Saturday, August 15, 2015

… ΛΕΜΟΝΟΚΟΥΠΕΣ

Καλλιέργησαν υψηλές προσδοκίες προεκλογικά δυστυχώς και μετεκλογικά, είπαν ψέματα ότι εγγυώνται τις καταθέσεις ενώ γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να το κάνουν γιατί είναι ενέχυρο των δανειστών – ELA.

Οδήγησαν τη Χώρα σε ένα ψευδεπίγραφο δημοψήφισμα (5/7/2015), χωρίς διαβούλευση, με αμφίσημο ερώτημα, για μια απόφαση που είχε ανακληθεί, για να κερδίσουν χρόνο, να μην πέσει η κυβέρνηση αλλά και περιμένοντας ένα αποτέλεσμα που θα νομιμοποιούσε αυτό που είχαν σχεδιάσει και αυτό που θα ερχόταν.
Το απότέλσμα ανετράπη την άλλη μέρα το πρωί, δεν υπήρχαν εγυήσεις εφαρμογής
Λειτoύργησε διχαστικά, συσπείρωσε τις συντηρητικές δυνάμεις.

Υπέγραψαν (23/7/2015), χωρίς να διαβάσουν,  ταπεινωτικές συμφωνίες και δεσμεύσεις σε βάρος της Χώρας, της οικονομίας και των εργαζομένων της (μνημόνιο) που επέβαλαν οι δανειστές χωρίς διαγραφή του χρέους και ρήτρα ανάπτυξης.
Υπέγραψαν γά να αποφύγουν ευθύνες γιά την ανεπανόρθωτη καταστροφή που προκάλεσαν στην Χώρα.

Η αποδοχή των μνημονίων (70 - 30 Βαρουφάκης), οι διαπραγματεύσεις χωρίς σύγκρουση, οι συμβιβασμοί και η αδεξιότητα εξάσθένισαν την επιχειρηματολγία και τη διαπραγματευτική ισχύ και έβλαψαν τη Χώρα.

Καθυστέρησαν, αν η συμφωνία γινόταν τα Φλεβάρη του 2015 ίσως  οι επιπτώσεις θα ήταν λιγότερες (αναστολή δόσεων, εξασφάλιση ρευστότητας…).

Απέτυχαν οικτρά σε όλες τις επιλογές τους (αντιγερμανικό μέτωπο, απόσπαση πολιτικής απόφασης για την αναδιάρθρωση του δανείου και την καταβολή των δόσεων, να φέρουν το διάλογο σε επίπεδο πολιτικών ηγεσιών και όχι σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων). Αγνοούσαν φαίνεται ότι οι αρμοδιότητες κατώτερων κλιμακίων δεν συζητούνται σε άλλο επίπεδο στην ΕΕ.

Δεν είχαν τίποτα στο μυαλό τους. Δεν έχουν κουλτούρα αριστεράς. Ήταν αδέξιοι να διαχειριστούν οποιαδήποτε ρήξη, να ελέγξουν τη διαφθορά, την φοροδιαφυγή - εισφοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και να συγκρουστούν με συμφέροντα.
Δεν αντελήφθησαν ότι οι σκοποί  των αδίστακτων και αδιάλλακτων δανειστών ήταν η εξασφάλιση των συμφερόντων τους, η ταπείνωση της Χώρας, η ήττα της κυβέρνησης και η γελοιοποίηση του Πρωθυπουργού της για να μην υπάρξει ανάλογο εγχείρημα.
Όμως υπήρχε plan B και αυτό ήταν η παραίτηση.

Οδήγησαν τη Χώρα σε αδιέξοδοι για να δικαιολογήσουν την πολιτική τους.

Η φερεγγυότητα της Χώρας έχει καταβαραθρωθεί. Δεν διαχειρίζεται ούτε τη νομισματική  ρευστότητα ούτε τα δάνεια – ΕΜS.

Έκλεισαν τις τράπεζες μη γνωρίζοντας η αγνοώντας τις συνέπειες στην οικονομία με την αποστράγγιση της ρευστότητας πληρώνοντας υπέρογκα ποσά (από μη διαθέσιμα γι΄αυτό το σκοπό χρήματα – τα δάνεια εξοφλούνται με δάνεια και όχι από τα αποθέματα) και τον μηδενισμό των αποθεμάτων.

Κυβέρνηση απολίτικων πανεπιστημιακών, οδηγεί τη Χώρα σε νέες περιπέτειες χωρίς κοινωνικό έρεισμα και κομματική υποστήριξη.

Νέα κοινωνικά στρώματα πρόκειται να φτωχοποιηθούν. Οι πολίτες έχουν κουραστεί από τα αλλεπάλληλα μέτρα την υπερφορολόγηση και την αβεβαιότητα.

Έχουν μετατρέψει τον πολιτικό λόγο σε προπαγάνδα και την ιδεολογία σε ρητορική (σοφιστές ?). Η πολιτική έμπνευση έγινε αντικείμενο λογογράφων images makers και δημοσκόπων.

Ότι κάνουν το κάνουν για να μείνουν στη εξουσία ή για να διασωθούν πολιτικά.
Έχουν ευθύνη για τη διάσπαση και την ανυποληψία του ΣΥΡΙΖΑ που πολλά θα μπορούσε να προσφέρει στην κοινωνία συμβάλλοντας στη διαχείριση και ανάπτυξη των κοινωνικών κινημάτων.
Συνειδητά κινήθηκαν να καταλαγιάσουν το θυμό των ψηφοφόρων τους και να κατευνάσουν το λαικό κίνημα.

Η αριστερά έχασε το ηθικό της πλεονέκτημα, την ιδεολογική της υπεροχή και την αξιοπιστία της στη συνείδηση των εργαζομένων.

Όμως οι πολιτικές εξελίξεις ανέδειξαν και την αδεξιότητα και την υποκρισία άλλων που συμμετείχαν στα υπουργικά συμβούλια, δεν επηρέαζαν τις κυβερνητικές αποφάσεις, είχαν και έχουν εγκλωβίσει μαχητικά τμήματα του ελληνικού λαού, ο λόγος τους είχε και έχει μια αντιφατικότητα (στηρίζουμε αλλά δεν ψηφίζουμε) , δεν έκαναν τίποτα να αποτρέψουν τον ερχομό του μνημονίου και όλους αυτούς του μήνες αποτελούσαν το κυματοθραύστη της ηγετικής ομάδας δηλ. αυτών που υπέγραψαν επώδυνες για τον ελληνικό λαό και τη Χώρα συμφωνίες. Ίσως επίσης να αγνοούν ότι οι ωφέλειες του εθνικού νομίσματος να έχουν  προεξοφληθεί με πάνω από 25% εσωτερική υποτίμηση.

Ανέδειξαν όμως και μια γυναικεία ηγετική φυσιογνωμία, που βρίσκεται σε ρήξη με τον Πρωθυπουργό, με συνταγμένο λόγο, μαχητικότητα, ικανότητες παρά τα λάθη της.

Συμπέρασμα

Η κατάρρευση με πάταγο και υπό την πίεση των εργαζομένων μπορεί να δημιουργήσει πολιτικές εξελίξεις (νέα κόμματα, αφύπνιση των κινημάτων άλλη δυναμική στην κοινωνία).

H ανυπαρξία ενός ευρωπαικού η ελληνικού μαζικού κινήματος οδήγησε στη συνηηκολόγηση, στην πολιτική λιτότητας, την υπερφορολόγηση,...

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home