Tuesday, February 23, 2010

ΑΠΛΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

- 7% μείωση αποδοχών από ενδεχόμενη περικοπή του 14ου μισθού και 4% από την περικοπή επιδομάτων όχι μόνο δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα αλλά και θα επιδεινώσουν την ύφεση λόγω μείωσης της αγοραστικής δύναμης. Τα 2,4 Δις θα λείψουν από την αγορά δήλωσε εκπρόσωπος των εμπόρων.

- τι νόημα έχει η αύξσηση του ΦΠΑ όταν δεν αποδίδεται και ο εισπρακτικός και ελεγκτικός μηχανισμός είναι διαβρωμένος και αναποτελεσματικός.

- υπάρχουν χώρες που έχουν μεγαλύτερο δημόσιο χρέος (Ιαπωνία) και μεγαλύτερα ελείμματα (Βρετανία, Ιρλανδία, ΗΠΑ) αλλά δεν αντιμετωπίζουν ανάλογη οικονομική κρίση.

- έλλειμα η δημόσιο χρέος μπορεί πέραν εκείνων που κατασπαταλήθηκαν η έγινaν εξοπλισμοί η παραοικονομία μπορεί να είχαν και κάποια συμβολή στη βελτίωση του βιοτικού επίπεδου του ΄Ελληνα πολίτη.

- ελλείμματα υπήρχαν και το 1994 αλλά δεν υπήρχε τέτοιος πανικός.

- η κυβέρνηση παίρνει μέτρα (πρόγραμμα σταθεροποίησης) χωρίς να διαπραγματεύεται την ευνοική χρηματοδότηση - δανεισμό, τη διαγραφή χρεών η την αγορά των προβληματικων ομολόγων της όπως θα έκανε πιαθανόν μια πτωχευμένη? η χρεοκοπημένη? χώρα όπως έχει ειπωθεί.

- δεν έχει γίνει κατανοητό γιατί οι περικοπές αρχίζουν από τους μισθωτούς και όχι από τους έχοντες και κατέχοντες και μη δηλούντες, τα υπερκέρδη των τραπεζών, τις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες και τις ολιγοπωλιακές επιχειρήσεις.

- αγνοούν ότι μπορεί να οδηγήσουν τη Χώρα σε πολιτική κρίση και το γεγονός ότι οι αντιδράσεις των εργαζομένων έχουν τη συμβολή τους στην εικόνα της Χώρας.

- τι νόημα έχει η εξεταστική (ες) επιτροπή(ες) σε μιά περίοδο κρίσης που χρειάζεται η συνέναιση των πολιτικών δυνάμεων και της κοινωνίας με δίκαια και ανταποδοτικά μέτρα, η μήπως δεν υπάρχει κρίση και δεν χρειάζεται η συναίνεση.

- σε μία χώρα σταθερά προσανατολισμένη προς την Ε.Ε. είναι δυνατόν να γίνονται συζητήσεις με το Δ.Ν.Τ.

- τα μέσα ενημέρωσης καλλιεργούν τη συναίνεση, προκαλούν ανησυχία και δεν προβάλλουν τις απώλειες που υφίστανται οι εργαζόμενοι.

- γιατί αποκρύπτεται ο ρόλος της Ε.Κ.Τ. που δεν παρεμβαίνει για την προστασία του Ευρώ, όπως έκανε παλιότερα η Τράπεζα της Ελλάδος με τη δραχμή, που δανείζει τράπεζες με χαμηλά επιτόκια και δεν δανείζει κράτη μέλη, αφήνει ανεξέλεγκτη τη δράση των εταιρειών εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών, οδηγεί τα κράτη μέλη στην κερδοσκοπία των αγορών.

- τέλος γιατί ένα ευρωπαικό πρόβλημα γίνεται πρόβλημα μόνο ορισμένων χωρών?

Labels:

2 Comments:

At 26 February, 2010 , Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Ορισμένα μέτρα δεν είναι κακά. Ωστόσο, το σύνολο των μέτρων προδίδει ακόμη μία φορά μία μονετανιστική πολιτική στήριξης του ευρώ. Δηλαδή, ακόμη μία φορά και εν μέσω επιθέσεων στο νόμισμα από χρηματιστήρια κλπ δεν έγινε αντιληπτό στις Βρυξέλλες ότι η αυστηρή πολιτική σταθερότητας μόνο σε αστάθεια οδηγεί.

 
At 27 February, 2010 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

δειμο ευχαριστώ γτιά τα σχόλιά σου

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home