Sunday, April 18, 2010

1939 – 1949: ΚΑΤΟΧΗ, ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΕΜΦΥΛΙΟΣ: ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

- Η γενοκτονική δράση των Γερμανών στην Ελλάδα, είχε αποτέλεσμα την ισοπέδωση και το κάψιμο 2.500 χωριών, την εκτέλεση 50.000 μαχητών και αθώων πολιτών, το θάνατο200.000 νμέχρι 300.000 ανθρώπων από την πείνα (λιμό) από τον χειμώνα του 1941 μέχρι και το 1945,την εξόντωση 45.000 Ελλήων εβραίων και δεκάδες χιλιάδες σωματικά αναπήρους και ψυχικά ασθενείς,
Υπολογίζεται πως εξοντώθηκε το 12% των Ελλήνων. Το 8% από τις δολοφονίες-εκτελέσεις και την πείνα, αλλά και ένα 4% από τις γεννήσεις που δεν έγιναν, λόγω των ασθενειών - κακουχιών. Πέρα από τις καταστροφές των δημόσιων υποδομών και των ιδιωτικών περιουσιών, για τις οποίες η «Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων» (1947) αναγνώρισε μια συνολική μελλοντική απαίτηση για Επανορθώσεις-Αποζημιώσεις ύψους 8,5 δισ. δολαρίων, αγοραστικής αξίας του 1938 (!), χωρίς να αναγνωριστούν τα “διαφυγόντα κέρδη” για τις επόμενες, δεκαετίες.
Η Ελλάδα ζήτησε τότε την αναγνώριση αποζημιώσεων ύψους 14 δις δολαρίων (αγοραστική αξία εποχής).

- Το ΕΑΜ κινήθηκε όλα αυτά τα χρόνια στα πλαίσια της νομιμότητας για την ικανοποίηση των σκοπών του. Δεν είχε την πρόθεση να καταλάβει την εξουσία με τα όπλα. Παραμένει πιστό στους ιδρυτικούς του σκοπούς: ελεύθερες εκλογές και δημοκρατία.

- Με την αποχώρηση των Γερμανών ήταν φανερό ότι η Χώρα θα περνούσε στον έλεγχο του ΕΑΜ. Σκοπός των Βρετανών ήταν η συντριβή του ΕΑΜ και η δημιουργία μιας ισχυρής αντικομουνιστικής δύναμης. Για εκπλήρωση αυτών των σκοπών επαναφέρουν τον Γεώργιο, ενισχύουν τις στρατιωτικές δυνάμεις της δεξιάς και ελέγχουν το Ελληνικό Στρατό.
Οι Βρετανοί δεν πιστεύουν ότι το πρόβλημα της διακυβέρνησης της Χώρας θα μπορούσε να επιλυθεί ειρηνικά.

- O Εμφύλιος υποκινήθηκε από τον ξένο παράγοντα για να περάσει η Χώρα από τη Βρεταννική στην Αμερικανική επιρροή με κύριο σκοπό τη συντριβή του Δ.Σ.Ε.

- Ενισχύθηκε από την εσφαλμένη πολιτική του ΚΚΕ (4 η ολομέλεια).

- Το "μέτρο της ομηρίας" ως αντίμετρο: πρώτον της αιχμαλωσίας και της εκτόπισης χιλιάδων αγωνιστών στην Ελ Ντάμπα  και των χιλιάδων κρατουμένων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης (Χασάνι, Γουδί) καιτα Αστυνομικά Τμήματακαι δεύτερον της ανταλλαγής αιχμαλώτων και της ασφαλούς αποχώρησης των δυνάμεων του ΕΛΑΣ),
"το πρόγραμμα της εκκένωσης των παιδιών του Εμφυλίου" (1) ο εκπατρισμός τους στη Γιουγκοσλαβία και άλλες χώρες, κυρίως ορφανά, ασθενή, από εμπόλεμες περιοχές  με τη συγκατάθεση συγγενών, γονιών του ή όχι,
και το «σλαβομακεδονικό»,
είναι ανεξήγητα λάθη της ηγεσίας του ΚΚΕ, αποτέλεσαν ιδεολογικά όπλα της δεξιάς, η πολιτική χρήση και η διαρκής επίκλησή τους μετατόπισαν τη λαϊκή συμπάθεια από την αριστερά προς τη δεξιά, στέρησαν από την αριστερά ένα πολυάριθμο ακροατήριο μετριοπαθών κεντροαριστερών.

  .
Το «σλαβομακεδονικό» εμφανίστηκε κατά την κατοχή και το Γενάρη του 1949 (5η ολομέλεια της Κ.Ε.). Το ΚΚΕ αναφέρεται στην αυτοδιάθεση των «σλαβομακεδόνων» με την ύπαρξη εθνικής οντότητας σε βάρος της εδαφικής κυριαρχίας της Ελλάδος.

- Η μονόπλευρη παράδοση των όπλων και η διάλυση του ΕΛΑΣ θεωρείται λάθος ως προς το σημείο που δεν εξασφαλίστηκε γενική αμνηστία για του αγωνιστές.

- Για την ήττα της Εθνικής Αντίστασης, της αριστεράς και τα τραγικά αποτελέσματα του Εμφυλίου έχουν τις ευθύνες τους και ο Ζαχαριάδης αλλά κα συνολικά η ανεπαρκής ηγεσία του ΚΚΕ συγκριτικά με την ισχυρή Βρετανική διπλωματία, Ανέλαβαν να διεκπεραίωσουν εναν κοινωνικό και εθνικοαπελευθερωτικό αγωνα χωρίς να έχουν θεωρητικά εφόδια.(περισσότερα εδώ).

- «Οι νικητές δεν ξέρουν να κερδίζουν με αξιοπρέπεια».
Εκατοντάδες χιλιάδες αγωνιστές διέσχισαν τα σύνορα και αφομοιώθηκαν στις κομμουνιστικές χώρες.
Χιλιάδες άνθρωποι διώχτηκαν και εξοντώθηκαν με φυλακίσεις, εξορίες και εκτελέσεις.
Οι νικητές δεν επέδειξαν καμιά ανοχή, συγχώρηση η μετριοπάθεια.
«… καταδίκαζαν με τη βία σε πλήρη σιωπή κάθε διαφωνία η κριτική διάθεση, αποκλείοντας κάθε άλλη ουσιαστική και πολιτική λύση».

- Επήλθε στασιμότητα στην πολιτιστική και πνευματική ζωή του τόπου . Οι τέχνες και τα γράμματα δεν είχαν να επιδείξουν κάτι το ενδιαφέρον. Σταμάτησε ο εκσυγχρονισμός της Ελληνικής κοινωνίας. Κάθε αντίθετη προοδευτική άποψη ταυτιζόταν με τους κομμουνιστές. O αντικομμουνισμός έγινε ιδεολογία της δεξιάς.

- Η Χώρα είχε καταστραφεί οικονομικά. Έχασε την πολιτική της αξιοπρέπεια. Βρετανοί και Αμερικάνοι επέβαλλαν κυβερνήσεις που εξυπηρετούσαν τα συμφέροντά τους.

συνέχεια από εδώ

1) Είχε προηγηθεί ένα χρόνο πριν (1947) το "παιδομάζεμα"  - "παιδοπόλεις" της Φρειδερίκης
- με τις ίδιες επιπτώσεις στην ψυχοσύνθεση των παιδιών και τον πόνο των γονιών τους,
- με αδιευκρίνιστο το γεγονός αν τα παιδιά που έπαιρνε ο στρατός τα έπαιρναν εθελοντικά ή εξαναγκαστικά. Σίγουρα τα παιδιά των δημοκρατικών οικογενειών τα έπαιρναν υποχρεωτικά "προκειμένου να λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα και να μην καταλήξουν θύματα ασθενειών η αντεθνικών πεποιθήσεων",
- με την υποκρισία της Φρειδερίκης και των "κυριών τηςε βασίλισσας" έφθανε σε τέτοιο βαθμό που αδιαφορούσαν για εκατοντάδες παιδιά που είχαν φυλακιστεί μαζί με τις δημοκρατικές μητέρες τους,
- με εθνικιστική - φιλοβασιλική, αντικομουνιστική και διχαστική  προπαγάνδα στις παιδουπόλεις


Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα:

-Έγινε η όχι στρατολόγηση για το Δ.Σ. από τα "παιδιά του εμφυλίου"?

-Ήταν αναγκαστική η συμμετοχή στο "πρόγραμμα εκκένωσης"?

- Γιατί δεν διευκολύνθηκε η επιστροφή τους μετά τη λήξη του Εμφυλίου?

- Ποιές οι ευθύνες του ΚΚΕ, των κυβερνήσεων των κρατών που φιλοξένησαν παιδιά και των ελληνικών κυβερνήσεων στην καθυστέρηση επαναπατρισμού και σύνδεσης των οικογενειών?

- Ποιοί θα απολογηθούν για την κατάσταση που αντιμετώπισαν τα προσφυγόπουλα που επαναπατρίστηκαν τη 10 - ετία του 1950?
Γύριζαν στις "παιδουπόλεις" όπου τα ανέκριναν, στα Α.Τ. που τα ξυλοκοπούσαν για διάφορες αιτίες, ζητούσαν να απαρνηθούν τις ιδέες τους, υφίσταντο διακρίσεις ως προς τις ευκαιρίες απασχόλησης και σπουδών, δεν τους χορηγούντο διαβατήρια, δεν προστατευόντουσαν από τις σκληρές εργασίες που αναγκαζόντουσαν να κάνουν στα χωριά που επέστρεφαν πολλές φορές παρά τη θέλησή τους, δεν συνέχιζαντις σπουδές τους που είχαν ξεκινήσεις στις χώρες φιλοξενίας τους.

Σημειώνεται ότι
- μετακινήσεις παιδιών υπήρχαν και κατά τον Ισπανικό εμφύλιο, για τα εβραιόπουλα , θύματα του χιτλερικού καθστώτος, κατά το γερμανο - αγγλικό πόλεμο κ. άλ.
- όλα αυτά τα παιδιά και οι γονείς τους υπήρξαν θύματα του Εμφυλίου,
- οι απαιτήσεις των μεταεμφυλιακών κυβερνήσεων για επαναπατρισμό ήταν μάλλον υποκριτική γιατί τους αρνούνταν το δικαίωμα και όταν μπορούσαν να επιστρεψουν δεν τους το επέτρεπαν,
- πολλά παιδιά που επαναπατρίστηκαν ήθελαν να γυρίσουν πίσω,
- για πολλά παιδιά τα ιδρύματα και στην Ανατολική Ευρώπη και στις παιδοπόλεις (οικοτροφεία, αναμορφωτήρια) στην Ελλάδα ήταν χρήσιμα, οι επιδιώξεις αυτών που τα οργάνωναν αμφισβητείται, στα πρώτα μπορούσαν να έχουν πανεπιστημιακές σπουδές, τα δεύτερα έδιναν μόνον επαγγελματική ενημέρωση.
- και στις δύο περιπτώσεις τα παιδιά έχασαν την παιδική τους ηλικία, ήταν αποξενωμένα από τους γονείς και στερήθηκαν την παρηγοριά του κοινού πένθους στην απώλεια των γονιών τους.
πηγή: Παιδιά του Ελληνικού Εμφυλίου.
Riki Van Boeschoten
Loring M. Danforth
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

΄Εχει γραφεί επίσης ότι 5.000 παιδιά από τις παιδουπόλεις της Φρειδερικης δόθηκαν προς υιοθεσία στις ΗΠΑ.

Αυτό το σκοτεινό γεγονός της Ελληνικής Ιστορίας ενέπνευσε το σκηνοθέτη Διονύση Γρηγοράτο να γυρίσει την ταινία "Παιδιά της Ελλάδος" - Fils de Greece".
-

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home