρηση εκκένωσης ενός κτιρίου που είχαν καταλάβει δεκάδες άνθρωποι. Απαγόρευση κυκλοφορίας.

1.000 άτομα έχουν συλληφθεί από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις πριν από αρκετές εβδομάδες, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Bernard Cazeneuve.

Πολίτες που συμμετέχουν λαμβάνουν επιστολές - έγγραφα για απαγόρευση κυκλοφορίας και απαγόρευση συμμετοχής.

17/5/2016
Επτά γαλλικά συνδικάτα κάλεσαν σε διήμερο απεργιών και διαδηλώσεων από τις 17 έως και τις 19 Μαΐου με πορείες και συγκεντρώσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη στο Παρίσι, αλλά και σε άλλες πόλεις (Μασσαλία, Λιλ, Λυών, Νάντ κ.α.).
Απεργoύν επίσης αυτοκινητιστές και μέσα μαζικής μεταφοράς.
Επεισόδια και δακρυγόνα απο την αστηνομία.
http://www.newsit.gr/kosmos/Epeisodia-sto-Parisi-Dakrygona-apo-tin-astynomia-stoys-diadilotes/620701

19.05.2016
Διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Γαλλία.
Από το πρωί σε Ρεν, Λυών, Μοντπελιέ, Σαν Λαζάρ κ. αλλου.
Μπλόκα στους δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια και διυλιστήρια απο τους επαγγελματίες οδηγούς που δημιουργούν μποτιλιαρίσματα ενώ πρατήρια καυσίμων κλείνουν μιας και έχουν τελειώσει τα καύσιμα.
Ο πρωθυπουργός Βαλς δεν απέκλεισε επιχειρήσεις της αστυνομίας στα μπλόκα για να ανοίξουν οι δρόμοι στις περιοχές όπου υπάρχει πρόβλημα.
Το απόγευμα διαδήλωση και στο Παρίσι
Το κοινοβούλιο ψήφισε παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για ακόμα τρείς μήνες ...

21/5/2015
Συνεχίζοναι οι κυλιόμενες απεργίες στα λιμάνια, σιδηροδρόμους, διυλιστήρια καθώς και οι συγκεντρώσεις στο Παρίσι και άλλες πόλεις.

24/5/2016
Αποκλεισμός διυλυστηρίων, έλλειψη και περιορισμός καυσίμων, ουρές  στα πρατήρια.

Tο CGT (Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας), το οποίο πρόσκειται στους κομμουνιστές και το FO, η Εργατική Δύναμη, έχουν μπλοκάρει από το πρωί 6 από τα 8 διυλιστήρια, απ’ όπου φεύγουν τα βυτία για τη διανομή καυσίμων ανά τη Γαλλία. Iσχυρή αστυνομική δύναμη με δακρυγόνα και εκτοξευτήρες νερού κατάφερε να λύσει χαράματα, το μπλόκο στο κομβικό διυλιστήριο στο λιμάνι Fos sur Μer πλησίον της Μασσαλίας. Τραυματίστηκαν 7 αστυνομικοί αλλά και ορισμένοι απεργοί.

Το κίνημα
NUIT DEBOUT παίρνει πολιτικά χαρκτηριστικά. Το εργατικό κίνημα συμμετέχει ενεργά. Η πρωτοβουλίες παιρνούν από τη νεολαία στις εργατικές οργανώσεις.

Τέταρτη 25/5/2016
Oι εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο Nogent-sur-Seine ανακοίνωσαν ότι προχωρούν επίσης σε 24ωρη απεργία ενάντια στις νέες εργασιακές μεταρρυθμίσεις, ενώ υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία προμηθεύεται  περίπου το 75% της ηλεκτρικής της ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια.

Ο Φιλίπ Μαρτινέζ, επικεφαλής του CGT  δήλωσε ότι η απεργία θα γενικευτεί.

30/5/2015
Μόνο δύο (2) από τα 8 διυλυστήρια λειτουργούν. Ο εφοδιασμός γίνεται από τα στρατηγικά αποθέματα.

Συγκρουσιακό κλίμα δημιουργούν οι "cosseurs" - "ταραχοποιοί", προηγούνται στις πορείες, συγκρούοντια με την αστυνομία, είναι πολτικοί  - οικολογικοί ακτιβιστές, αυτόνομοι, εξωκοινοβουλευτικοί κ. άλ.


6/6/2015
Kατάληψη στον σταθμό Μοntparnasse απο διαδηλωτές - εργαζόμενους στους γαλλικούς σιδηροδρόμους ...

Απεργούν εργαζόμενοι στην καθαριότητα και οδηγοί ταξί.Τα συνδικάτα ανακοίνωσαν νέες διαδηλώσεις για τις 23 και 27 Ιουνίου + διάφορες άλλες μορφές κινητοποιήσεω.
Maria Denaxa
11 Ιουνίου 

Μασσαλία: Πετροπόλεμος και άγριο ξύλο σε Βρετανό φίλαθλο απο Μασσαλούς χούλιγκαν. 31 τραυματίες απόψε κι ένας Βρετανός χαροπαλεύει.
Στη Γαλλία των απίστευτων μέτρων ασφαλείας με τους 90000 αστυνομικούς και στρατιώτες να περιπολούν στους δρόμους, την δεύτερη ημέρα του Euro κάνουν "περίπατο" οι χουλιγκαν...
Και που να ξετρυπώσουν και οι τρομοκράτες!
Απερίγραπτες οι εικόνες βίας στα δυο βίντεο =>
http://www.dailymotion.com/…/x4funk7_un-supporter-anglais-r…
https://www.youtube.com/watch

Maria Denaxa
14/6/2015
Γαλλική επικαιρότητα 14/06/2016 =>
Τρομοκρατία, τρομολαγνία, φόβος, βία, αίμα, εφιάλτες, τρόμος και πάμε πάλι ξανά!
Κάτω από το αιματοβαμμένο "χαλάκι" της τρομοκρατίας, που τραβάει την προσοχή της ανυποψίαστης κοινής γνώμης, έχουν κρυφτεί επιμελώς οι σημερινές κινητοποιήσεις κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης οπου συμμετέχουν μαζικά χιλιάδες γάλλοι, οι οποίοι δείχνουν πιο αποφασισμένοι από ποτέ να μην αφήσουν να περάσει ο αντεργατικός νόμος.
Από το πρωί διαδηλώνουν πάλι στην Μασσαλία, στη Ρεν, στην Τουλούζη, στη μακρινή Reunion, στη Λυών, στη Χάβρη οπου εργαζόμενοι ζωγράφισαν σε κοντέινερ μια υψωμένη γροθιά.
Δεκάδες πουλμαν με εργαζόμενους από ολόκληρη τη χώρα, κατευθύνονται στο Παρίσι αυτή την ώρα, για να πάρουν μέρος στην διαδήλωση – επίδειξη δύναμης – των συνδικάτων. Η διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί το απογευμα στη γαλλική πρωτεύουσα.
Ο Πύργος του Αιφελ όπως και τα ανακτορα των Βερσαλλιών, δεν λειτουργούν. Οι εργαζόμενοι απεργούν. Την ίδια ώρα με προβλήματα διεξάγονται οι συγκοινωνίες μιας και πολλά δρομολόγια των τρένων δεν πραγματοποιούνται, όπως και πτήσεις της Αir France. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν απο σήμερα και 7 συνομοσπονδίες ταξί και πάει λέγοντας, ... αλλά στα γαλλικά ΜΜΕ =>
Τρομοκρατία, τρομολαγνία, φόβος, βία, αίμα, εφιάλτες, τρόμος και πάμε πάλι ξανά!
Υ.Γ. Οσο κι αν δεν είσαι υποστηρικτής θεωριών συνωμοσίας, την σκέψη «για δες ημέρα που διάλεξε ο «τζιχαντιστής» για να χτυπήσει» , όσο να’ναι την κάνεις...
Τις προηγούμενες ημέρες πάντως, είχαν αναλάβει να κάνουν "αόρατες" τις κινητοποιήσεις οι χουλιγκανς…
Τελικά μόνο εναντίον των διαδηλωτών τα μέτρα ασφαλείας είναι αποτελεσματικά!

15/6/2016
Πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, η μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει γίνει μέχρι σήμερα στη Γαλλία, κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης. Συμμετείχαν 1.300.000 Γάλλοι που ήρθαν στην γαλλική πρωτεύουσα απ όλοκληρη τη χώρα. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε τουλάχιστον 50 γαλλικές πόλεις…

Τις κινητοποιήσεις επισκίασαν τα ακραία γεγονότα των χούλιγκανς που έφθασαν στη Γαλλία για το EURO 2016 και στην οποια τα μμε εστίασαν το ενδιαφέρον τους.
Ανάμεσα στους χούλιγκανς υπήρχαν περιθωριοποιημένοι, φασίστες, ρατσιστές καθώς και ακραίοι εθνικιστές προερχόμενοι απο τις χώρες των ομάδων που συμμετείχαν αλλά και από την γαλλική ακροδεξιά.
Όλοι αυτοί πάνε στα γήπεδα και σε κεντρικές πλατείες των γαλλικών πόλεων, συγκρούονται μεταξύ του, ιδιαίτερα ρώσοι και άγγλοι) γιά να λύσουν τα προβληματά τους, καταστρέφουν ότι είναι μπροστά τους, εκπέποντας μηνύματα μίσους.


Ως χαρακτηριστικά του γαλλικού κινήματος  μπορούν να αναφερθούν:
- η χρονική αντοχή - διάρκεια των κινητοποιήσεων παρά τη νομοθέτηση για τα εργασιακά και την επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
- η αυτονομία του κινήματος,
- η πρωτοφανής ενότητα,
- η συμμετοχή ανέργων που παραδοσιακά δεν συμμετέχουν στερούμενοι μορφών εκπροσώπησης,
- οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που δεν αποκλιμακώνονται αν δεν αρχίσει η σύγκρουση της επόμενης ομάδας,

- η κατάληψη των πλατειών (όπως κσι σε προηγούμενα κινήματα).

H Γαλλία:
- έχει μετατραπεί σε φρούριο από το φόβο των διαδηλώσεων, της φρού
ρησης του EURO 2016 αλλά και  των επιθέσεων τζιχαντιστών.
- έχει μπει σε ένα κύκλο κοινωνικού αναβρασμού και κυβερνητικού αυταρχισμού, βρισκεται σε "πόλεμο" και  η δημοκρατία φαίνεται να μην κατοικεί πια εκεί.
- οδηγειται σε πολιτική κρίση. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρατείνεται, η ενθάρρυνση και η ατιμωρησια των αστυνομικών οδηγούν σε περαιτέρω βία και αυθαιρεσία, υπάρχουν εισηγήσεις για αναστολή της ισχύος του εργασιακού νόμου, αδυνατεί να επιλύσει προβλήματα καθημερινότητας (έλλειψη βενζίνης, δυσχερείς μετακινήσεις και μεταφορές εμπορευμάτων κ. άλ.), τα οξυμένα προβήματα παραμένουν και εντείνονται (ανεργία, προσωρινή απασχόληση, φτωχοποίηση ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτνω κ. άλ.).Γιατί όμως κινητοποιήσεις στη Γαλλία και όχι αλλού?

- γιατί τα γαλλικά συνδικάτα δεν είναι γραφειοκρατικά και δεν ευθυγραμίζονται με κόμματα,
- γιατι τα εμπιστεύονται σε μεγάλο βαθμό οι εργαζόμενοι.


17/6/2015

Αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της υπουργού εργασίας και του εκπροσώπου του συνδικάτου CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ.

Οπως δήλωσε ο Μαρτινέζ "οι πολίτες θα παραμείνουν στους δρόμους μέχρι την απόσυρση του νόμου, που προλειαίνει το έδαφος για έναν εργασιακό "Μεσαίωνα".

Προγραμματίζονται κινητοποιήσεις για 23/6 που θα επανεισαχθεί το νομοσχέδιο γι ατα εργασιακά στη βουλή και 28/6 που θα προγραμματίζεται η ψήφισή του.Συνθήματα:

"Όρθιοι μέρα και νύχτα" ενάντια στο νόμο για τα εργασιακά".

"Όχι στην εργασιακή σκλαβιά".

"On Blouqe Tout" - "Να τα μπλοκάρουμε όλα".

"Η Γαλλία ξυπνάει".

" Η Γαλλία δεν είναι  Ελλάδα".

Liberté, égalité, fraternité... Ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα.

"49,3 C βαθμοί Κελσίου . Η θερμοκρασία ανεβαίνει".
"49,3 C  La temperature monte".

H κυβέρνηση Βαλς καταφεύγει στο άρθρο 49.3 του γαλλικού συντάγματος  (για τέταρτη φορά) που επιτρέπει νομοθέτηση παρακάμπτοντας την Εθνοσυνέλευση και με σκοπό να περάσει το νόμο "Ελ Κομρί". Η προσφυγή στο άρθρο 49.3 χαρακτηρίστηκε ως "άρνηση δημοκρατίας".

"Γαλλία: η δημοκρατία δεν μένει πιά εδώ".

« Θέλουμε να ζήσουμε σε έναν καλύτερο κόσμο».

"Φτάνει πιά, εδώ είναι Γαλλία".
"Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου - Euro αναβάλλεται, έχουμε απεργία"!

"Παρίσι σήκω, ξεσηκώσου".

"Ολοι μισούν την αστυνομία".

"..όταν τα βρίσκουν στο κτίριο της βουλής, η μόνη αντιπολίτευση είμαστε εμείς".


Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home