Sunday, September 23, 2012

O ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Ο Εμφύλιος Πόλεμος ήταν συγκρούσεις για να περάσει η Χώρα από την Αγγλική επιρροή στην Αμερικανική. Δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά με το Ελληνικό Λαό οργανωμένο κατά 90% στο ΕΑΜ και με ένα ισχυρό ΕΛΑΣ.
Στο Εμφύλιο οδηγήθηκε και η ηγεσία του ΚΚΕ γιατί
- υπερεκτίμησε τις δυνατότητές του
- πίστευε ότι θα επαναλάβει το πετυχημένο εγχείρημα του ΕΛΑΣ και του ΕΑΜ
- απέτυχε να κάνει κυρίαρχο το ιδεολογικό του πρότυπο.
Όμως το 1946 το ΚΚΕ βρέθηκε απομονωμένο. Οι μη κομουνιστικές δυνάμεις δεν συμμετείχαν. Η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν ήθελαν άλλο πόλεμο.

Κατέληξε να είναι κορυφαία ταξική σύγκρουση και με ανοικτό το θέμα διεκδίκησης της εξουσίας.

O Ζαχαριάδης (1) γυρίζοντας από το Νταχάου (ξεκομμένος από την Ελληνική πραγματικότητα) αποφάσιζε αποχή από τις εκλογές.
Μια αποχή εγκληματική γιατί αποκάλυπτε στην ασφάλεια του οπαδούς της αριστεράς από το εκλογικό τους βιβλιάριο.
Στέρησε την αριστερά από μια σημαντική κοινοβουλευτική δύναμη που θα είχε εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα αριστερά κόμματα της Ευρώπης.
Δεν παρεμπόδισε τον Τσαλδάρη να μπει πανίσχυρος στη Βουλή,
να επαναφέρει τον κομματάρχη της δεξιάς Γεώργιο,
να αθετήσει πλήρως τις συμφωνίες που είχαν γίνει με τους συμμάχους,
να εισάγει στη Βουλή προς ψήφιση το Γ΄Ψήφισμα " περί εκτάκτων μέτρων κατά των επιβουλευομενων την Δημόσιαν Τάξιν και την ακεραιότητα της χώρας". Γιά την υλοποιηση τους συστήθηκαν στρατοδικεία. Ενδικα μέσα έπαψαν να ισχύουν. Ανεστάλησαν άρθρα του Συντάγματος. Καταργήθηκε το οικογενειακό άσυλο και οι ελευθερίες του Τϋπου. Εχει γραφεί ότι αποτέλεσε τη νομική κάλυψη γιά το θάνατο και τις εκτελέσεις χιλιάδων πατριωτών αλλά και το θεμέλιο του εμφυλίου πολέμου.
Πίστευε ότι αν κέρδιζε, μετά τον εμφύλιο θα είχε την αναγνώριση της Μόσχας.
Η αποχή από τις εκλογές του 1946 (κομουνιστών και κεντρώων) απέκλεισε την κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση για 4 χρόνια.
Οι μόνες δυνατότητες που απέμειναν ήταν η εξωκοινοβουλευτική αντιπολίτευση και ο Εμφύλιος.

Αποφασίζεται ένοπλος αγώνας παρά τη διαφωνία κάποιων. Συγκροτείται ο Δημοκρατικός Στρατός υπό τον Μάρκο Βαφειάδη και με απαγόρευση επιστράτευσης των αγροτών. Η απομάκρυνση των αγροτών ήταν διπλά λαθεμένη γιατί στέρησε το Δημοκρατικό Στρατό από εφεδρικές δυνάμεις αλλά και γιατί ο αγροτικός κόσμος κατακτήθηκε εύκολα από τη Δεξιά με τη χρησιμοποίηση μιάς αντικομουνιστικής ιδεολογίας.
Την ίδια και την προηγούμενη χρονιά οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης εξαναγκάστηκαν να πάρουν τα βουνά και να αποτελέσουν του πρώτους πυρήνες του Δημοκρατικού Στρατού. Με τη καθοδήγηση των Άγγλων συμμορίες όπως οι «Χ» έκαιγαν σπίτια, βίαζαν γυναίκες και έσφαζον άνδρες. Το Μάρτιο του 1946 οι συλλήψεις είχαν φθάσει τις 85000.

Το ΚΚΕ (4η ολομέλεια) ευθυγραμμίζεται με τη θέση του Στάλιν γιά έλεγχο της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο που ακολουθεί ανεξάρτητη πολιτική. Κλείνουν τα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας σταματάει ο εφοδιασμός του Δ.Σ.Ε. και παροχής κάθε είδους βοήθειας (οικονομικής, περίθαλψης κ. άλ,).
Την επόμενη χρονιά (1947) οι ΗΠΑ κυριαρχούν με το Δόγμα Τρούμαν. Εξοπλίζουν και ελέγχουν τον Εθνικό Στρατό και τον χρησιμοποιούν για να επιτύχουν τις επιδιώξεις τους.

Το 1949 ο Παπάγος διορίζεται αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και αρχίζουν οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Την ίδια χρονιά η Πελοπόννησος είναι υπό την κυριαρχία του Εθνικού Στρατού.
Το ΚΚΕ αποφασίζει να εγκαταλείψει τον αντάρτικο πόλεμο. Παραιτείται ο Βαφειάδης από την Π.Δ.Κ. και ο Ζαχαριάδης αναλαμβάνει τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία.
Τα αποτελέσματα του συμβατικού πολέμου ήταν καταστρεπτικά για τους κομουνιστές.

Τον Αύγουστο ύστερα από σκληρές μάχες στο Γράμμο και στο Βίτσι οι κομουνιστές απωθούνται έξω από τα σύνορα.
Στις 16 Οκτωβρίου το ΚΚΕ αποφασίζει την κατάπαυση του πυρός.
Οι απώλειες του εμφυλίου φτάνουν τις 40000. Χιλιάδες έμειναν άστεγοι. Πάνω από 100000 διέσχισαν τα σύνορα και ενσωματώθηκαν στις τότε κομουνιστικές χώρες.

"Οι νικητές δεν ξέρουν να κερδίζουν με αξιοπρέπεια"
Δεν έδειξαν καμιά επιείκεια, ανοχή η συγχώρηση στους ηττημένους
Οι μεταεμφυλιοπολεμικές συνέπειες ήταν τραγικές. Γέμισαν τα ξερονήσια πολιτικούς εξόριστους, 3500 πολιτικοί κρατούμενοι εκτελέστηκαν, άλλοι φυλακίστηκαν και σύρθηκαν στα έκτατα στρατοδικεία με χαλκευμένες κατηγορίες και όσοι απέμειναν ένοιωσαν την ψυχολογική βία των ΤΕΑ, της αστυνομίας, γενικά της κρατικής διοίκησης και των παρακρατικών οργανώσεων.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ και δεν θα αφήσουμε και τους άλλους να ξεχάσουν"
Ο Εμφύλιος Πόλεμος και οι συνέπειές του υπήρξε και συνέπεια της αντιδραστικότητας της Δεξιάς.


Υ.Γ.
(1) Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι τον εμφύλιο "τον επέβαλαν οι αγγλοαμερικάνοι ιμπεριαλιστές και οι ντόπιοι λακέδες τους, το ΚΚΕ πολέμησε στις επάλξεις της εθνικής ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας, της λαικής επιβίωσης και της κοινωνικής προόδου.|
...
Ομως, το 1949, από λόγους που δεν έχουν καμιά σχέση με την Ελλάδα και τον αγώνα του ΔΣΕ, ανατράπηκαν ορισμένες απο τις αναγκαίες εξωτερικές προυποθέσεις που ήταν απαραίτητες γιά την ανάπτυξη του αγώνα αυτού. Οταν στα 1946 το λαικό  κίνημα, απαντώντας στο μονόπλευρο εμφύλιο πόλεμο που η εσωτεριή αντίδραση με την τρομοκρατία εφάρμοζαν σε βάρος του λαού, κάτω από την καθοδήγηση στην αρχή των Εγγλέζων και ύστερα από την αποτυχία αυτών, απο το 1947 και πέρα, των Αμερικάνων, αναγκάστηκε να ξαναπάρει τα όπλα.
Η γραμμή αυτή συμφωνήθηκε με όλα τα αδελφά κόμματα στα Βαλκάνια και την Αντολική Ευρώπη που υποσχέθηκαν την ολόπλευρη συμπαράστασή τους.
Στα 1948 εξαιτίας της κρίσης Γιογκοσλαβίας - ΕΣΣΔ η συμπαράσταση αυτή κατέρρευσε, ο συσχετισμός των δυνάμεων στα Βαλκάνια και την Ευρώπη ανατράπηκε, ξέπεσαν οι προυποθέσεις του 1947, ...
...
Αν δεν υπήρχε η Βάρκιζα το 1945 δεν θα υπήρχε και εμφύλιος πόλεμος, ...
...
Γιά να δικαιωθεί η προδοσία της Βάρκιζας εφεβρέθηκε η ειρηνική πορεία που επιβλήθηκε στο ΚΚΕ και στις συνθήκες αγγλικής κατοχής και του ξεφαντώματος της μοναρχοφασιστικής δολοφονικής τρομοκρατίας.
...
Οι εκλογές που οργάνωσαν οι εγγλεζοι και η ντόπια αντίδραση αποτελούσε μονάχα νομιμοφανή κοινοβουλευτική προσπάθεια αποπλάνησης των μαζών που ταλαντεύονταν και κάλυψης της απόφασης της να επιβληθεί οπωσδήποτε δυναμικά, κρατώντας τα προσχήματα , υπό το "νόμιμο" κοινοβουλευτικό μανδύα που βιαζότανε να φορέσει και που θα κατοχύρωνε τη βίαιη επιβολή της και εκλογικά "δημοκρατικά".
...
Οι αιτίες της ήττας του ΔΣΕ ήταν οι ακόλουθες:
α) Η αδυναμία του ΚΚΕ να λύσει το πρόβλημα των εφεδρειών του ΔΣΕ καθώς και τον εφοδιασμό των τμημάτων του ΔΣΕ που βρίσκονταν στις περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδος.
β) Η βοήθεια που οι Αμερικάνοι και οι ¨Αγγλοι έδωσαν στο μοναρχοφασισμό.
γ) Η μεταβολή που έγινε στα 1948 στην πολιτική της Γιουγκοσλαβίας".

ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ
ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΑΡΧΕΙΟ
ΤΗΣ ΕΞΟΡΙΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
ΠΕΤΡΟΣ ΤΟΥΛΟΥΔΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ
ΚΥΡΙΚΑΤΙΚΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home