Saturday, November 19, 2011

ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΑΘΑ

"H κρίση που επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία και συνεπώς το Ευρώ απαιτεί μια ριζικά διαφορετική αντιμετώπιση από αυτή που σχεδιάσθηκε και υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Ο τρόπος που η Ευρώπη και οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι ψηφοφόροι θα χειριστούν την Ελληνική κρίση θα θέσει ένα σημαντικό προηγούμενο για τις επόμενες κρίσεις και τους συνεπαγόμενους κινδύνους κυρίαρχων προεπιλογών τους.

Οι πιθανές αποφάσεις της Ελληνικής κυβέρνησης, η οποία πρακτικά αφέθηκε μόνη όπως και άλλες κυβερνήσεις σε παρόμοιες κρίσεις ελλείμματος, είναι βασισμένες στη μαζική πώληση των δημόσιων αγαθών και περιουσίας σε απροσδιόριστους αγοραστές, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα χρήματα που θα εγγυηθούν τα επόμενα δάνεια.

Αυτή είναι μια σαφώς λανθασμένη απόφαση όχι μόνο με βάση πολιτικούς όρους αλλά και από πρακτική άποψη. Πολιτικά είχαμε τη σημαντική εμπειρία στο τελευταίο τέταρτο του προηγούμενου αιώνα ότι η άρση των ελέγχων/κανονισμών και οι ιδιωτικοποιήσεις δεν ήταν συνώνυμες με την αποδοτικότητα, τις επενδύσεις, τον εκσυγχρονισμό και τον ανταγωνισμό.

Αντίθετα, υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, από παταγώδεις αποτυχίες και πραγματική καταστροφή της αξίας από τις ίδιες δυνάμεις αγοράς που υιοθετήθηκαν ως λύση μακράς διαρκείας για οποιοδήποτε εθνικό και διεθνές οικονομικό πρόβλημα.

Η τελευταία χρηματοπιστωτική, αγοραστική και παγκόσμια οικονομική κρίση έχει αποδείξει, υπεράνω πάσης αμφιβολίας, ότι οι αγορές δεν είναι ικανές να αυτορυθμιστούν, ότι δεν υπάρχει κανένα αόρατο χέρι που ισορροπεί τα διαφορετικά συμφέροντα και ότι τα δημόσια χρήματα έχουν διασώσει τα ίδια ολιγοπώλια που υποτίθεται δεν θα υπήρχαν σε ένα υγιές ανταγωνιστικό περιβάλλον, ενθαρρυμένα από μια απορυθμισμένη αγορά. Δεν υπάρχει κανένα δωρεάν γεύμα και δεν υπάρχει καμία ανεξέλεγκτη αγορά που να απευθύνεται σ’ ένα κοινό αγαθό".

http://www.europeancommongoods.org/gre.php



Κλαούντια Μπετιόλ

Labels:

2 Comments:

At 19 November, 2011 , Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Δεν ξέρω. Εγώ θεωρώ την κρίση ουσιαστικά τεχνητή και όχι κλασσική καπιταλιστική κρίση. Οι παλαιότερες κρίσεις οφειλόμενες σε ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς ουσιαστικά θύματα και νικητές και μεταξύ των αστών. Σήμερα η αστική τάξη μοιάζει να μη χάνει ή όσα χάνει (κυρίως το τραπεζικό κεφάλαιο) καλύπτονται από τα κράτη. Ουσιαστικά η "κρίση" είναι ένας κανιβαλιστικού περιεχομένου μετασχηματισμός που λειτουργεί ως αφορμή για επίθεση ταξική στη μεσαία τάξη.

 
At 20 November, 2011 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

deimo καλο βράδυ

Με άλλα λόγια εξαναγκάζουν τους πολίτες να πληρώνουν τις απώλειες των τραπεζών.

Πάντω αν υπάρχει χρίση αυτή είναι τώρα.

Δύο χρόνια προσπαθούσαν να δικαιώσουν μια αποτυχημένη πολιτική.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home