Monday, July 26, 2010

Αναμένεται καταιγίδα προσφυγών

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν κατά του μνημονίου (Ν. 3845/2010) και των περικοπών των αποδοχών και συντάξεων Σύλλογοι Συνταξιούχων της Αγροτικής Τράπεζας, του ΗΣΑΠ και της ΔΕΗ και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.
«Η αμοιβή και η σύνταξη είναι κεκτημένα δικαιώματα όλων των πολιτών αυτής της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων με αναπηρία, που προστατεύονται από το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις.
Οι περικοπές αυτές θίγουν ευθέως συνταγματικά κατοχυρωμένες θεμελιώδεις αρχές του Κράτους Δικαίου και έχουν ως επακόλουθο την περιέλευση των ατόμων με αναπηρίες σε οικονομική δυσπραγία, με τρόπο απαράδεκτο άδικο και αντιβαίνοντα σε στοιχειώδεις αρχές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας της ισονομίας και της ισοπολιτείας».
in.gr 16/9/2010
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και οι συνταξιούχοι της επιχείρησης ζητώντας να κηρυχθούν αντισυνταγματικά και αντίθετα με την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία τα κυβερνητικά μέτρα για την περικοπή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας.

Προσφυγή κατά των μισθολογικων περικοπών.
Kατατέθηκε στο αποκαλούμενο «Μισθοδικείο» (Ειδικό Δικαστήριο άρθρου 88 του Συντάγματος) η πρώτη προσφυγή δικαστή, που ζητά να κηρυχθούν αντισυνταγματικές και αντίθετες σε διεθνείς συνθήκες οι πολλαπλές περικοπές στις κύριες αποδοχές – επιδόματα

Tα επιδόματα αποτελούν προσαύξηση του μισθού, ενώ η μεγάλη οριστική περικοπή τους παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν το ατομικό δικαίωμα επί του μισθού ως ανάλογο με τη μόρφωση και τις δεξιότητες καθενός, υπό μορφή απαραβίαστου κεκτημένου, για να διασφαλίζεται όχι μόνο η επιβίωση πάνω από το όριο φτώχειας αλλά και η αξιοπρεπής διαβίωση.

Το Σύνταγμα και οι διεθνείς συμβάσεις για τα περιουσιακά δικαιώματα παραβιάζονται, γιατί προβλέπεται οριστική και όχι προσωρινή μείωση των αποδοχών (παρά την προσωρινότητα των σχετικών μέτρων, ετήσιο «πάγωμα» μισθών εν όψει των μέτρων που ελήφθησαν λόγω Μνημονίου) και ενώ μέχρι το 2013-14 προβλέπεται η αποκατάσταση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ.
ΕΘΝΟΣonline 21/7/2010

"ΓΙΑ ΑΘΡΟΕΣ προσφυγές στη δικαιοσύνη προειδοποιεί το Ελεγκτικό Συνέδριο σχετικά με τα πρόσφατα μέτρα που προκαλούν μείωση μισθών και θίγουν κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά και περιουσιακά δικαιώματα".
ΤΑ ΝΕΑ 6/5/2010

4.Υπάρχει περίπτωση να κριθούν αντισυνταγματικές κάποιες ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό το ερώτημα είναι ανοιχτό για όλους τους νόμους. Ωστόσο για ορισμένες προβλέψεις του Μνημονίου (όπως π.χ. η σχεδόν ακαριαία προσαρμογή των ηλικιακών ορίων σε ορισμένες περιπτώσεις) το ενδεχόμενο μιας αρνητικής δικαστικής απόφασης είναι μεγαλύτερο. Οχι μόνο από την ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ο δικαστικός έλεγχος, ωστόσο, δεν είναι απειλή για την ελληνική κυβέρνηση. Η προσφυγή στα δικαστήρια είναι άσκηση δικαιώματος κι είναι απολύτως σεβαστή στο πλαίσιο του κράτους δικαίου. Ο δικαστικός έλεγχος ορισμένων σημείων του Μνημονίου, τόσο από τα ελληνικά όσο και από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, είναι ευπρόσδεκτος και θα βοηθήσει την Ελλάδα και τους πολίτες της.
ΤΑ ΝΕΑ 29/6/2010

ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΣΑ
Προσφυγή κατά του μνημονίου
ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ
των εκτελεστικών διατάξεων του μνημονίου, καθώς και όλων των διοικητικών πράξεων που έχουν εκδοθεί ή πρόκειται να εκδοθούν για την εφαρμογή του, καταθέτει εντός των ημερών στο Συμβούλιο της Επικρατείας η επιτροπή για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και των συνταξιούχων, από τα μέτρα της κυβέρνησης.
Η εν λόγω επιτροπή συστάθηκε με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς, υπό την εποπτεία και τον συντονισμό του ομότιμου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Γ. Κασιμάτη. Στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΔΣΑ, με σκοπό την οριστικοποίηση των δικαστικών ενεργειών, έλαβαν μέρος ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημ. Παξινός, καθώς και εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και της Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ), οι οποίοι αποφάσισαν να προβούν στην άσκηση προσφυγών που θα συνταχθούν από εξειδικευμένους στο εργατικό, το διοικητικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο δικηγόρους.
ΤΑ ΝΕΑ 29/6/2010

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ γιατί δεν κάνουν τίποτα?

Περισσότερα εδώ

Labels:

2 Comments:

At 23 June, 2010 , Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Το θέμα είναι μέχρι τότε θα έχουν προχωρήσει τόσο πολύ τα μέτρα, ώστε θα είναι κανόνας.

 
At 23 June, 2010 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

deimo στα ανώτερα η ευρωπαικά δικαστήρια τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Τέλος πάντων ας προσφύγουν και ας καθυστερήσουν άλλωστε στους εργαζόμενους υπάρχει έντονη αμφισβήτηση για την νομιμότητα των αποφάσεων.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home