Saturday, April 17, 2010

"Οι λαοί...γράφουν την ιστορία τους µε παραδειγµατικές πράξεις"

[Δρόµοι]
Του Ρούσσου Βρανά rvranas@otenet.gr
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 15 Απριλίου 2010
Οι λαοί...
... γράφουν την ιστορία τους µε παραδειγµατικές πράξεις. Υπάρχει το παράδειγµα της Ισλανδίας. Ο ισλανδικός λαός αρνήθηκε να πληρώσει τα χρέη που του φόρτωσαν πολιτικοί και τραπεζίτες και ετοιµάζεται να παραπέµψει στη Δικαιοσύνη έναν πρωθυπουργό, κεντρικούς τραπεζίτες και υπουργούς Οικονοµικών. Και υπάρχει το παράδειγµα της Ιρλανδίας. Τα ιρλανδικά συνδικάτα συµφώνησαν µε την κυβέρνηση και τους εργοδότες σε τετραετή απαγόρευση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Υπάρχουν εκείνοι που αναζητούν και βρίσκουν τους ενόχους. Και υπάρχουν κι εκείνοι που σκύβουν µπροστά τους το κεφάλι.

Οσοι τολµούν...
... να σηκώσουν το κεφάλι, δεν µένουν ατιµώρητοι. Ο Γκόρντον Μπράουν δείχνει ήδη τα δόντια του στους απείθαρχους Ισλανδούς, παραδίδοντάς τους στο Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο, το οποίο χρησιµοποιεί ως εισπράκτορα για να εισπράξει τα χρέη τους προς βρετανικές και ολλανδικές τράπεζες.

Αυτή η κρίση αποµυθοποιεί πολλά πράγµατα.
Τους διεθνείς οικονοµικούς οργανισµούς του είδους του ΔΝΤ, που σε όποια χώρα µπουν καταλύουν την κυριαρχία της και κυβερνούν αυτοί τον λαό της.

Τους περίφηµους οργανισµούς πιστοληπτικής αξιολόγησης, που όσο πιο πολύ δυσκολεύεται µια χώρα να ξεπληρώσει το χρέος της τόσο πιο πολύ την υποβαθµίζουν, αυξάνοντας το κόστος του δανεισµού της για να σιγουρέψουν τα κέρδη των δανειστών,
έστω κι αν αυτό παραλύει την οικονοµία της (αυτό ακριβώς έκανε τις προάλλες η Μoody’s µε την Ισλανδία).

Αλλά και τα «προγράµµατα σταθεροποίησης», που δεν είναι παρά ένας ευφηµισµός για τα προγράµµατα λιτότητας του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Στην πραγµατικότητα», λέει ο Μάικλ Χάντσον, καθηγητής των Οικονοµικών στα Πανεπιστήµια του Μιζούρι και του Κάνσας,
«δεν είναι παρά µια τεχνική ορολογία για τις απάνθρωπες περικοπές των εισοδηµάτων, των κοινωνικών υπηρεσιών, των δαπανών για την υγεία, την παιδεία και άλλες βασικές ανάγκες και για το ξεπούληµα των δηµόσιων υποδοµών σε αγοραστές που µετατρέπουν τις χώρες σε “οικονοµίες διοδίων”.
Ο λαός αυτών των χωρών υποχρεώνεται να πληρώνει για να έχει πρόσβαση σε δρόµους, σε σχολεία, σε περίθαλψη και σε πολλές άλλες υπηρεσίες που εδώ και πολλά χρόνια επιδοτούνταν από την προοδευτική φορολογία».

Αυτά που ζούµε...
... σήµερα δεν είναι παρά µια πρόγευση όσων αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν. Η σύγκρουση συµφερόντων δανειστών και οφειλετών διαιρεί την Ευρώπη σε αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα.
Οι επιλογές της κυβέρνησης των Βρυξελλών θα εξωθήσουν εκατοµµύρια ανθρώπους στους δρόµους. «Πολιτικές και οικονοµικές συµµαχίες θα µετατοπιστούν, νοµίσµατα θα καταρρεύσουν, κυβερνήσεις θα πέσουν», προβλέπει ο Μάικλ Χάντσον. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση και ολόκληρο το παγκόσµιο χρηµατοπιστωτικό σύστηµα θα αλλάξουν ριζικά. Ιδιαίτερα αν οι οφειλέτιδες χώρες µιµηθούν το παράδειγµα της Αργεντινής και αρνηθούν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους εάν οι δανειστές τους δεν τους κάνουν ένα σηµαντικό σκόντο».

Τα σχέδια...
... εκείνων που νοµίζουν πως µπορούν να καταδικάσουν τους ευρωπαϊκούς λαούς σε ισόβιους µισθούς και συντάξεις πείνας θα αποδειχτούν παράλογα και φρούδα. Κανείς λαός δεν µπορεί να ζει επ’ άπειρον υπόδουλος του χρέους.
ΤΑ ΝΕΑ 15/4/2010

"Δεν υπάρχει δύναμη σαν τη δύναμη του λαού"
Από την τανία "ΕΞΕΓΕΡΣΗ" που γυρίστηκε εμπνευσμένη από τα γεγονότα του Σιάτλ

Labels:

3 Comments:

At 17 April, 2010 , Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Δεν καταλαβαίνω γιατι εντυπωσιαζόμαστε με την απ-ώλεια της εθνικής κυριαρχίας -σε οικονομικό επίπεδο. Έχουμε ήδη απολέσει πολιτικές εθνικές πρωτοβουλίες με τη συμμετοχή μας σε διεθνείς οργανισμούς. Εμείς εξάλλου, δανειζόμασταν, εμείς καλέσαμε έμμεσε το ΔΝΤ ή την Ευρώπη ή και τα δύο.

 
At 17 April, 2010 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

To συγκεκριμένο άρθρο γράφει κάποιες αλήθειες. Τον τελευταίο καιρό δεν διαβάζουμε και δεν ακούμε πολλές αλήθειες.
Δεν μπορώ να καταλάβω τα ελείματα και τα χρέη είναι το πρόβλημα ή το ότι δεν έχομε ανταγωνιστική οικονομία. Γιατί άλλες χώρες με μεγαλυτερα χρέη και ελείμματα δεν έχουν κρίση. Και άν είναι έτσι προς τι αυτά τα απάνθρωπα μέτρα όπως χαρακτηρίζονται και στο άρθρο

 
At 17 April, 2010 , Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Ναι, σίγουρα σε τούτα έχεις δίκιο. Ωστόσο, ξεχνάμε ότι εκείνες οι χώρες είναι εξαγωγοί πολιτικού ελέγχου, ιμπεριαλιστές κτλ. Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Στην Ισλανδία μέχρι το ηφαίστειο εξεράγη μαζί με το ΔΝΤ (έστω και με χρονική καθυστέρηση).

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home