Monday, October 28, 2013

Η ΑΝΑΚΡΙΣΗ

Η ΑΝΑΚΡΙΣΗ (1) είναι «Θεατρικό ντοκουμέντο» που γράφηκε με βάση τα πρακτικά της δίκης στελεχών του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης του Άουσβιτς (Πολωνία) που έγινε το έτος 1964 στη Φρανκφούρτη. Η επίσημη ονομασία ήταν «Ποινική διαδικασία εναντίον του Μούλκα και άλλων». 20/12/1963 μέχρι 20/8/1965. Τέτοια στρατόπεδα δημιουργήθηκαν και στην Αυστρία (Μαουτχάουζεν) , στη Γερμανία (Νταχάου) αλλά και στην Πολωνία
(Χέλμνο, Μπέλζεκ (4), Σομπιμπόρ και Τρεμπλίνκα).
Για τα στρατόπεδα αυτά δεν υπάρχουν μαρτυρίες γιατί δεν υπήρχαν επιζώντες.


To στρατόπεδο του Άουσβιτς λειτούργησε μετά την κατάκτηση της Πολωνίας.
Σχεδιάστηκε, κατασκευάστηκε και λειτούργησε ως στρατόπεδο εξόντωσης ανθρώπων από το Ρούντολφ Ες. Ήταν αναπληρωτής του Χίτλερ και αρχηγός του ναζιστικιού κόμματος.
To 1947 εκτελέστηκε με απαγχονισμό. Το ικρίωμα στήθηκε κοντά στο κρεματόριο του Άουσβιτς
Το στρατόπεδο το διοικούσαν τα SS και πρώτος διοικητής ήταν ο Ρούντολφ Ες (1940 - 1945).

Στο στρατόπεδο αυτό θανατώθηκαν 1.500.000 άνθρωποι. Σε απόσταση 3 χιλιομέτρων λειτούργησε το στρατόπεδα Μπιρκενάου στο οποίοι θανατώθηκαν 1.000.000 άνθρωποι.

Τα στρατόπεδα δημιουργήθηκαν για να φυλακιστούν αντιφρονούντες, εβραίοι, προοδευτικοί διανοούμενοι, κομουνιστές, σοβιετικοί αιχμάλωτοι, τσιγγάνοι, ομοφυλόφιλοι κ. άλ.

Στα στρατόπεδα δεν ζούσε κανένας περισσότερο απ 5 μήνες.

Οι κρατούμενοι κατά την άφιξή τους έβλεπαν σκελετωμένους ανθρώπους με κουρελιασμένα ρούχα. Αναγκαζόντουσαν να γδυθούν. Ξύριζαν το κεφάλι τους τις μασχάλες και τα γεννητικά τους όργανα. Έψαχναν τα απόκρυφα μέρη του σώματός τους. Χάραζαν στο δέρμα τους κατά ανεξίτηλο τρόπο έναν αριθμό που αποτελούσε την νέα τους ταυτότητα. Στη συνέχεια άλλοι οδηγούντο στα «τάγματα εργασίας» και άλλοι στους θαλάμους αερίων και στη συνέχεια στα κρεματόρια. Τα εργοστάσια BUNA και  IG-FARBEN (BAYER)  χρησιμοποιούσαν εργάτες από τα «τάγματα εργασίας» . Η εργασία ήταν 11-ωρη και οι αμοιβές καταβάλλονταν στο στρατόπεδο.

Στο στρατόπεδο λειτουργούσαν 46 θάλαμοι αερίων.  Μετά το θάλαμο αερίων οδηγούντο στους φούρνους αφού τους είχαν κοσμήματα, χρυσά δόντια κ. άλ. Τις σάρκες από τα χρυσά δόντια τα αφαιρούσαν με οξύ. Το χρυσό τον έστελνα στο Ράιχ αφού πρώτα οι φύλακες γέμιζαν τις τσέπες τους και τα παπούτσια τους.

Στο στρατόπεδο οι εκτελέσεις γίνονταν στο «μαύρο τοίχο». Εκτιμούν ότι στο μαύρο τοίχο εκτελέστηκαν 20.000 άνθρωποι. Η κυκλοφορία στο στρατόπεδο απαγορευόταν όταν μετέφεραν κρατουμένους. Στις εκτελέσεις παρίσταντο οι: Γκράμπνερ, Μπρόντ, Σταρκ, Μπογκερ, Σλαγκε, Καντουκ.
Ενεργά στις εκτελέσεις συμμετείχαν οι: Μπογκερ, Μπροντ, Σταρκ, Σλαγκε και Κάντουκ.
Στο μαύρο τοίχο εκτελούσαν και ασθενείς που μετέφεραν εκεί με φορείο.


Τα δικαστήρια δεν εξέδιδαν ποτέ απαλλακτικές αποφάσεις. Ομολογίες αποσπούσαν με ανακρίσεις.

Οι εβραίοι διώκονταν γιατί ήταν εβραίοι.  Τις διώξεις τους διευκόλυναν και οι απογραφές που διενεργούσαν οι κατά τόπους διοικήσεις των κατεχόμενων χωρών. Στη συνέχεα τους ανελάμβαναν όπου τους έβρισκαν.

Κρατούμενοι υπήρχαν και στα γκέτο. Το μεγαλύτερο ήταν το γκέτο της Βαρσοβίας. Υπήρχαν 555000 άνθρωποι σε 4000 στρμ.

Κατηγορούμενοι:

Μπίσοπ: πυροβολώντας μέσα στο πλήθος των κρατουμένων σκότωσε έξι κρατούμενος.

Μπαρετσκυ: συνόδευε τα «φορτία» στα κρεματόρια

Φρανκ
Σατς
Λούκας
Γιατροί στην προβλήτα, Η επιλογή ήταν μέρος της δουλειάς τους.

Μπροντ: συνδέθηκε με θάνατο κρατουμένου από ξυλοδαρμό

Καρπέζιους
Χόφμαν
Βρισκόντουσαν στην προβλήτα και όταν έφταναν τα τραίνα. Χώριζαν τους κρατουμένους. Οι  ικανοί προς εργασία οδηγούνται στα «τάγματα εργασίας» και αυτούς που δεν χρειάζονταν τους έστελναν τους θαλάμους αερίων και στα κρεματόρια.

Μπεντνάρεκ:

Επιμελητής του στρατοπέδου.  Κακοποιούσε και ξυλοκοπούσε κρατουμένους. Οδηγουσε τους κρατουμένους κάτω από κρύο ντους μετά τους έριχνε στην αυλή όπου πέθαιναν.


Κάντουκ:
Επιμελητής στρατοπέδου. Ο αυστηρότερος όλων. Έστελνε κρατουμένους στους θαλάμους αερίων. Είχε υπηρεσία και στην προβλήτα. Ξεχώριζε κρατουμένους. Πυροβολούσε τυφλά στο πλήθος.


Ροντς

Γιόζεφ Μένγκελε - "Άγγελος του θανάτου"Προερχόταν από ευκατάστατη οικογένεια και ήταν κάτοχος δύο διδακτορικών.
Έστειλε στο θάναντο 400.000 ανθρώπους. Πραγματοποίησε φρικτά πειράματα σε παιδιά. ΄Εστελνε μάτια και εσωτερικά όργανα από το Άουσβιτς στο Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας, Κληρονομικότητας και Ευγονικής "Αυτοκράτωρ Γουλιέλμος" που ήταν μέλος. (3)

Καταφέρνει και διαφεύγει τη σύλληψη. Υστερα από διαδοχικές αποδράσεις και ταξίδια  από τόπο σε τόπο βρίσκει καταφύγιο στην Αργεντινή στη δεκαετία του 1960. Εχει αναφερθεί ότι πνίγηκε σε λίμνη της Αργεντινής. Ήταν ηλικίας 67 ετών.
Η ταινία "ο γερμανός γιατρός - wakolda" (σενάριο - σκηνοθεσία Λουτσία Πουένζο) προσπαθεί να αποκαλύψει τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση της Αργεντινής άνοιξε τις πόρτες στους ναζί αλλά και το πως και γιατί ολόκληρες πόλεις ήταν φιλικά διακείμενες απέναντί τους.


Μπόγκερ:
Υπηρετούσε στην πολιτική υπηρεσία. Συμπλήρωνε τις καταστάσεις των νεκρών. Τη διαδικασία αυτή την έλεγαν «απόσβεση».  Υπέβαλε κρατούμενους σε βασανιστήρια. Διενεργούσε εντατικές και εξαντλητικές ανακρίσεις. Συνδέεται με θανάτους κρατουμένων ( με αγχόνη κ. άλ.).


Βαλτερ Βιντμύλλερ: κρατούμενος, στο θάνατο του οποίου εμπλέκεται ο Μπόγκερ.
Λίλη Τόφλερ: Έστειλε γράμμα σε ένα κρατούμενο. Ανακρίθηκε από το Μπόγκερ. Με εντολή του μετατέθηκε στο μπλόκ απομόνωσης.Αρνήθηκε να καταδώσει το φίλο της όταν τον αναγνώρισε στο προσκλητήριο.
Μπόκερ: Το Φθινόπωρο του 1942 εκτέλεσε ένα κορίτσι 6 η 7 χρονών στο μαύρο τοίχο λίγες ημέρες πριν είχαν εκτελεστεί στο ίδιο μέρος οι γονείς του
Συνδέεται με την εκτέλεση των εξεγερμένων στους φούρνους στις 6/10/1944.

Λάχμαν

Γκράμπνερ: αρχηγός πολιτικής υπηρεσίας.

Ντυλέβσκυ

Φέττερ


Μούλκα:
υπασπιστής του στρατοπέδου – διοικητού του στρατοπέδου, υπέγραφε εντολές για μεταφορά κρατουμένων και θανάτωση στους θαλάμους αερίων με κυκλόνιο Β.


Κνίτελ

Φλάγκε: γιατρός του στρατοπέδου

καθηγητής Κλάουμπεργκ:
έκανε έρευνες με κορίτσια 17 και 18 χρονών. Τις έρευνες τις είχαν αναθέσει εταιρίες φαρμακευτικών ειδών. «΄Εκαιγαν» τις ωοθήκες, αφαιρούσαν ωοθήκες και σάλπιγγες, έριχναν ένα τσιμεντοειδές υγρό για να κολλήσουν οι σάλπιγγες και να τις αχρηστεύσουν. Τα κορίτσια αυτά πέθαιναν κατά τη διάρκεια των πειραμάτων η αμέσως μετά. Έκαναν τεχνητές γονιμοποιήσεις και σε περίπτωση εγκυμοσύνης έκαναν έκτρωση. Αν γεννιόταν το σκότωναν και το νεκροτομούσαν. Πειραματικές εργασίες έκαναν και σε βρέφη. Από μάρτυρες αναφέρθηκε ότι είχαν διαταχθεί να μεταφέρουν 70 γυναίκες που τους είχαν αφαιρέσει τα στήθια κιαθώς επίσης και βαρέλια γεμάτα ανθρώπινο κρέας.

Σταρκ:
προϊστάμενος στο συνεργείο εισερχομένων. Εκτέλεσε πολωνίδα μητέρα και τα δύο παιδιά της Επίσης και ένα κρατούμενο που είχε κρυφτεί.
Σλάγκε:
ως υπεύθυνος του κρατητηρίου  έριχνε ένα τελευταίο βλέμμα στους εκτελεσμένους.   Όταν είδε κάποιον που ζούσε τον πυροβόλησε στην καρδιά. Σε μια άλλη στιγμή εκτέλεσε μια ολόκληρη οικογένεια.


Κλερ, υγειονομικός:
με δική του πρωτοβουλία σκοτώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι.


Εντρες, γιατρός:
μαζί με τον Κλερ, τον Σάρπς και τον Χάντλ έκαναν ενδοκαρδιακές ενώσεις φορμόλης. Θανάτωναν 30 κρατούμενους κάθε μέρα. Την επιλογή την έκαναν οι ίδιοι. Ο Έντρες ήταν ο πρώτος που άρχισε τις ενέσεις φορμόλης. Κάτω από την απειλή του θανάτου στις ενέσεις φορμόλης συμμετείχαν και κρατούμενοι.  30.000 θανατώθηκαν με τις ενέσεις φορμόλης.


Καρπέζιους:
ήταν υπεύθυνος του φαρμακείου, φύλαγε τις ενέσεις φορμόλης. Συμπλήρωνε και υπέγραφε τα έντυπα για νέες προμήθειες. Φύλαγε επίσης και το αέριο κυκλόνιο Β (συνθετικό υδροκυάνιο που σε επαφή με τον αέρα δημιουργούσε το αεριούχο πρωσσικό οξύ).
Σέρπς και Χαντλ:
ευθύνονται για την εκτέλεση 109 παιδιών από την Πολωνία. Προηγούμενα είχαν θανατωθεί οι γονείς.


Μπραιτβίζερ, Σταρκ, Φρανκ, Σατς και Καρπέζιους
συμμετείχαν σε θανατώσεις με το αέριο κυκλόνιο Β.


Σταρκ, Χόφμαν, Κάντουκ, Μπαρέτσκυ: συνδέονται με θανατώσεις κρατουμένων στου θαλάμους αερίων με κυκλόνιο Β και καύσεις στους φούρνους.17/6/2016 η γερμανική δικαιοσύνη καταδίκασε σήμερα έναν πρώην δεσμοφύλακα του Άουσβιτς,  Ράινχολντ Χάνινγκ, 94 ετών, σε φυλάκιση πέντε ετών για "συνέργεια" στον θάνατο 170.000 εβραίων, μια καταδίκη που μπορεί να είναι η τελευταία για τα ναζιστικά εγκλήματα.
Περισσότερα εδώ
Ότο Βέχτερ: αυστριακός αξιωματικός των SS, είχε τη διοίκηση της περιοχής , ήταν εγκατεστημένος στο Παλάτι Ποτότσκι.
Ευθύνεται για το διωγμό 68.000 Πολωνοεβραίων.
Σαρλότ Βέχτερ: σύζυγος του Ότο Βέχτερ λεηλάτησε τα πιο αξιόλογα έργα, τα ομορφότερα έπιπλα , στρατιωτικά αντικείμενα κ. άλ. και από το Παλάτι Ποτότσκι και από το Εθνικό Μουσείο της Πολωνίας.
Σημειώνεται ότι από την Πολωνία λαφυραγωγήθηκαν 500.000 αντικείμενα.
Χορστ Βέχτερ: το τέταρτο από τα παιδιά των Βέχτερ , το Μάρτη του 2017 επέστρεψε στο Πολωνικό Κράτος τρία έργα που προέρχονταν απο το Παλάτι Ποτότσκι και τα είχε στην «κατοχή» του.
Τα τρία έργα ήταν μια ζωγραφική απεικόνιση του Παλατιού, ένας χάρτης της Πολωνίας του 17ου αιώνα και μια γκραβούρα της Κρακοβίας από την εποχή της Αναγέννησης.ΤΑ ΝΕΑ 7/3/2017 
Ερωτήματα


Γιατί οι συμμαχικές δυνάμεις και οι διεθνείς οργανισμοί δεν έκαναν κάτι για την αποτροπή ακραίων εγκλημάτων που συνέβαιναν στα ναζιστικά στρατόπεδα?

Γιατί δεν οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη οι εταιρίες που προμήθευαν τα στρατόπεδα με κυκλονιο Β, φορμόλη και το ναζιστικό στρατό με πολεμικό εξοπλισμό, κλπ?
(SIEMENS: ο επικεφαλής της στην Αθήνα το 1943, επί πρωθυπουργίας του δωσίλογο Ράλλη, εισηγήθηκε και χρηματοδόησε τα Τάγματα Ασφαλείας,

ΝΤΟΙΤΣΕ ΜΠΑΝΚ:
Χρηματοδότησε την κατασκευή του ΄Αουσβιτς.
κλεβε τα τιμαλφή των προς εκτελεση εβραίων, συνδεόταν με τις κατασχέσεις των περιουσιών τους και συνεργαζόταν με τις τράπεζες των κατεχόμενων χωρών, στην Ελλάδα με την ΕΤΕ. ΚΡΟΥΠ, ΦΑΡΜΠΕΝ (ΜΠΑΓΕΡ): κατασκεύσε το Zyklon B,
΄

IBM: μηχανοργάνωσε 78 ναζιστικά στρατόπεδα, ο πρόεδρός της Τ. Watson τιμήθηκε γιά τις "υπηρεσίες" του το Γ Ραιχ με το μετάλλιο του τίμιου σταυρού της γερμανικής τάξης του αετού το 1937, ΙΤΤ: σχεδίασε τις βόμβες Wulfs του χιτλερικού στρατού,

GENERAL MOTORS: κατασκεύασε θωρακισμένα οχήματα και τανκσ γιά το χιτλερικό στρατό,

FORD: ομοίως,  ο πρόεδρός της Η. Ford
τιμήθηκε γιά τις "υπηρεσίες" του το Γ Ραιχ με το μετάλλιο του τίμιου σταυρού της γερμανικής τάξης του αετού το 1938).

Στη δίκη του Άουσβιτς δικάστηκαν κατώτερα στελέχη το ναζιστικού στρατού. Οι ανώτεροί τους εξακολούθησαν να ζουν ανενόχλητο, να κατέχουν μεγάλες θέσεις και να εργάζονται στα εργοστάσια που κρατούμενοι έχαναν τη ζωή τους. Γιατί αυτοί δεν οδηγήθηκαν σε δίκη?

Στο βιβλίο του Ερικ Λιχτμπλάου "Η Αμερική καταφύγιο των ανδρών του Χίτλερ"αναγράφεται ότι 1000 πρώην ναζί προσελήφθησαν από τη CIA και το FBI, στην κορύφωση του ψυχρού πολέμου, γιά τις ανάγκες αντιμετώπισης του κόκκινου έχθρού. Οι αμερικανικές αρχές ήταν γνώστες του παρελθόντος τους (ΤΑ ΝΕΑ Σ/Κ 1-2/11/2014).


6.000.000 άνθρωποι εξοντώθηκαν για ρατσιστικούς λόγους

3.000.000 σοβιετικοί αιχμάλωτοι εκτελέστηκαν η πέθαναν από την πείνα.

10.000.000 πολίτες εξοντώθηκαν σε κατεχόμενες περιοχές.


Γλωσσάρι

Μαζικές συλλήψεις: συλλήψεις που πραγματοποιούνται αδιακρίτως από την αστυνομία.

Στρατόπεδο συγκέντρωσης: χώρος που συγκεντρώνονται άνθρωποι παρά τη θέλησή τους. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζιστών ήταν χώροι φρικιαστικοί οι άνθρωποι υπέφεραν από τις εντατικές ανακρίσεις, τα βασανιστήρια,  την πείνα, την καταναγκαστική εργασία…

Εκτοπισμός: μεταφορά παρά τη θέληση του κρατουμένου από χώρα στην οποία ζεί σε άλλη χώρα και στη συνέχεια σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Ο όρος χρησιμοποιείται επίσης για όσους είχαν καταδικαστεί σε καταναγκαστικά έργα  για πολιτικούς λόγους.

Γκέτο: περιοχή  η συνοικία που κατοικούν μειονότητες κάτω από δυσμενεις συνθήκες διαβίωσης.

Μπλοκ: ξύλινα παραπήγματα με τριπλά ξυλοκρέβατα. Με στρώματα από άχυρα συχνά αποσυντιθεμένα. Στο Άουσβιτς υπήρχαν 200 παραπήγματα . Στο κάθε ένα στεγαζόντουσαν  1000 άτομα αντί για 500.

Γενοκτονία: η επιθυμία μιας εξουσίας να εξοντώσει ένα λαό.

SS, Schur Staffel: σημαίνει «σώμα προστασίας»

Είπαν:

«αυτός που σιωπά μπροστά στο φόνο γίνεται συνεργός στο φόνο.
Αυτός που δεν καταδικάζει τον επιδοκιμάζει»
Ζοφια Κοσσάν-Στζούκα
Πολωνίδα συγγραφέας

«Όποιος δεν είναι εναντίον είναι υπέρ τους»
Cabaret  

«Μας είχαν αφαιρέσει τη σκέψη, άλλοι σκέφτονταν για μας»
κατηγορούμενος

 Πηγές:
1)Η ΑΝΑΚΡΙΣΗ
ΠΗΤΕΡ ΒΑΙΣ
ΙΘΑΚΗ

2)«Το Άουσβιτς όπως το εξήγησα στην κόρη μου»
ΑΝΝΕΤΤΕ WIEVIORKA
ΠΟΛΙΣ

3) ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΗΠΕΙΡΟΣ
MARK MAZOWER
ALEJANDREIA

4)Στην κόλαση του Μπέργκεν-Μπέλζεν - Το στρατόπεδο που πέθανε η Άννα Φράνκ

http://www.onalert.gr/stories/sthn-kolash-bergen-belsen-stratopedo-pe8ane-anna-frank/49185?utm_source=newsit.gr&utm_medium=Referral&utm_campaign=top5boxLabels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home