Wednesday, January 23, 2013

ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

- Στροφή στην ποιότητα παραγόμενων και παρασκευαζόμενων τροφίμων.

-΄Eλεγχος σήμανσης (θρεπτικά συστατικά, συνιστώμενη δόση, περιεκτικότητες, προέλευση - χώρα καταγωγής, παραγωγός - παρασκευαστής),

- Σαφής διάκριση μεταξύ της ένδειξης "ανάλωση κατά προτίμηση πριν το τέλος ..." και της "ημερομηνίας ληξεως"


- Γνώση των συνθηκών παραγωγής τους (εργασιακές σχέσεις, ευζωία, περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ιχνηλάτηση)

-Ιχνηλάτηση:
α) από τον αγρό στο τραπέζι (from farm to fork),
β) αποτυπωμένη στην ετικέτα.



- Επιλογή προϊόντων κύρια που να τρώγονται και όχι για να πωλούνται.

- Παραγωγή τροφίμων που να τρώγονται και όχι για τις ανάγκες της αγοράς.

- Ποικιλότητα στη διατροφή. Κατανάλωση άφθονων φρούτων και κηπευτικών (2).

- Σχέσεις εμπιστοσύνης με τον παραγωγό – παρασκευαστή και επιφυλάξεις με τους πιστοποιητικούς οργανισμούς.

- Δεν προμηθευόμεθα τρόφιμα, ποτά κ. άλ. που προέρχονται από μη νόμιμες εγκαταστάσεις. Προιόντα που προέρχονται απο παράνομες εγκατάστάσεις είναι παράνομα και ανέλεγκτα.

- Σημασία έχει τι μαγειρεύουμε και τι υπάρχει στο τραπέζι και όχι τι παράγεται η πωλείται.

- Όχι αγορά λιπών, ζάχαρης, αναψυκτικών και χρήση τηγανιών.

- Προγραμαμματισμένες αγορές. Αγορά με λίστα.- Αγορά με κριτήρια όχι την αισθητική η καλλωπιστική ποιότητα αλλά με κριτήρια υγιεινης και ασφάλειας.


- Περιορισμό στην κατανάλωση κρέατος κύρια μοσχαρίσιου (εκτός απο τα παιδιά η περιπτώσεις συνιστώμενες από γιατρό π.χ. αναιμία).

- Περιορισμό η κατάργηση αλατιού στις σαλάτες και αντικατάστασή του με άλλα υλικά (ξύδι, κεμμύδι, ρίγανη, λιαστή τομάτα κ. άλ.)

- Παραγωγή οικιακών ζυμαρικών (μανέστρα, χυλοπίτες, τραχανά κ. άλ.) και γιατί όχι και μακαρόνια.

- Παρασκευή επιτραπέζιων ελιών (1), ψωμιού και γαλακτομικών (γιαούρτι, τυρί φέτα).

- Όλα τα τρόφιμα φυτικής η ζωικής προέλευσης ιδιαίτερα φρούτα, κηπευτικά, μέλι κ. άλ. καλον είναι να καταναλώνονται το δυνατό συντομότερα δηλ. φρέσκα.

- Όλα τα μαγειρευμένα φαγητά σερβίρονται πάντοτε σε μικρές ποσότητες. Αν χρειαστεί σερβίρεται συμπληρωματικη ποσότητα.


- Περισσεύματα παρασκευασμένων - μαγειρευμένων φαγητών μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά στο άμεσο μέλλον ύστερα πο κατάψυξη.

- Οι φυτικές ίνες περιορίζουν την απορρόφηση κάποιων αμινοξέων. Οι αυστηρά χορτοφάγοι πρέπει να καταναλώνουν όσπρια και ξηρούς καρπούς.
Και στα τρία βασικά γεύματα πρέπει να υπάρχουν πρωτείνες τόσο ζωικής όσο και φυτικής προέλευσης..


ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

Ηθική συμπεριφορά, αναπτυξιακή τακτική, περιβάλλον, συνθήκες εργασίας των εργαζομένων και διαβίωσης των οικογενέιών τους, υψηλές προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας, αρχές δίκαιου εμπορίου, επιβράβευση η τιμωρία (μπουκοτάζ).

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΩΝ – ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΕΛΙΩΝ (1)

Είναι πηγή διαιτητικών ινών, πηγή βιταμίνης Ε και πλούσιες σε περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα, όπως ενώσεις με νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο και ιώδιο.
Παριέχουν επίσης βιταμίνες, αμινοξέα, ελαϊκό οξύ και πολυφαινόλες.


- ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ
- ΤΟΝΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΩΦΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
- ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΠΟΧΗ (πράσινες: πρασινωπό η πρασινοκίτρινο χρώμα, μαύρες: μενεξεδένιο χρώμα
- ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ
- ΧΡΗΣΗ ΚΑΘΑΡΩΝ ΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΜΙΚΡΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΞΕΠΙΚΡΙΣΜΑ (για να μην έρχονται σε επαφή με τον αέρα, οξειδωθούν και αλλάξει το χρώμα τους
- ΚΑΘΑΡΟ ΑΛΑΤΙ (σε κανονική αναλογία) ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
- ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΕΙΝΗΣ (καθαρά χέρια, κλπ)

ΠΑΡΑΣΙΝΕΣ ΕΛΙΕΣ


Τσακιστές :
Πλύσιμο και τσάκισμα με προσοχή για να μην ανοίξουν πολύ και για να μη σπάσει το κουκούτσι.

- τοποθέτηση σε καθαρό νερό για ξεπίκρισμα . Τα νερό αλλάζει κάθε δύο (2) ημέρες μέχρι να ξεπικρίσουν

- όταν ξεπικρίσουν τοποθετούνται σε άλμη 10% ( π. χ. σε ένα κιλό νερό 100 γρ. αλάτι)

- προσθήκη χυμού λεμονιών και 3 - 4 cm ελαιόλαδο ( για απομόνωση από τον αέρα).

ΜΑΥΡΕΣ ΕΛΙΕΣ

Προσοχή στο ξεπίκρισμα για να μην χαθεί το γυαλιστερό χρώμα και η συνεκτικότητα της σάρκας τους.

Κολυμπάδες

- τοποθέτηση σε καθαρό νερό για ξεπίκρισμα . Τα νερό αλλάζει κάθε δύο (2) ημέρες

- καλό ξέπλυμα και 10% αλάτι πάνω στις ελιές,

- ανακάτωμα για να πάει το αλάτι παντού,

- μετά από 5 – 6 ημέρες προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται για να καλυφτούν και λίγο λάδι


Κολυμπάδες ξυδάτες

- Ελαφρύ χάραγμα

- τοποθέτηση σε αραιό αλατόνερο

- ανακατεύομε δυνατό ξύδ ι και άλμη σε ίσες ποσότητες και αφήνουμε μέσα τις ελιές 4- 5 ημέρες

- τις στραγγίζουμε και μετά τις βάζουμε σε λάδι.

Ελιές καλαμών (πρώτος τρόπος)

- Ελαφρύ χάραγμα,

- τοποθέτηση σε νερό 49 ημέρες χωρίς αλλαγή

- ξέπλυμα και τοποθέτηση σε άλμη >10% για΄24 – 36 ώρες,

- μετά τοποθέτηση σε ισχυρό ξύδι 8 – 24 ώρες

- τέλος στράγγιση και γέμισμα του δοχείου με ελαιόλαδο.

Ελιές καλαμών (δεύτερος τρόπος)

- καθαρισμός και πλύσιμο

- χάραγμα 3 – 4 φορές

- τοποθέτηση σε νερό η άλμη 2% και αλλάζουμε το νερό κάθε 20 ημέρες

- τοποθέτηση σε άλμη 10 – 12% και μετά σε ξύδι 12 – 24 ώρες ,

- τις στραγγίζουμε και τις σκεπάζουμε με λάδι.


ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΕΛΙΩΝ
15
grs πράσινες ελιές αποδίδουν 20 θερμίδες, ενώ οι μαύρες περιέχουν 25 θερμίδες και περιέχουν:
2
grs λίπους,
<από 0,5
grs κορεσμένων ή πολυακόρεστων λιπαρών και 1,5 grs  μονοακόρεστα λιπαρά.
< 0,5
grs πρωτεΐνης,
1
grs υδατανθράκων,
0,5
grs φυτικών ινών
βιταμίνες Ε και Α
Δεν περιέχουν  χοληστερόλη ή trans-λιπαρά οξέα.



ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΟΣ ΦΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

- ΑΡΩΜΑ ΚΑΙ ΓΕΥΣΗ

- ΕΠΙΠΕΔΟ ΩΡΙΜΑΣΗΣ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ

- ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ (κακή συντήρηση επηρεάζει δυσμενώς την ποιότητα των προϊόντων)


- ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ
(μυκοτοξίνες, νιτρικά, υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων – γεωργικών φαρμάκων κ. άλ)


- ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ:
ΟΛΟΚΛΗΡΑ, ΚΑΛΑ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΑ, ΥΓΙΗ, ΦΡΕΣΚΑ (νωπή εμφάνιση) ΚΑΘΑΡΑ,
 ΩΡΙΜΑ - ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ,
ΟΜΟΙΟΓΕΝΗ (μέγεθος, χρώμα, ωριμότητα, ίδια ποικιλία),
ΝΑ ΑΝΤΕΧΟΥΝ  ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ,
ΝΑ ΦΘΑΝΟΥΝ ΣΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ,

ΨΩΜΙ

Κυριότερα στοιχεία:
σίδηρος, ασβάστιο, βιταμίνες συμπλέγματος Β (θειαμινη (Β1), νιασίνη (Β3). Το μαύρο ψωμί είναι περισσότερο θρεπτικό.
- Περιέχει τριπλάσιες ποσότητες φυτικών ινών συγκριτικά με το λευκό, έχει χαμηλο γλυκαιμικό δείκτη, και καλύτερο δείκτη κορεσμού της πείνας. Επίσης περιέχει περισσότερες  βιταμίνες του συμπλέγματος Β και περισσότερο σίδηρο.
- Γενικά το ψωμί δεν πρέπει να περιέχει ζάχαρη και αλάτι περισσότερο του κανονικού.  -Αποφεύγουμε το ψωμί με πρόσθετα.
- Βοηθάει τον εγκέφαλο στην παραγωγή σεροτονίνης (30 grs/ημέρα).ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ:
Βοηθούν τον εγκέφαλο στην παραγωγή σεροτονίνης.


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ (%) (2)

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ:

Υπάρχουν ελληνικά ελαιόλαδα με "ισχυρισμό υγείας" - "health claim" λόγο της μεγαλης περιεκτικοτητας ευεργετικών φαινολών - ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη.

Άλλα φαινολικά συστατικά: υδροξυ - τυροσόλη ή τυροσόλη, ελαιοευρωπαίνη.



ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ       ΡΟΔΑΚΙΝΟ ΒΕΡΙΚΟΚΟ   ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ    ΜΗΛΟ

ΝΕΡΟ g                  88.97         86.35                87.23           85.56

ΕΝΕΡΓΕΙΑ Κcal       39              48                     46                  52

ΠΡΩΤΕΙΝΗ g          0.91            1.4                     0.7               0.26

ΛΙΠΟΣ g                 0.26             0.39                  0.28               0.17

ΥΔΑΤΑΒΘΡΑΚΕΣ g 9.54          11.12                 11.42           13.81

ΙΝΕΣ g                       1.5             2                       1.4                 2.4

ΑΣΒΕΣΤΙΟ mg            6              13                        6                      6

ΣΙΔΗΡΟΣ mg           0.25          0.39                    0.17                 0.12

ΜΑΓΝΗΣΙΟ mg          9              10                          7                     5

ΦvΣΦΟΡΟΣ mg          20              23                      16                    11

KALIO mg                190            259                     157                 107

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ mg 0.17          0.29                    0.1                   0.04

ΜΑΓΓΑΝΙΟ mg    0.061      0.077                 0.052                 0.035

ΣΕΛΗΝΙΟ mg              0.1           0.1                           0                 0

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C mg         6.6         10                         9.5                   4.6

ΘΕΙΑΜΙΝΗ mg        0.024     0.03                  0.028                   0.017

ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ mg 0.031     0.04                 0.026                    0.026

ΝΙΑΣΙΝΗ mg             0.806    0.6                      0.417                0.091

ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ mg 0.153 0.24             0.135                 0.061

BITAMINH B6 mg    0.025    0.054                 0.029                   0.041

BITAMINH A            326      192                    6 345                  54

BITAMINH E mg      0.73     0.89                      0.26                  0.18

β - ΚΑΡΟΤΕΝΙΟ μg     162     1094                       190               27


Mg: σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά – σπανάκι κ. άλ.,
ξηροί καρποί, , σπόροι και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ζ
n: στρείδια, κάσιους, συκώτι, μοσχάρι, κρόκοι αυγών.

Ωμέγα 3 – λιπαρά οξέα: ιχθυέλαια, παχιά ψάρια, σαρδέλα, σολομός, σκουμπρί, γαύρος,  ρέγγα, τόνος.

Προβιοτικά: κεφίρ, γιαούρτι, πίκλες.

Σύμπλεγμα βιταμινών Β
: αβοκάντο, αμύγδαλα, σπαράγγια.
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ 100 grs ΚΆΡΠΏΝ ΚΆΣΤΑΝΟΥ

ΘΕΡΜΙΔΕΣ 189: KCAL

NERO: 52 grs

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ: 42,4 grs

ΠΡΩΤΕΙΝΗ: 3.5 grs

ΛΙΠΙΔΙΑ: 1,8 grs

ΘΕΙΟ (S): 48 mgrs

ΦΩΣΦΟΡΟΣ: 89 mgrs

ΝΑΤΡΙΟ 11:mgrs


ΚΑΛΙΟ: 500 mgrs


ΑΣΒΕΣΤΙΟ: 48 mgrs


ΜΑΓΝΗΣΙΟ: 40 mgrs


ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ: 19 mgrs


ΧΑΛΚΟΣ: 7 mgrs


ΣΙΔΗΡΟΣ: 12 mgrs


ΑΣΚΟΡΒΙΚΟ ΟΞΥ – ΒΙΤΑΜΙΝΗ C: 0.22 mgrs


ΘΕΑΜΙΝΗ – ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β1 0.15: mgrs


ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β: 2 0.35 mgrs


ΝΙΑΣΙΝΗ - Β3 1.40

ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ – Β5 0.9


ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ κ. άλ.

Πορτοκάλια:  εσπεριδίνη,

μήλα: κατεχίνη

κόκκινο κρασί: ανθοκυανίνη

κρασί γενικά:

ρεσβερατρόλη, κερκετίνη, γαλλικό οξύ, προκυανιδίνες


μαϊντανός – ελιές: απιγενίνη

μαύρο τσάι – κρεμμύδια – μήλα- μαϊντανός - ελιές: κουερσετίνη

ΟΣΠΡΙΑ - ΚΑΡΠΟΙ ΨΥΧΑΝΘΩΝΔισπώνται απο τα ένζυμα του λεπτού εντέρου, όσα δεν διασπώντσι αποδομούνται μερικώς απο τημικροβιακή χλωρίδα του παχέως εντέρου.

(φασόλια, φακές, μπιζέλια, φασόλια, σόγια κ. άλ)
- φυτικές πρωτείνες
- φυτικές ίνες,
- αντιοξειδωτικες ουσίες
(φυτοοιστρογόνα -  στανόλες  και στερόλες),
- βιταμίνες του συμπλέγματος Β,
-
όσπρια: φυτοοιστρογόνα -  στανόλες  και στερόλες


ΡΕΒΥΘΙΑ:
φυτικές ίνες και κάλιο.



ΦΑΣΟΛΙΑ

100
GRS ΜΑΓΕΙΡΕΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ
ΣΤΡΑΓΓΙΣΜΕΝΩΝ ΟΣΠΡΙΩΝ              ΦΑΣΟΛΙΑ

ΕΝΕΡΓΕΙΑ (
KCAL):                                115

ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ (
GRS):                              7,80

ΛΙΠΟΣ  (
GRS):                                     0,38

ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ
ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ (
GRS):                         0,09

ΜΟΝΟΑΚΟΡΕΣΤΑ                              
ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ (
GRS):                        0,03            

ΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ
ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ
GRS):                        0,17

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ (
GRS):                  13,88

ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ (
mGRS):           7

ΘΕΙΑΜΙΝΗ (
mGRS):                      0,16

ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ (
mGRS):              0,06

ΝΙΑΣΙΝΗ (
mGRS):                        0,42

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6 (
mGRS):              0,16

ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ(μ
GRS):              83.00

ΑΣΒΕΣΤΙΟ (
mGRS): (mGRS):   17.00

ΣΙΔΗΡΟΣ (
mGRS): (mGRS):      2,39

ΜΑΓΝΗΣΙΟ (
mGRS): (mGRS): 43.00

ΦΩΣΦΟΡΟΣ  (
mGRS): (mGRS):111.00

ΚΑΛΙΟ (
mGRS):                            508,00

ΝΑΤΡΙΟ (
mGRS):                          2,00

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ  (
mGRS):            0,95              


ΦΑΚΕΣ

100
GRS ΜΑΓΕΙΡΕΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ
ΣΤΡΑΓΓΙΣΜΕΝΩΝ ΟΣΠΡΙΩΝ

ΕΝΕΡΓΕΙΑ (
KCAL):        116,00

ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ (
GRS):              9,02

ΛΙΠΟΣ  (
GRS):                     0,38

ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ
ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ (
GRS):       0,05

ΜΟΝΟΑΚΟΡΕΣΤΑ
ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ (
GRS):      0,06

ΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ
ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ GRS):          0,18

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ (
GRS):12,23

ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ (
mGRS): 7,90

ΘΕΙΑΜΙΝΗ (
mGRS):         0,17

ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ (
mGRS): 0,07

ΝΙΑΣΙΝΗ (
mGRS):           1,06

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6 (
mGRS): 0,18

ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ(μ
GRS):  181,00

ΑΣΒΕΣΤΙΟ (
mGRS): (mGRS): 19,00

ΣΙΔΗΡΟΣ (
mGRS): (mGRS):  3,33

ΜΑΓΝΗΣΙΟ (
mGRS): (mGRS): 36,00

ΦΩΣΦΟΡΟΣ  (
mGRS): (mGRS): 180,00

ΚΑΛΙΟ (
mGRS): 369,00

ΝΑΤΡΙΟ (
mGRS): 2,00

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ  (
mGRS): 1,27

ΡΕΒΥΘΙΑ

100
GRS ΜΑΓΕΙΡΕΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ
ΣΤΡΑΓΓΙΣΜΕΝΩΝ ΟΣΠΡΙΩΝ

ΕΝΕΡΓΕΙΑ (
KCAL):  164,00

ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ (
GRS):     8,86

ΛΙΠΟΣ  (
GRS):             2,59

ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ
ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ (
GRS): 0,27

ΜΟΝΟΑΚΟΡΕΣΤΑ
ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ (
GRS):  0,58

ΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ
ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ GRS):       1,16

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ (
GRS):19,82

ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ (
mGRS):7,60

ΘΕΙΑΜΙΝΗ (
mGRS):           0,12

ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ (
mGRS):    0,06

ΝΙΑΣΙΝΗ (
mGRS):                0,53

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6 (
mGRS):        0,14

ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ(μ
GRS):          172

ΑΣΒΕΣΤΙΟ (
mGRS): (mGRS): 49,00

ΣΙΔΗΡΟΣ (
mGRS): (mGRS):    2,89

ΜΑΓΝΗΣΙΟ (
mGRS): (mGRS):48,00

ΦΩΣΦΟΡΟΣ  (
mGRS): (mGRS): 168,00

ΚΑΛΙΟ (
mGRS):                             291,00

ΝΑΤΡΙΟ (
mGRS):                                7,00

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ  (
mGRS):               1,53


ραδίκια, ζοχοί, βρούβες, τρυφερό σταμναγκάθι:
βιταμίνες 
B,C,E,
ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρος, μαγνήσιο, σελήνιο, φώσφορος
αντιοξειδωτικές  πολυφαινόλες,  καροτένιο.


ΣΤΑΜΝΑΓΚΑΘΙ

Περιέχει (mg/100 grs προϊόντος )
βιταμίνη C: 37
β – καρωτένιο: 10
βιταμίνη Ε: 10
Ολικές φαινόλες
κατά Foin Ciocalteou
σε + κατεχίνη: 20
λιπαρά οξέα: 156
λινολενικό οξύ (ω-3): 44

μεταλλικά στοιχεία (g/100 grs ξηρού βάρους ):
Κ:5,6
Νa:0,8
Ca:1,4
Mg:0,4
Fe:0,05
Cu:0,01
Μn:
Zn
:
P
:


100
GRS ΡΙΓΑΝΗ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ:

1,793
MGRS  KALIO
379
MGRS ΑΣΒΈΣΤΙΟ
586
MGRS ΜΑΓΝΗΣΙΟ
26,44
MGRS ΣΙΔΗΡΟ
9,4
MGRS ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟ

ΔΥΟ (2) ΑΥΓΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ:

135
MGRS ΚΑΛΙΟ
74
MGRS ΑΣΒΑΣΤΙΟ
9
MGRS ΜΑΓΝΗΣΙΟ
1,56
MGRS ΣΙΔΗΡΟ
1,6
MGRS ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟ


Μπανάνα
:

Περιεκτικότητα σε κάλιο 300 mg/100 g

ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ
λυκοπένιο, β- καροτίνη, κάλιο, κάτω απο το φλοιό (λευκό τμημα) περιέχεται το πρόδορομο της αργινίνης αμινοξύ κιτρουλίνη.

ΚΕΡΑΣΙΑ - ΒΥΣΙΝΑ
ανθοκυανίνες

ΡΟΔΙΑ


Τα 100 γραμμάρια ροδιού παρέχουν
83 περίπου θερμίδες που προέρχονται από
18.7 γραμμάρια υδατανθράκων,
1.67 γραμμάρια πρωτεΐνης και
1.17 γραμμάρια λιπαρών.
Εφοδιάζουν τον οργανισμό και με τέσσερα γραμμάρια ωφέλιμων φυτικών ινών.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ:
υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη c,

Τ
ο κιτρικό οξύ συνδέεται με αδιευκρίνιστο τρόπο με τη μεταφορά ασβεστίου (Ca) από αίμα στα κόκαλα και αντίστροφα. Εχει αναφερθεί επίσης οτι η κατανάλωση λεμονιών προκαλεί χολολιθιάσεις.
Το Ca απορροφάται καλύτερα από τροφές που το περιέχουν χωρίς τα πρόσθετα (π.χ. σοκολατούχο γάλα, γάλα με αλάτι η καφέ κ.λ.π).


ΠΑΤΑΤΕΣ:
υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη c,

ΜΑΝΓΚΟ
Τα 100 gr.περιέχουν
156mgrs καλίου,

2 mgrs νατρίου.
Ε΄ναι πηγή βιταμίνης Α.

Τα 100 gr.περιέχουν 765 ΙU
Περιέχουν επίσης βιταμίνες C,E, S6 (πυριδοξίνη) και φυτικές ίνες.
ΑΒΟΚΑΝΤΟ100 GRS περέχουν: 8,5
GRS υδατάνθρακες, , 2 GRS πρωτείνες, 14,5 GRS λίπος και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. 
 

Κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα:
Περιεκτικότητα σε κάλιο πάνω από 700 mg/100 grs.

ΑΠΑΧΟ ΚΡΕΑΣ: παρέχει αρκετό σίδηρο.ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ: (γάλα, γιαούρτι, τυριά) περιέχουν βιταμίνη D και ασβέστιο.


ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ


Στη συνεδρίαση της Επιτροπής για τα Φυτικά Φαρμακευτικά Προϊόντα (HPMC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), που έλαβε χώρα στο Λονδίνο στις 07/07/2015, αποφασίστηκε ομόφωνα και έγινε αποδεκτή στην κατηγορία των παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης, η φαρμακευτική «μονογραφία» της Μαστίχας Χίου, με δύο θεραπευτικές ενδείξεις: 1.δυσπεπτικά προβλήματα 2. δερματικές φλεγμονές και επούλωση δερματικών πληγών.


ΠΡΩΤΕΙΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Προσδιορίζονται σε 0,8 γραμ. ανά κιλό βάρους.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

150 γραμ. κόκκινου κρέατος, κοτόπουλου η ψαριού περιέχουν 36 γραμ.

1 αυγό 7 γραμ.

γάλα 1,5%

60 γραμ. κίτρινο τυρί 14 γραμ.

2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως 6 γραμ.

γιαούρτι 2% 8 γραμ.

δύο φέτες γαλοπούλα 14 γραμ.

90 γραμ. τόνος η θαλασσινά 21 γραμ. 



ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ ΛΙΠΗ

- Μειώνουν τα θρεπτική αξία του τροφίμου.
- Η διαπίστωσή της ύπαρξής τους στα τρόφιμα είναι δύσκολη.
- Βλάπτουν την υγεία (αυξάνουν τις  λιποπρωτείνες στο αίμα,
LDL).
- Oδηγούν σε παχυσαρκία.
- Μεγάλος αριθμός τυποποιημένων και μη προϊόντων περιέχουν  κορεσμένα λύπη.
(φοινικέλαια, λάδι καρύδας, σοκολάτες, μπισκότα, τσιπς, κρουασάν, κριτσίνια, νιφάδες δημητριακών, καταψυγμένες πίτες, γεύματα εστιατορίων γρήγορου φαγητού που δεν μαγειρεύονται με εξ. παρ. ελαιόλαδο κ. άλ.).  

ΤΡΑΝΣ ΛΙΠΑΡΑ

Λιπαρά οξέα φυτικής προέλευσης που έχουν υποστεί επεξεργασία – υδρογόνωση.     



ΜΑΥΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ (>50%  κακάο,
Theobroma cacao
)

- Είναι πλούσια σε πολυφαινόλες κα φλαβονοειδή (αντιοξειδωτικές ουσίες).
- Περιέχει:
1) βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, και Ε,
2) φαινυλαιθυλαμίνη, που προκαλεί την απελευθέρωση  ενδορφινών και σεροτονίνης,
3) θεοβρωμίνη (αντιβηχικό),
4) κατεχίνες και επικατεχίνες.
- Είναι πολύ καλή πηγή
Mg, Mn, Ca, Cu και K.
- Δεν προκαλεί εθισμό.
- Δεν περιέχει χοληστερόλη.



ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ
Περιέχει:
Λίπος, Πρωτεΐνη, Υδατάνθρακες, Ριβοφλαβίνη, Ασβέστιο, Νάτριο, Φώσφορο,  Βιταμίνη Β12, Σελήνιο, Βιταμίνη Β6,  Ψευδάργυρο
.



ΚΕΦΙΡ

Προϊόν ζύμωσης ζωικού γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο) ή φυτικού (σόγιας, ρυζιού καρύδας).
Περιέχει 12 προβιοτικά (Lactobacilluw kefiri), βιταμίνες Β12, Β1, C και D, εμπλουτίζει τη χλωρίδα του εντερικού σωλήνα, φυσικές πρωτεΐνες και το αμινοξύ τρυπτοφάνη, υδατάνθρακες (kafiran), ιχνοστοιχεία (Ca, Fe, P).


ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

α) Πολλά φρούτα και λαχανικά , όσπρια, δημητριακά, ξηροί καρποί, ελαιόλαδο, βότανα και μυρωδικά σε καθημερινά,

β) ψάρια και θαλασσινά τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα,

γ) πουλερικά, αυγά τυρί και γιαούρτι με μέτρο,

δ) περιορισμένα γλυκά, κόκκινα κρέατα,

ε) λίγο κρασί,


Μεσογεικό πρότυπο διατροφής: "ισορροπία, ποικιλια, μέτρο"
σε συνδυασμό με αγροτικές – χειρωνακτικές εργασίες ή άσκηση, κοινωνική επαφή, παραμονή - εργασία  στην ύπαιθρο και στο ηλιακό φώς.

ΣΤΑΥΡΑΝΘΗ

Μπρόκολο


Περιέχει:  φολικό οξύ, βιταμίνες Β1, Α, Β- καροτίνη,
Fe, Mg, K, κυτταρίνες.
- την ένωση
DMI, αντιοξειδωτικά (I3C, σουλφοραφάνη, γλυκοζιδάση, λουτείνη).

Βιταμίνη
C: αλλάζει ανάλογα με την ποικιλία, την ωρίμανση, την έκθεση στον ήλιο, τη θερμοκρασία διατήρησης , τη μέθοδο χειρισμού και μεταφοράς.
Το μπρόκολο που παράγεται το χειμώνα περιέχει διπλάσια ποσότητα βιταμίμνης
C  σε σύγκριση με το μπρόκολο του καλοκαιριού.

Τροφές με σίδηρο:

Κόκκινο κρέας, χοιρινό κρέας και πουλερικά

Θαλασσινά

Όσπρια (ιδίως φασόλια)

Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι

Αποξηραμένα φρούτα, όπως σταφίδες και βερίκοκα

Εμπλουτισμένα με σίδηρο δημητριακά, ψωμιά και ζυμαρικά
Αρακάς

Η βιταμίνη C βρίσκεται:


Μπρόκολο

Γκρέιπφρουτ

Ακτινίδια

Φυλλώδη λαχανικά

Πεπόνια

Πορτοκάλια

Πιπεριές

Φράουλες

Μανταρίνια

Τομάτες


Το μαγνήσιο (Mg)  βρίσκεται:


Αμύγδαλα, ψημένα, 30 γραμμάρια: 80 mg

Σπανάκι, βρασμένο, 1/2 φλιτζάνι: 78 mg

Κάσιους, ψημένα, 30 γραμμάρια: 74 mg

Φιστίκια, καβουρδισμένα, 1/4 φλιτζανιού: 63 mg

Γάλα σόγιας, 1 φλιτζάνι: 61 mg

Μαύρα φασόλια, μαγειρεμένα, 1/2 φλιτζάνι: 60 mg

Φυστικοβούτυρο, 2 κουταλιές της σούπας: 49 mg

Ψωμί, ολικής αλέσεως, 2 φέτες: 46 mg

Αβοκάντο, 1 φλιτζάνι: 44 mg
Πατάτες, ψημένες με τη φλούδα, 85 γραμμάρια: 43 mg
Ρύζι, καφέ, μαγειρεμένο, 1/2 φλιτζάνι: 42 mg
Γιαούρτι, απλό, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, 225 γραμμάρια: 42 mg,
ηλιόσποροι,
πράσινα λαχανικά,
σολωμός
Η απορρόφησή του από τον εντερικό σωληνα κυμαίνεται απο 30 - 70%, η απορρόφηση μειώνεται με την ηλικία, σίδηρος και μαγνήσιο ανταγωνίζονται κατά την απορρόφηση για το λόγο αυτό σκευάσματα που περιέχουν το ένα η το άλλο στοιχείο πρεέπι να λαμβάνονται με διαφορά κάποιων ωρών. .
 



 

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home